Alig pár napja, hogy tesztem írtam a Philips 8505-ről, ami egy középkategóriás LCD tévé, méghozzá Ambilight technológiával felvértezve. Ez a Philips márkanév alatt futó okostelevíziók egyik sajátossága, és azt az ukázt kaptam, hogy erről írjak egy kicsit bővebben is, szóval összeszedtem a leglényegesebb dolgokat, amit tudni kell róla.

Maga az Ambilight technológia közel két évtizede létezik, és a Philips tévék ezen tulajdonsága azután is megmaradt, hogy a TP Vision (ami a hongkongi TPV Technology leányvállalata) 2012-ben átvette a Philips tévék gyártását a márkanevet biztosító holland cégtől. Az először 2002-ben alkalmazott Ambilight lényege amúgy roppant egyszerű: a képernyő mellett extra fényt biztosít, ami nem a nézőre irányul, hanem a tévé mögött található felületre (általában a falra), ezzel színes glóriát varázsolva a készülék köré.

Miért jó ez?

Ez a megoldás egyrészt menő, másrészt praktikus, hiszen a háttérfények hála kontrasztosabbnak érezzük a tévén megjelenő képet, emellett a szemnek is jót tesz, hiszen így kevésbé fárad el. Ez nemcsak humbug: ha a tévé az egyetlen fényforrás, akkor a szemünket folyamatosan változó fényerőnek tesszük ki, amit a szemizmainknak akár órákon keresztül kell lekövetni, és ettől bizony elfáradnak. Ennek következtében a szemek kiszáradhatnak, ami akár fejfájáshoz is vezethet. Ezért jó, ha a dinamikusan változó képernyő mellett más fényforrás is van a szobában. Régen ehhez felkapcsoltunk egy lámpát, a Philips tévék esetében ugyanakkor erre nincs szükség, hiszen többek között erre lett kitalálva az Ambilight.

ambilight
Ambilight: glóriát kap az okostévé. Fotó: Philips

Technikailag ez úgy néz ki, hogy a Philips okostévék hátán LED-ek kaptak helyet. A legtöbb modellen három csík található, kettő oldalt és egy felül, de a Philips 9005 és OLED+935 készülékeken már négy kapott helyet – az említett két modellnél alulra is került egy sor.

Miket tud?

Az Ambilight persze nemcsak arról szól, hogy bekapcsoljuk a tévét, és a hátulra szerelt LED-ek felélednek, színben és dinamikában követve a képernyőn megjelenő tartalmat. Ez az alapbeállítás, de a menüben természetesen szabályozható, hogy miképp működjön a funkció. Amennyiben dinamikus módban hagyjuk, úgy a tévét övező glória igazodik az általunk nézett tartalomhoz, tehát ha a cselekmény egy erdőbe vezet, akkor zöldes árnyalatot kapunk, az óceán esetén kékeset, míg a robbanások és tűz esetén piros/sárga fények vetülnek a falra.

Ha valakit ez a megoldás zavarna, akkor beállítható, hogy a LED-ek folyamatosan homogén színt biztosítsanak, és a rendszer 2020-as frissítésével már nemcsak az előre meghatározott árnyalatok (hot lava, deep water, fresh nature, warm white) közül választhatunk, de megadhatunk egyed színt is, amit egy palettáról lehet kiválasztani. Emellett persze adott a lehetőség arra is, hogy teljes egészében kikapcsoljuk ezt a funkciót, és ez egyetlen gombnyomással végrehajtható a tévéhez járó távirányító dedikált gombjával.

ambilight
Hangulatvilágításnak sem utolsó… Fotó: Philips

Az említett szoftverfrissítés ugyan még csak a 2020-as Philips tévék sajtátja, de a módosított rendszer hamarosan elérhető lesz a 2019-es modellekre is. Ez azért fontos, mert a frissítés nemcsak azt érintette, hogy immár a felhasználó is beállíthat egyedi háttérszínt, de olyan újabb funkciók is érkeztek, mint például az Ambisleep, ami az elalvást hivatott segíteni. A képernyő kikapcsolását követően a hátlapi LED-ek fokozatosan halványodnak el, emellé akár hangeffekt is választható (tábortűz, eső, tengerpart stb.), továbbá testreszabható a szín, az intenzitás és az is, hogy az egész folyamat mennyi ideig tartson.

Ezen funkciónak létezik az ellentetje is, a Sunsrise Alarm, ami nem az elalvást segíti, hanem az ébredést teheti kellemesebbé. Ennek hála beállítható, hogy a megadott időpontban a tévé a napfelkelte fényeit imitálva kapcsolja be a hátlapi fényeket, választható mellé zene, állítható a hangerő, sőt a Philips tévék Android operációs rendszerének hála az is megszabható, hogy aktuális friss információk (időjárás) jelenjenek meg a képernyőn.

És ez még nem minden, hiszen az Ambilight fényjáték nemcsak a kijelzőn megjelenő tartalomhoz igazítható, de a tévén hallgatott zenéhez is, sőt a LED-ek akár szimpla hangulatvilágításként is használhatók, anélkül, hogy feleslegesen be lenne kapcsolva a képernyő. Ez a zenehallgatásra is igaz: lejátszhatunk például zenét a Spotifyról, a dinamikához igazodnak a fények, de a tévé kijelzője közben sötét marad.

Az egyik legjobb dolog

Ahogy azt a korábbi tesztemben is említettem, a magam részéről imádom az Ambilight technológiát, az egyik legjobb extra funkciónak tartom, amit egy tévé megkaphat.

Nemcsak praktikus, de tényleg menő, ráadásul a gyártó folyamatosan szélesíti a lehetőségeket, ami még akkor is pozitívum, ha egyébként nem használjuk ki az olyan funkciókat, mint például az Ambisleep vagy a Sunrise Alarm. A TP Vision amúgy évek óta korrekt árú és jó minőségű okostévéket dob a piacra, az Ambilight pedig olyan funkció, amihez hasonlóval a legtöbb konkurens egyáltalán nem rendelkezik, szóval ez sokaknak hatalmas plusz lehet, mikor eljön az idő, hogy új készüléket válasszanak otthonra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!