Már javában zajlik a Tom Holland főszereplésével készülő, egyelőre hivatalos cím nélküli Pókember 3 forgatása, amiről olyan információk láttak napvilágot ma, a hetekben és az elmúlt hónapokban, amik ha igaznak bizonyulnak, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy a Marvel Studios és a Sony Pictures koprodukciójáként alakuló folytatás a Marvel-moziverzum eddigi legvadabb és legizgalmasabb alkotása lehet.

Mielőtt rátérnénk a bevezetőben elmelegett információkra, kicsit ugorjunk vissza az időben: 2008-ban került a mozikba a Robert Downey Jr. főszereplésével készült Vasember, ami egy olyan összefüggő filmes univerzumot indított el, amire korábban még nem volt példa a mozgókép történetében. A Marvel-moziverzum eddig 23 bemutatott filmet számlál, és nem túlzás azt állítani, hogy mindennek a csúcsa a 2019-ben bemutatott Bosszúállók: Végjáték volt, ami egy katartikus fináléval tett pontot nem csak Tony Stark életének, de egy korszaknak a végére is. Epilógusként aztán megkaptuk a Pókember: Idegenbent, ami már tartalmazhatott utalásokat arra, hogy a Marvel még egyáltalán nem fogyott ki a puskaporból.

Viszont egy picit itt még álljunk meg: a Végjáték ugye csúcsra járatta az évek alatt felépített, különböző hősök önálló filmjeiből álló, de mégis egybefüggő filmuniverzumot, az egész projekt felett bábáskodó Kevin Feige lényegében kihozta a maximumot a Marvel-moziverzumból. A show-nak azonban folytatódnia kell, és azzal nyilván Feige is tisztában van, hogy csakis akkor lehet életben tartani ezt az elképesztő gépezetet, ha a jövőben képesek emelni a tétet. Ez lehet az univerzum kozmikus részének kibővítése (itt jönnek képbe többek között az Örökkévalók és a Skrullok), illetve egy eddig csak érintőlegesen bolygatott lehetőség, a párhuzamos valóságok. A Végjáték óta világos, hogy ezek léteznek, hiszen a legutóbbi Bosszúállók-filmben a hősök valójában nem a saját múltjukba utaztak vissza, hanem párhuzamos univerzumokba, és onnan hozták el a végső nagy feladathoz szükséges Végtelen köveket.

A Pókember 3 több lehet, mint aminek tűnik

És akkor most ugorjunk át a Pókember: Idegenbenre, ahol szintén szóba kerültek a párhuzamos világok. Mysterio ugyan hazudott arról, hogy ő egy másik valóság szülötte, de az alkotók a film fináléjával azért elég erős utalást tettek arra, hogy egészen új irányba lódulhat a Marvel-moziverzum szekere. J. K. Simmons újbóli felbukkanása J. Jonah Jameson szerepében akkor még csak egy zseniális gegnek tűnt, és talán az alkotók is csak annak szánták, de jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy az ötlet egy egészen új irányvonalat szabott a készülő folytatásnak, ami hosszú távon az egész Marvel-moziverzumra komoly hatással lehet.

Miről is beszélünk? Talán emlékeztek, hogy október elején kiderült, hogy a 2014-es A csodálatos Pókember 2-ben látott Jamie Foxx ismét Elektró bőrébe bújik a most készülő Pókember 3-ban, sőt egy viszonylag gyorsan törölt Instagram-posztban a színész arra is utalást tett, hogy az új filmben nemcsak Tom Holland tér majd vissza falmászó szuperhősként, de Tobey Maguire és Andrew Garfield is. A Marvel persze nem kommentálta ezt a lehetőséget, és az egész akkor még nagyon vad álomnak tűnt, de egyre szaporodnak a jelek, amik arra utalnak, hogy mégis valami ilyesmi készülhet a Marvel Studios és a Sony Pictures újabb közös filmjében. Egyrészt a Sony konkrétan nem cáfolta Tobey és Andrew visszatérését, másrészt a The Hollywood Reporter pár órája lényegében tényként írta meg, hogy a második Sam Raimi-féle Pókember főgonosza, Doktor Octopus is benne lesz a Pókember 3-ban, ráadásul ismét Alfred Molina kelti életre a karaktert. A Collider pedig arról ír, hogy Andrew Garfield és Kirsten Dunst már biztos újra láthatók lesznek a korábbi szerepeikben, és Tobey Maguire-rel is folynak a tárgyalások – a lap információit viszont még nem szabad készpénznek venni, hiszen megbízhatóbb portálok egyelőre nem erősítették meg ezen híresztelést.

pókember 3
Alfred Molina a Pókember 2-ben. Fotó: Sony Pictures

A ránk váró sztoriról ugyan még semmit nem tudni, de ha egybe gyúrjuk az eddig napvilágot látott információkat, akkor elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a most készülő Pókember 3-nak valamilyen módon köze lesz a korábbi Pókember-filmekhez. Ezen a ponton legalábbis elképzelhetetlennek tűnik, hogy két színész ne azért térne vissza ugyanabban a szerepben, hogy valamiképp reprezentálják a Sony korábbi alkotásait.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy mind Foxx, mind Molina karaktere elhalálozott a saját filmjében, szóval valamiféle csavarnak itt még lennie kell, de jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy a Marvel valahogy alternatív valóságként beemeli a Sony korábbi filmjeit az elmúlt 12 évben felépített kánonba. Mindezt alátámasztja az is, hogy a Pókember 3-ban már a Benedict Cumberbatch alakította Doktor Strange lesz Peter Parker mentora – ha valakinek, hát neki van tapasztalata a párhuzamos univerzumokat illetően, nem csodálnánk, ha az ifjú szuperhős tőle kérne segítséget, hogy pontot tehessen a különböző világokat érintő bonyodalmak végére. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a címe alapján a 2022-ben érkező Doctor Strange in the Multiverse of Madness is párhuzamos világok körül fog bonyolódni.

Lázálom vagy valóság?

Ha a fentebb ecsetelt lehetőségek tényleg megvalósulnak, akkor a Pókember 3 simán a Marvel eddigi legérdekesebb és legizgalmasabb filmje lehet, olyan távlatokat nyitva a jövőben érkező Marvel-filmek előtt, amit hatszor ilyen hosszú cikkekben lehetne kitárgyalni. Kezdésnek viszont elégedjünk meg azzal, hogy ha a korábbi Pókember-filmek alternatív univerzumként bekerülnek az eddig ismert Marvel-moziverzumba, akkor ugyanez megtörténhet az összes többi Sony-filmmel is (pl. a Venom), és talán ez lesz a magyarázat arra, hogy a hamarosan mozikba kerülő Morbius előzetesében miért szerepel a Raimi-féle Pókember egy sikátor falán poszterként, illetve az is, hogy mit keres ott a Pókember: Hazatérésben a Keselyűt alakító Michael Keaton.

Bár a jelenlegi tudásunk szerint a Disney és a Pókember-jogokat birtokló Sony között egy olyan szerződés áll fenn, ami szerint Pókember már csak a most készülő saját filmjében és egy másik Marvel Studios-féle alkotásban tűnhet fel, de a Pókember 3 körüli fejleményeket látva nem lepődnénk meg azon, ha a két cég kibővítené az eddigi együttműködését, és a korábbinál sokkal szorosabbra fűzné a filmes univerzumaik közötti kapcsot. Mindez jelen pillanatban persze csak találgatás, de ha a fentieknek csupán egy kis százaléka valósággá válik, akkor a következő Pókember biztos hatalmas durranás lesz.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!