Egyre inkább felpörög a The Mandalorian második évada, hiszen amíg az előző részben az alkotók a Star Wars: A klónok háborúja és a Star Wars: Lázadók animációs sorozatokkal kötötték össze az első élőszereplős Star Wars sorozatot, addig a legújabb rész olyan momentumokat tartalmaz, amik elég erősen a harmadik filmtrilógiához kötik a szériát. Érdekes fejlemény továbbá, hogy Jon Favreau sorozata az Extended Universe-ből ismerős Dark Troopereket is behozta a képbe. Tömören összefoglaljuk, ez miért érdekes.

FIGYELEM: a cikk komolyabb spoilereket tartalmaz a The Mandalorian második évadának negyedik epizódjával kapcsolatban. Ennek fényében olvass tovább!

A The Mandalorian második évadának negyedik, The Siege című epizódja azzal ér véget, hogy a Giancarlo Esposito alakította Moff Gideon áll egy csarnokban, a falak mentén méretes fekete „páncélok” sorakoznak, amik körül fehér egyenruhás mérnökök sündörögnek. Akik kellően jártasak a Star Wars univerzumban, annak is az Extended Universe (vagy ha úgy tetszik Legends) néven ismert szegmenseiben, azok persze tudják, hogy a széria főgonosza valójában nem szimpla páncélok, hanem úgynevezett Dark Trooperek között álldogál.

A Dark Trooperek eredete

A Dark Trooperek különleges rohamosztagosok, amik sok hasonlóságot mutatnak a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történetben felbukkant Death Trooperekkel és a Jedi: Fallen Orderben látható Purge Trooperekkel, ám van köztük egy nagy különbség, méghozzá az, hogy nem páncélba bújt emberekről van szó, hanem harci droidokról. Hasonlóak azokhoz, amiket a Szeparatisták alkalmaztak a Klónháborúk során, csak sokkal-sokkal fejlettebbek azoknál.

A Dark Trooperek eredetileg az Extended Universe-hez tartozó Star Wars: Dark Forces videójátékban bukkantak fel, és az első megjelenésük óta főleg játékokban találkozhattunk velük, az említetteken kívül az Empire at War, a The Force Unleashed és a Battlefront epizódokban. A Star Wars: Dark Forces története szerint – ahol az általunk irányított Kyle Katarn kerül szembe velük – a Dark Troopereket Rom Mohc Generális fejlesztette ki az Arc Hammer nevű birodalmi gyártóbázison, és eredetileg nem is droidokról volt szó, hanem kiborgokról, tehát klónok és droidok ötvözéséről. Lényegében egy ehhez hasonló, szintén Rom Mohc által fejlesztett technológia tette lehetővé, hogy a végtagjaitól megszabadított és összeégett Anakin Skywalker életben maradhasson és Darth Vader válhasson belőle.

A Dark Troopereket a megjelenésüket követően három fázisban fejlesztették tovább, az utolsó generáció (Phase 3) igazi gyilkológépezet volt, azonban szélesebb körben sosem kerültek bevetésre, hiszen a Dark Hammer elpusztult valamikor Az új remény és A Birodalom visszavág cselekménye között. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az eddig leírtak az Extended Universe-re vonatkoznak, tehát jelenleg nem képezik a kánon részét.

Vannak még kérdőjelek

Maguk a Dark Trooperek ettől függetlenül részei a Disney által elismert kánonnak, hiszen szerepeltek a Mickey egeres cég által kiadott, 2014-es Star Wars: Commander videójátékban. Azóta nem nagyon lehetett hallani felőlük, a hivatalos eredetük sem ismert, viszont a The Mandalorian új részében tényleg ezek a különleges rohamosztagosok szerepelnek, hiszen az epizód látássérülteknek készült hangsávja konkrétan megnevezik őket:

Rows of similar compartments sprawl throughout the bay, with an engineer in white coveralls tending to immobilized Dark Troopers contained within.”

dark trooperek
Az ominózus jelenet a The Siege című epizód végén. Fotó: Disney+

Az jelen pillanatban persze még kérdéses, hogy a The Mandalorianban (és a jelenlegi kánon szerint) egy Dark Trooper pontosan micsoda? Ember által viselhető exoskeleton, kiborg, esetleg harci droid? Lehetséges lenne, hogy Moff Gideon és csatlósai kísérleteket folytattak emberek és gépek ötvözésére, a Dark Trooperek pedig a végeredményt jelentik? A válaszokat még nem tudjuk, viszont van egy olyan érzésünk, hogy az elkövetkezendő részekből kiderülnek dolgok, ahogy az is, vajon jól tippeltük-e meg, hogy Gideonnak miért van szüksége a gyermekre, pontosabban a vérére.

MÉG TÖBB THE MANDALORIAN:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!