A Darksaber, azaz a Sötétkard legutóbb a The Mandalorian első évadának utolsó részében tűnt fel, Moff Gideon kezében, de a különleges mandalóri fegyver története ennél jóval régebbre nyúlik vissza, a Star Wars-rajongók egyaránt találkozhattak vele a Star Wars: A klónok háborúja és a Star Wars: Lázadók animációs sorozatokban. Cikkünk első sorban azoknak szól, akik nem nézték az említett szériákat, de szeretnének képben lenni a kard múltját illetően. Igyekeztünk mindent tömören összefoglalni.

A Darksaber (a magyar fordításban Sötétkard) egy különleges, fekete pengéjű fénykard, ami először a Star Wars: A klónok háborúja animációs sorozatban tűnt fel. A széria atyja, Dave Filoni az egész Star Wars univerzumot megálmodó George Lucas közreműködésével alkotta meg a Jedi fegyverekkel egyenértékű eszközt, ami a Mandalór kultúra megkerülhetetlen része. A Sötétkardot Tarre Vizsla, az első mandalóri származású Jedi készítette a Régi Köztársaság korában (1000 évvel a Klónháború előtt), és egy olyan fénykardról van szó, aminek a lapos „pengéje” sötét energiából áll. Tarre halála után a Jedi rend a saját templomában őrizte a különleges fegyvert, amíg a Vizsla Ház be nem jutott oda, és meg nem szerezték onnan.

Tarre Vizsla nemcsak Jedi volt, de a Mandalore bolygó első uralkodója is, akire a mandalóriak azóta is nagy tisztelettel tekintenek. A nép kultúrájában annyira megbecsülik személyét, hogy a halála után a Darksaber a mandalóriak erejének olyan jelképe lett, hogy a fegyver birtoklója mögé kérdés nélkül sorakoznak fel Mandalore lakói. A Star Wars: Lázadók sorozatban az is elhangzik, hogy a múltban a Vizsla Ház a Sötétkardot használta a mandalóriak egyesítésére.

A Klónok háborúja animációs sorozat idején a Darksaber még mindig a Vizsla Ház birtokában van, Pre Vizsla forgatja, aki nemcsak Concordia, a Mandalore holdjának kormányzója, de egyben a Death Watch vezetője is. A terroristáknak bélyegzett szervezet célja, hogy megdöntsék Satine hercegnő uralmát, aki a nép harcos múltjával teljesen szembe menve pacifistaként irányítja a bolygót. Az ő testvére Bo-Katan Kryze, aki a Death Watch egyik hadnagya, így szintén a nővére megbuktatásán dolgozik. Ő bukkant fel a The Mandalorian második évadának harmadik részében is – róla külön cikket is készítettünk a közelmúltban.

darksaber
Pre Vizsla és a Darksaber. Fotó: LucasFilm

A Sötétkard egészen a haláláig Pre Vizsla tulajdonában marad, és egy végzetes párbajt követően pont az a Darth Maul szerzi meg tőle, akinek a segítségével végül megdöntötték Satine hatalmát. Maul ezzel a fegyverrel öli meg az Obi-Wan Kenobi iránt gyengéd érzelmeket tápláló Satine-t, sőt még a bolygóra látogató Darth Sidious-szal folytatott párharc közben is beveti. A fegyver a vereséget követően éveken keresztül Maul birtokában marad, egészen a Star Wars: Lázadók cselekményéig. A szériában összeakasztja a bajuszt a Szellem legénységével, elrabolja és a Dathomir bolygóra viszi Ezra Bridgert, aminek végül az lesz a következménye, hogy a kard Kanan Jarrus-hoz kerül megőrzésre, méghozzá a szintén mandalóri Sabine Wren kérésére.

A Szellem legénységéhez tartozó Sabine egykoron a Vizsla Házhoz kötődő Wren klán tagja volt, ami feljogosítja arra, hogy igényt tartson a Sötétkardra. A mandalóri nő kezdetben ugyan elutasítja az ezzel járó felelősséget, de végül visszaviszi a fegyvert a szülőbolygójára, ahol az anyjához fűződő kapcsolatát is igyekszik helyre tenni. Ekkor időben már bőven a Köztársaság bukása, és a Birodalom felemelkedése után járunk, a Mandalore-t a Palpatine császárhoz lojális Saxon klán uralja, és a kormányzó Gar Saxon igyekszik megszerezni a kardot Sabine-tól. A nő végül győzedelmeskedik kihívója felett, ami oda vezet, hogy Sabine és a családja elhatározzák: felszabadítják Mandalore-t a birodalmi elnyomás alól.

Mindez polgárháborút eredményez, és itt kerül ismét a képbe Bo-Katan, akinek Sabine felajánlja a Sötétkardot, hogy a nép felsorakozzon mögé a Birodalom elleni küzdelemben. Hogy ezt követően pontosan mi történik, azt egyelőre nem tudni pontosan, csak annyi biztos, hogy kezdetét veszi a Great Purge néven emlegetett eseménysorozat, aminek keretében a Birodalom kifosztja a bolygót, és kiirtják szinte a teljes mandalóri népet. Ami tudható még, hogy ezen idő alatt a Darksaber valahogy Moff Gideon birtokába került. A The Mandalorian első évadának utolsó részében a birodalmi tiszt ezzel a fegyverrel vágja ki magát a Tie-Fighter roncsából.

darksaber
Bo-Katan és a Darksaber. Fotó: Lucasfilm

Bizonyos továbbá, hogy Bo-Katan is túlélte a Great Purge eseményeit, hiszen felbukkan a The Mandalorian második évadának harmadik részében, és a Din Djarinnal közös küldetésük során nyilvánvalóvá válik, hogy feltett szándéka visszaszerezni a Sötétkardot – feltehetőleg azért, hogy visszatérjen vele a Mandalore-ra. Hogy a folytatásban mi várható, azt egyelőre csak találgatni lehet, de szinte biztos, hogy nem most találkoztunk utoljára Bo-Katannal, és mivel az ő szájából hangzik el először a sorozatban Ashoka Tano neve, azon sem csodálkoznánk, ha tényleg igaznak bizonyulna azon pletyka, hogy a második évadban részesei lehetünk egy komoly párbajnak, ahol Ahsoka és a Darksabert forgató Moff Gideon csapnak majd össze.

MÉG TÖBB THE MANDALORIAN:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!