November 13-án érkezett meg a Disney+ streaming szolgáltatás kínálatába a The Mandalorian második évadának harmadik, The Heiress című része, amiben feltűnik a Bo-Katan néven ismert mandalóri nő is. Neki korábban a The Clone Wars és a Star Wars: Rebels animációs szériában jutott fontos szerep, cikkünkből pedig kiderül, hogy az ottani események miképp kapcsolódnak az első élő szereplős Star Wars-sorozat sztorijához.

Bo-Katan Kryze egy mandalóri nő, egykor a nőkből álló elit Nite Owl egység vezetője, aki később hadnagyként csatlakozott a Death Watch nevű terrorszervezethez, majd a Birodalom uralma alatt Mand’alor néven tevékenykedett.

Ahogy azt a The Clone Wars sorozatban láthattuk, a klónháborúk idején Bo-Katan nővére, Satine uralkodott a Mandalore bolygón, és a testvére azért csatlakozott a Death Watch-hoz, mert elítélte a hercegnő békés világnézetét, és szentül hitt abban, hogy a mandalóriaknak folytatniuk kellene őseik hadi és katonai hagyományait. Idővel kiderült, hogy a terrorszervezetet Pre Vizsla, Concordia (a Mandalore holdja) kormányzója vezeti, de később a Szeparatistákkal felbomló szövetségük miatt a Death Watch a háttérbe szorult. Bo-Katan és Vizsla viszont nem adták fel a hatalomátvétel tervét: Darth Maul, Savage Opress és a Shadow Collective név alá szerveződött bűnbandákkal szövetkezve végül megdöntötték Satine uralmát.

bo-katan
Bo-Katan a The Clone Wars animációs sorozatban. Fotó: LucasFilm

A bolygó új ura Pre Vizsla lett, Darth Maul azonban csak eszközként használta a lázadó mandalóriakat, hogy visszaférkőzzön egykori mestere kegyeibe. Először párbajra hívta Vizslát, majd a férfit legyőzve bábként Almec miniszterelnököt jelölte ki a Mandalore vezetőjének. Bo-Katan és a mandalóriak ugyanakkor nem fogadták el, hogy Maul uralkodjon felettük, ezért kiszabadították Satine-t a börtönből és Obi-Wan Kenobi segítségét kérték a helyzet megoldásában. Mivel a Köztársaság nem avatkozhatott be a független Mandalore belügyeibe, a Jedi mester egymagában érkezett a bolygóra, ami oda vezetett, hogy Maul elfogta Obi-Want, majd megölte a Jedi iránt gyengéd érzelmeket tápláló Satine-t.

A börtönbe vetett Kenobit Bo-Katan és lázadó társai szabadították ki, ezzel polgárháborút robbantva ki. Mielőtt a Jedi elhagyta volna a bolygót, Bo-Katan meggyőzte, hogy informálja a Köztársaságot a Mandalore-i helyzetről, abban bízva, hogy egy invázió Darth Maul halálával végződne. A segítség egy évvel később meg is érkezett, az egykori sith elhagyta a bolygót, aminek Lady of House Kryze néven Bo-Katan lett a régense. Pozícióját ugyanakkor nem sokáig élvezhette, ugyanis a Jedi Rend és a Köztársaság felszámolása után nem ismerte el Palpatine hatalmát, aminek folyományaként a Saxon klán átvette az uralmat Mandalore felett.

darksaber
A Darksaber a The Clone Wars sorozatban. Fotó: LucasFilm

A Wren és Krownest klán szintén ellenállt a Birodalomnak, ez összetűzéshez vezetett a Palpatine felé lojális Saxonokkal, és újabb polgárháborút robbantott ki a bolygón. A konfliktus során Ursa Wren és Sabine Wren megkeresték Bo-Katant, annak reményében, hogy találnak egy mandalórit, aki méltó a korábban Pre Vizsla által forgatott Darksaber viselésére és a Mand’alor névre. Bo-Katan a Wren klán jóváhagyásával magához vette a fegyvert, és egyesítette a lázadó klánokat a bolygót uraló Saxonokkal szemben.

A Palpatine császár vezette Birodalom viszont mindezt nem vette jó néven, így megtámadták a Mandalore bolygót, és a Great Purge néven ismert eseménysorozat során nemcsak az összes beskart és a bolygó egyéb javait kaparintották meg, de lényegében kiirtották a Mandalore szinte teljes lakosságát, a túlélőknek pedig ezután rejtőzködniük kellett.

A The Mandalorian sorozat ezt követően kapcsolódik Bo-Katan sztorijához: a Great Purge során, egyelőre ismeretlen módon a Darksaber nevű különleges, a fénykardokra hajazó fegyver Moff Gideon (Giancarlo Esposito) birtokába jutott – vele találkozhattunk az első évad utolsó két epizódjában, ahol végül a legendás kardot is megvillantotta. A sorozat idején a Birodalom már elbukott, a The Heiress című epizódban pedig ismét felbukkan Bo-Katan, aki bajtársaival nemcsak Din Djarint és a gyermeket húzza ki a csávából, de kiderül, hogy feltett szándéka visszaszerezni a Darksabert, majd visszatérni a Mandalore-ra. Nem mellesleg azt is elárulja a főhősnek, hogy Ahsoka Tano lesz az, aki segíthet neki eljuttatni a kis zöld lényt a Jedikhez…

darksaber
Moff Gideon és a Darksaber a The Mandalorian első évadának végén. Fotó: Disney+

Hogy Din Djarin és Bo-Katan útjai keresztezik-e még egymást, az egyelőre nem tudni biztosan, de meglepődnénk, ha a sorozat főszereplője nem keveredne bele a Darskaberért folytatott küzdelembe. Éppen ezért, és Ahsoka említése miatt már nagyon várjuk a folytatást, végezetül pedig egy utolsó érdekesség Bo-Katannal kapcsolatban: a karaktert a The Mandalorian sorozatban Katee Sackhoff alakítja, ugyanaz a színésznő, aki a The Clone Wars és a Star Wars: Rebels sorozatokban a hangját kölcsönözte a mandalóri harcosnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!