Az új filmadaptáció ugyan csak 2021-ben kerül a mozikba, de azért így is van jó hírünk a Dűne rajongóinak: Frank Herbert nagysikerű regénysorozatának első része képregény formájában is olvasható lesz itthon a Gabo könyvkiadó jóvoltából. 

Frank Herbert sci-fi klasszikusának várva várt filmes adaptációja sajnos a járvány egyik nagy áldozata lett: megközelítőleg egy évvel halasztották el az idei premiert, így jelen állás szerint csak 2021. október 1-től ülhetünk majd be rá a mozikba. Jó hír ugyanakkor, hogy a várakozást enyhítendő magyarul is megjelenik A Dűne képregényváltozata, ami a tengerentúlon egy-két héten belül, nálunk pedig jövő márciusban landol a könyvesboltok polcain.

A sci-fi irodalom biblikus művének tartott, 1965-ben megjelent könyv a fűszer – ami meghosszabbítja az életet, lehetővé teszi az űrutazást, és élő számítógépet csinál az emberből – és egyetlen teremelőhelyeként ismert Arrakis bolygóért folyó kegyetlen harc körül forog. Bár A Dűnére sokan tekintenek önálló kötetként, valójában egy regényfolyam kulcsfontosságú része. Habár az kétségtelen, hogy önmagában is megállja a helyét, de közel sem nyújt teljes képet a szerző által teremtett különleges világról.

dűne képregény
Fotó: Abrams ComicArts

2019-ben a Gabo jóvoltából új szerkesztési elvek alapján ismét a magyar könyvesboltokba kerülhetett a legendás sorozat, és szintén ezen kiadónak hála jelenik meg jövőre A Dűne képregény magyarul is, amit az író fia, Brian Herbert, valamint Kevin J. Anderson adaptál, az illusztrációért pedig Raúl Allén és Patricia Martin felel. A magyar kiadásnál Békés András fordítását alapul véve, Tamás Gábor igazítja a szöveget a formátumhoz, maga a kötet pedig 176 oldalas, keménytáblás kiadásban lesz elérhető itthon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!