A DJI november 5-én hajnalban jelentette be a legújabb, Mini 2 névre hallgató, belépő kategóriás hobbidrónját, ami több szempontból is komoly fejlődésen ment át az elődjének számító DJI Mavic Mini modellhez képest.

A külső és a méretek szempontjából a DJI Mini 2 szinte semmiben nem különbözik a 2019 őszén bemutatott Mavic Mini modelltől: a karjait behajtva mindössze 138 mm hosszú, 81 mm széles és 58 mm magas, konkrétan elfér az ember tenyerében. A súlya is maradt 249 gramm, ami azért fontos, mert ennek hála a világ számos pontján engedély nélkül reptethető.

dji mini 2
Így fest a DJI Mini 2 behajtott karokkal. Fotó: Geek Life

DJI Mini 2: többé nem gond a hatótáv

A legnagyobb változás a kommunikáció terén történt: a drón már nem wifin keresztül kommunikál az alapcsomagban található kontrollerrel, hiszen megkapta a Mavic 2 Pro és a Mavic Air 2 esetében már bevált OcuSync 2.0 rádiós technológiát. A 2.4 / 5.8 GHz-es frekvenciákat használó kapcsolatnak köszönhetően a Mini 2 nagy interferenciájú környezetben is megbízhatóan működik, és a hatótáv is megsokszorozódott a tavalyi verzióhoz képest.

dji mini 2
A forma semmit nem változott a tavalyi modellhez képest. Fotó: Geek Life

A DJI szerint optimális körülmények között (ami sík terepet jelent valahol a pusztában FCC módban) a gép akár 10 km-ről is képes videójelet visszaküldeni a felhasználóhoz. Mi ezt nem próbáltuk ki, de Budapesten belül simán elküldtük úgy 2 km távolságra, hogy a szoftver nem jelzett gyenge jelerősséget, és a kamera képének közvetítése is zavartalan maradt. Erre korábban csak a gyártó drágább modelljei voltak képesek, most viszont már a belépő kategóriában sem kell beérnünk maximum fél kilométeres hatótávval városi környezetben.

Fotós/videós képességek

Az OcuSync 2.0 érkezése mellett a másik jelentősebb változás, hogy a háromtengelyű, motorizált stabilizátoron helyet kapó 1/2,3 hüvelykes, 12 megapixeles (f/2,8) CMOS szenzorral már 4K felbontású videókat is rögzíthetünk, méghozzá másodpercenként 30 képkockányi sebességgel. Ugyanez a helyzet a 2,7K esetében is, a 60 fps csak 1080p mellett lehetséges. A fotók most is 12 megapixelesek, és adott a lehetőség, hogy képeket RAW formátumban is lementsük az esetleges utómunkához.

dji mini 2
Idén már a 4K felbontás is elérhető. Fotó: Geek Life

Lévén hobbidrónról van szó, a DJI Mini 2 szenzora csodákra nem képes: este és kevésbé optimális fényviszonyok között (mint amilyen a ködös, felhős november) a végeredmény már kicsit zajos lesz, tiszta, napsütötte időben viszont kifejezetten szép, éles és részletes felvételeket készíthetők. Újítás továbbá, hogy már ezen a modellen is adott a zoom lehetősége: 4K-ban 2x, 2,7K-ban 3x, míg 1080p-ben 4x nagyítás áll a rendelkezésünkre.

Általunk is használható belső memóriája nincs a gépnek, így a fotózáshoz/videózáshoz nélkülözhetetlen egy SD-kártya, az akkumulátor pedig maximum 31 percnyi repülést biztosít – persze ezt is csak optimális esetben. Mi például az 57 km/h-s végsebességet biztosító Sport módot használva, kissé szeles időben csak 25 percet tudtunk kisajtolni a telepből. Ha valaki ennél többre vágyik, annak muszáj pótaksit beszereznie, vagy eleve a három akkumulátort tartalmazó Fly More Combo kiszerelést választani.

dji mini 2
Egy aksi a legjobb esetben 31 perc repülést biztosít. Fotó: Geek Life

Amit még érdemes tudni

A DJI Mini 2 mellé természetesen alapból jár egy kontroller (a Mavic Air 2 mellett debütált új típus), egy extra pár a felcsavarható analóg karokból, bónusz propellerek, illetve a szükséges kábelek. A használathoz nélkülözhetetlen a DJI Fly alkalmazás, a reptetés pedig pont olyan egyszerű, mint a gyártó többi drónja esetében. A gép kezes, stabilan megáll a levegőben, nagyszerűen lehet vele manőverezni, még sport módban is. Egyedül arra kell figyelni, hogy szenzor csak a hasára került, így nincs semmi figyelmeztetés, ha túl közel repülünk valamihez.

Ami az extra funkciókat illeti, a kínálat nem olyan széles, mint a drágább DJI modellek esetében, de néhány hasznos trükk azért itt is helyet kapott. Adott az AEB mód, ami három képből állítja össze a lehető legjobb végeredményt, tudjuk időzíteni az exponálást, továbbá három különböző (Sphere, 180 fok, Wide-Angle) típusú panorámaképet lőhetünk. Emellé jönnek a QuickShot menüben található videós huncutságok: a Dronie, a Circle, a Helix és a Rocket. Ezeket kiválasztva a drón magától jár be különböző utakat, az általunk kiválasztott területet tartva a középpontban, és a segítségükkel rövid, de kifejezetten látványos mozgóképek készíthetők.

dji mini 2
A kontroller ugyanaz, mint a Mavic Air 2 esetében. Fotó: Geek Life

Árak és gyorsvélemény

A DJI Mini 2 ára 170 ezer forint, ami nem kevés pénz, de ezért az összegért egy olyan apró és könnyen hordozható drónt kapunk, ami hatótávban és fotós/videós képességekben túlszárnyalja a kategória konkurenseit. Tény, hogy ennél olcsóbban gépeket is találhatunk, de azokkal biztos nem repülünk el úgy több kilométer távolságra, hogy közben 720p felbontásban kapjuk a zavartalan videostreamet, zökkenőmentes irányítás mellett.

A DJI új belépő kategóriás modellje jelen pillanatban a legjobb hobbidrón a piacon, olyan képességekkel, amiket pár hónappal ezelőtt csupán a 300 ezres, vagy annál drágább gépek mondhattak magukénak. Ha valaki most szeretne belevágni a drónozásba, megbízható és könnyen kezelhető gépet keres, de nem akar súlyosabb összeget költeni, az nem fog csalódni.

Ha pedig nem jelent problémát, akkor érdemes rögtön a 230 ezerért kínált Fly More Combót választani, hiszen ebben a csomagban három akkumulátor található, méghozzá egy három foglalatos, kétirányú töltővel kiegészítve, a pontot az i-re pedig egy jó minőségű, számos zsebbel ellátott, minden tartozékot elnyelő praktikus hordtáska teszi fel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!