A Harry Potter és a bölcsek köve keménykötésű első kiadása 68 ezer angol fontért, azaz körülbelül 26.5 millióért lelt gazdára egy aukción. 

J. K. Rowling 1995-ben fejezte be a Harry Potter első kötetét, amit hiszitek vagy sem, de számos kiadó utasított el, többségében arra hivatkozva, hogy túlságosan komplex gyerekregénynek. Végül a Bloomsbury nagy nehezen rábólintott a könyvre, a legelső kiadásból azonban így is csupán 500 példányt nyomtattak, és ezek közül 300-at iskolák és könyvtárak között osztottak szét, és mindössze 200 került a könyvesboltokba.

Nem is egy, hanem egyenesen két ilyen kötet talált nemrégiben gazdára a Hansons Auctioneers által szervezett árverésen, az egyikért 68 ezer, míg a másikért 50 ezer fontot fizetett egy-egy lelkes gyűjtő. Utóbbi példányra egy lomtalanítás alkalmával talált rá egy szerencsés család, Charlotte Rumsey ugyanis a felesleges holmik szortírozása közben bukkant a különleges, első kiadású Harry Potter-kötetre. A család először úgy gondolta, hogy egy garázsvásár keretében a többi limlommal együtt túlad a könyvön, ám miután Charlotte rálelt a talált könyvhöz hasonló példányra az Antiques Roadshow egyik epizódjában, rádöbbent, hogy egy nagyon is értékes darabról van szó, amit nem szabadna fillérekért elpasszolni.

Nem ez volt az első eset, hogy súlyos összegért kelt el egy Harry Potter-kötet, most októberben a Bölcsek köve egyik első kiadása 60 ezer fonttal tette gazdagabbá szerencsés tulajdonosát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!