Lassan két hete, hogy felkerült a Disney+ kínálatába a The Mandalorian második évadának harmadik, The Heiress című része, amiben nemcsak a Star Wars: A klónháborúk és a Star Wars: Lázadók című sorozatból ismerős Bo-Katan bukkant fel, de az egész szériában először az ő szájából hangzott el Ahsoka Tano neve, a legújabb, The Jedi című részben pedig végre fel is bukkant a karakter. Ha nem lennél képben, hogy pontosan kiről van szó, akkor jó helyen jársz, cikkünkben igyekszünk tömören összefoglalni, hogy Ahsoka miért fontos szereplője a Star Wars kánonnak.

Ahsoka Tano egykor Jedi Padawanként szolgálta a Köztársaságot, jelentős szerepe volt a Klónháborúkban, a Galaktikus Birodalom megalakulását követően pedig segített létrehozni a Palpatine császár ellen küzdő Lázadók hálózatát. Ahsoka faját tekintve Togruta, a Shili bolygóról származik, ahol Plo Koon Jedi mester talált rá, és ő hozta el a Coruscantra, ahol Jedi kiképzést kapott a Jedi Templomban. A Klónháborúk kitörését követően Yoda jelölte ki Anakin Skywalker padawanjának, és lényegében együtt harcolták végig a konfliktust. Az animációs sorozatokat kihagyó olvasókban persze rögtön felmerülhet a kérdés, hogy miért nem találkoztunk vele a George Lucas rendezte előzménytrilógiában?

A válasz roppant egyszerű: Ahsoka a Star Wars: A klónok támadása után bukkan fel Anakin oldalán, a Star Wars: A Sith-ek bosszúja idején pedig már nem a Jedi Rend tagja, útjaik lényegében különválnak Skywalkerrel – de erre kicsit lentebb külön is kitérünk.

ahsoka tano
Ahsoka Tano. Fotó: LucasFilm

A karakter először Star Wars: A klónok háborúja animációs filmben tűnt fel, majd a csonka hatodik szezont leszámítva szerepelt a Star Wars: A klónok háborúja animációs sorozat összes évadában, fontos szerephez jutott a szintén animációs Star Wars: Lázadók sorozatban, és még egy regény (Star Wars: Ahsoka) is készült a főszereplésével E.K. Johnston tollából.

Ahsoka és Anakin kapcsolata kezdetben meglehetősen viharos, ám közös erővel szabadítják ki Rottát, Jabba Desilijic Tiure bűnvezér fiát, ami nemcsak a két Jedi kapcsolatát erősíti meg, de közrejátszik abban, hogy a Hutt Klán és a Galaktikus Köztársaság meghatározó szövetségre lépnek. Az ifjú Skywalker padawanja ezt követően lényegében a Klónháborúk megkerülhetetlen szereplőjévé válik, egészen baráti kapcsolatba kerül az 501-es légiót vezető Rex századossal, és az évekig tartó konfliktus során olyan fontos karakterekkel kerül szembe, mint Grievous tábornok, Asajj Ventress, Cad Bane vagy éppen Aurra Sing.

Ahsoka a háború során megbecsült tagjává válik a Jedi Rendnek, a Star Wars: A klónok háborúja ötödik évadának végén viszont megvádolják a Jedi Templom elleni támadással és gyilkosságokkal. Hogy tisztázza nevét, alámerül a coruscanti alvilágban, szövetségre lép Asajj Ventress-szel, de a Köztársaság elfogja, és egy tárgyalás keretében kizárják a Jedi Rend soraiból. Anakin Skywalker ugyan bebizonyítja, hogy Ahsokát alaptalanul vádolták, de ő az események hatására kiábrándul a Jedikből, és nem is csatlakozik újra a rendhez, mikor felajánlják számára a lehetőséget. Anakin és Ahsoka útjai ekkor ugyan elválnak, de a karakter ideiglenesen visszatér a köztársasági erők soraiba, hogy levezényelje a Mandalore elleni támadást. A Galaktikus Köztársaság ekkor Bo-Katan kérésére avatkozik be a független bolygó belügyeibe, méghozzá azzal a céllal, hogy megdöntsék a mandalóriak felett uralkodó, a Death Watch élén álló Darth Maul hatalmát (erről kicsit bővebben itt olvashatsz).

Ezen események párhuzamosan játszódnak a Star Wars: A Sith-ek bosszúja cselekményével, és a 66-os parancs nyomán az 501-es Légió tagjai végeznének is az őket vezető erőhasználóval, de Ahsoka végül megmenekül és önkéntes száműzetésbe vonul.

ahsoka tano
Bo-Katan és Ahsoka Tano a Klónháborúk idején. Fotó: LucasFilm

Hősünk egy távoli bolygón, a Raadán talál menedéket, de a Birodalom ide is beteszi a lábát, és az események oda vezetnek, hogy Ahsoka végül csatlakozik a Bail Organa szenátor által életre hívott lázadáshoz és Fulcrum álnéven hírszerzéssel kezd foglalkozni. Így kerül kapcsolatba a Star Wars: Lázadók egyik főhősével, az egykori Jedi Kanan Jarrus-szal, aki padawannak fogadja maga mellé Ezra Bridgert. Ahsoka lépései a Birodalommal szemben oda vezetnek, hogy nemcsak a Jedikre vadászó inkvizítorokkal, a Seventh Sisterrel, de magával Darth Vaderrel is szembekerül, anélkül, hogy tudná, a fekete páncél egykori mesterét, Anakin Skywalkert takarja. Kettejük párbaja végül oda vezet, hogy Ahsoka eltűnik a Malachor bolygó Sith Templomának romjai alatt, és mindeki halottnak hiszi, még Jarrus és Bridger is.

Ahsoka ugyanakkor nem hal meg, a jövőből érkező (nem vicc) Ezra Bridger menti meg, aki átmenekíti a Világok közti Világba, az Erő egy olyan dimenziójába, ami az idő és a tér minden szegletét összeköti. Itt még Darth Sidious is felbukkan, és mielőtt elválnának, Ahsoka megígéri az idősebb Bridgernek, hogy megkeresi a fiatalabb énjét a saját idejében. A Galaktikus Polgárháború végét követően ezen ígéretet szem előtt tartva csatlakozik hozzá a mandalóri Sabine Wren, Kanan Jarrus csapattársa, hogy együtt akadjanak a Lothal felszabadítása közben eltűnt Ezra Bridger nyomára. Innentől Ahsoka Tano sorsa nem ismert, csak a hangját hallani a Skywalker kora fináléjában, mikor Rey szembeszáll a klónozott Palpatine-nal.

bo-katan
Bo-Katan évek óta ismeri, és tudja hol található Ahsoka. Fotó: Disney+

Fontos ugyanakkor tudni, hogy Ahsoka és Sabine időrendileg nagyjából a The Mandalorian sorozattal párhuzamosan kutatnak Ezra után, és ahogy korábban is írtuk, Sabine kapcsolatban áll a második évad harmadik részében feltűnő Bo-Katannal. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a nő a The Mandalorian második évadának harmadik részében útba tudja igazítani a Jedik után kutató Din Djarint. Az ő szájából hangzik el, hogy a Corvus bolygón találja Ahsókát, az ötödik részében pedig végre élőben is megcsodálhattuk a Rosario Dawson alakította karaktert, aki érdekes információkkal látja el a főszereplőt, ráadásul az is kiderül, hogy kire vadászik éppen – de erről egy külön cikkben írtunk bővebben.

ahsoka tano the jedi
Fotó: Disney+

MÉG TÖBB THE MANDALORIAN:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!