Az alábbi listában a valaha készült öt legnagyobb LEGO készletet gyűjtöttük össze, és a legnagyobb alatt nem feltétlenül a méretet kell érteni (bár kétségtelen, hogy a felsorolt szettek nem kicsik), hanem az alkatrészek számát. Az ötösfogat legutóbb akkor változott, mikor szeptember elején a boltokba került a LEGO Harry Potter 75978 – Diagon Alley, a varázslós univerzumból ismerős Abszol út, a november 13-án bejelentett LEGO 10276 Colosseum azonban két hónap után újra felforgatta a sorrendet.

#5 – LEGO Harry Potter 75978 Diagon Alley

Listánk második legfrissebb tagja, ami 2020. szeptember 1. óta elérhető a LEGO online shopjában és a boltokban. A Harry Potter készletek a sokadik virágzásukat élik a dán játékgyártónál, és nem túlzás azt állítani, hogy a filmes franchise alapján készülő szettek jelenleg a LEGO legjobbjai közé tartoznak. Ez bizonyítja az Abszol út második verziója is (az első 2011-ben jelent meg), ami összesen 5544 alkatrészből építhető meg, a végeredmény pedig 29 cm magas, 102 cm széles és 13 cm mély, és még 14 minifigura is jár mellé.

lego abszol út
Fotó: LEGO Csoport

Az egy méternél is szélesebb, moduláris épületcsoport összesen hat épületből és hét üzletből áll: helyet kapott benne a Florean Fortescue Fagylaltszalon, Ollivander varázspálcaboltja, a Weasley Varázsvicc Vállalat üzlete, a Reggeli Próféta bejárata, a Kviddics a javából sportszaküzlet, a Czikornyai és Patza, továbbá a Scribbulus Writing Implements is. Az épületeknek ráadásul nemcsak az utca felőli része van szépen kidolgozva, de a belseje is: emeletek, kiegészítők, játszható részletek tucatjai várják a leendő tulajdonosokat.

#4 – LEGO 10189 Taj Mahal / LEGO Creator Expert 10256 Taj Mahal

A negyedik helyen tulajdonképpen két készlet található, hiszen az eredetileg 2008-ban kiadott Taj Mahal (LEGO 10189) 2017-ben változás nélkül bukkant fel újra a piacon, csak új néven (LEGO 10256). Tizenkét évvel ezelőtt, az eredeti megjelenés idején az indiai építmény elképesztőnek számított, már ami az elemszámot illeti, hiszen akkoriban még nem volt szokványos, ha egy LEGO építmény 5922 alkatrészből építhető össze.

Jól mutatja ezt az is, hogy közel tíz éven keresztül nem akadt semmi, ami a Taj Mahalt leszorította volna a valaha készült legnagyobb LEGO szett trónjáról. Érdekesség továbbá, hogy a három évvel ezelőtt újra kiadott verzió már 5923 alkatrész számlál, az egyetlen plusz elem pedig nem más, mint a szett mellé csomagolt speciális eszköz, a szeparátor, amivel az összeillesztett alkatrészeket lehet könnyebben szétszedni.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#3 – LEGO Harry Potter 71043 Hogwarts Castle

A harmadik helyezett szintén egy, a Harry Potter-filmek alapján készült készlet, ráadásul ismét egy viszonylag friss termék, hiszen a Roxfort kastély 2018-ban került a boltokba, és a 6020 alkatrészből összerakható végeredmény kétség kívül az egyik legszebb építmény, ami valaha kikerült a LEGO tervezőinek keze alól. Az impozáns varázslóiskola szinte tökéletesen visszaadja a filmekben látott helyszínt, és legszívesebben még azok is a polcukra tennék, akik amúgy nem különösebben rajonganak a varázslófiús könyvekért és mozgóképekért. A szett érdekessége, hogy bár tartalmaz négy minifigurát (a Roxfort házainak alapítóit), az épület arányaiban a készlethez tartozó makrofigurákhoz passzol, amikből összesen 27 található a csomagban, többek között Harry, Ron, Hermione, Draco Malfoy és Albus Dumbledore.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#2 – LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon

Ez a készlet mindössze három évig vezethette a listát, november 13. óta csak a második helyre elég az elemszáma: a mai napig kapható Millennium Falcon 2017-ben került a boltokba, ekkor taszította le a trónjáról a Taj Mahalt. Han Solo legendás űrjárműve alkatrészek szempontjából messze lekörözi a harmadik helyezettet, hiszen a csomagban összesen 7541 elem található, ami 1521-gyel több, mint a Roxfort kastély. A Millenium Falcon persze nemcsak ebben különleges: azt sem lehet vitatni, hogy ott van a LEGO valaha készült legszebb és legrészletesebb építményei között.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#1 – LEGO 10276 Colosseum

A lista első helyén egy rendkívül friss LEGO szett áll, a 2020. november 13-án bejelentett Colosseum, ami csak november 27-től lesz elérhető a rajongók számára. A készlet az idén bejelentett Adult termékcsaládhoz tartozik, azon belül a Creator Expert vonalat bővíti, és természetesen a Rómában található híres amfiteátrum, a Kolosszeum építhető meg belőle. A csomatgolás összesen 9037 alkatrészt rejt, ami 1496 elemmel több, mint amennyiből a második helyre csúszott LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon építhető meg. A fekete és szürke alapon helyet kapó végeredmény egyrészt lenyűgözően részletes, másrészt a méretei is jelentősek: 27 cm magas, 52 cm széles, a mélysége pedig 59 cm. A magunk részéről nagyon kíváncsiak vagyunk, vajon mennyit kell majd várnunk az újabb trónfosztásra, illetve milyen tematikájú készlet érkezik majd 9037-nél is több alkatrésszel.

Fotó: LEGO Csoport
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!