A LEGO még november közepén jelentette be, hogy 2021 elején négy különleges Harry Potter készlettel örvendezteti meg az építeni vágyó rajongókat, mi pedig már le is csaptunk az egyikre és meg is építettük. Cikkünkből kiderül, hogy pontosan mire számíthat, aki szemet vet a LEGO 76383 – Hogwarts Moment: Potion Class nevű szettre.

Ha valaki esetleg nem lenne képben: az új készletek különlegessége, hogy mindegyik egy roxforti házat képvisel, de kapcsolódnak egy jól ismert tanórához. Összecsukva egy LEGO kötetet kapunk, kinyitva viszont megelevenedik egy osztályterem, méghozzá három minifigurával: egy tanárral és két diákkal. Bár könyv formájú készleteket már láthattunk a játékgyártó egyre bővülő kínálatában (elég csak a Szörnyek szörnyű könyvére gondolni), és a mostanit idéző, de építés szempontjából jóval egyszerűbb koncepciót képviselnek a LEGO Disney mesekönyvek is, viszont a Varázsvilág tematikán belül egészen mostanáig még nem találkozhattunk ehhez hasonló megoldással.

A LEGO novemberben négy Harry Potter szett érkezését jelentette be a nagyközönségnek:

Mi ezek közül a legtöbb alkatrészt számláló Hogwarts Moment: Potions Class szettre csaptunk le, méghozzá a Westendben található LEGO Store-ban, ahol (a hivatalos webshop 12 ezres árával ellentétben) 9990 forintért lehet hozzájutni mind a négy variánshoz!

LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Fotó: Geek Life

LEGO 76383 – Hogwarts Moment: Potions Class

A dobozt kibontva két számozott zacskó kerül elő, méghozzá három különálló alkatrész, az építési útmutató illetve egy matricaív társaságában. A készlet összesen 271 alkatrészt számlál, haladó építőknek az összerakása nagyjából fél órát vesz igénybe, viszont azoknak sem kell aggódni, akik nem sűrűn legóznak, hiszen egy kifejezetten egyszerű szettel van dolgunk.

Maga az építés két nagyobb fázisra bontható, először a Bájitaltan kézikönyv gerincét és két borítóját, illetve a tanterem berendezési tárgyait kell megépíteni, majd a második etapban jön a hajlítható fal rész, amit a kötet gerincének belső oldalára kell felerősíteni.

A berendezés egy barna fotelből, két bájitalszekrényből, egy tanórai táblából és egy asztalból áll, illetve kapunk egy aprócska könyvet és egy extra főzetes üveget is. Ezeket megépíteni alig pár perc, és ha ezzel megvagyunk, akkor jön a LEGO kötet borítója, amit világoszöld, sárga és szürke elemekből kell összeállítani. Az elülső és a hátsó borító egy-egy méretes elemből áll, a címlap pedig eleve festett, így itt nem kell matricázni, viszont ettől függetlenül kilenc dekoráció várja, hogy összerakás közben felragasszuk őket a megfelelő elemekre.

LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Így fest a két boríó kiterítve, kívülről. Fotó: Geek Life

A borítótót megépítve a belső oldalakra fel kell helyezni három matricát, illetve jön a fix bájitalszekrények egyik része, amit konkrétan fel kell erősíteni az egyik oldalra. Itt amúgy nemcsak üvegcséket és edényeket találunk, de egy kést és egy kanalat is, amik nélkülözhetetlenek a főzetek elkészítéséhez, szóval a részletességre nem lehet panasz.

LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Ez pedig a két borító belül, a jobb oldalra felerősített bájitalszekrénnyel. Fotó: Geek Life

A szekrény elkészítése után jön a készlet legérdekeseb része, a fal, amit ugye a gerincre kell felerősíteni. Ez négy részből áll, és az a különlegessége, hogy a tervezők hajlíthatóra tervezték az egységeket. Ez nemcsak azért ötletes megoldás, mert ennek köszönhetően válik becsukhatóvá a LEGO kötet, de van egy olyan extrája is, hogy ennek hála van egy kis rugalmasság abban, hogy kinyitott állapotban miképp rendezzük be az osztálytermet.

LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Így néz ki önmagában az osztályterem négy részegységből álló fala. Fotó: Geek Life
LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Így néz ki a fal, miután felerősítettük a gerinc belső részére. Fotó: Geek Life

Ha megvan a fal, és felerősítettük a gerincre (elég stabil a kapcsolat, megemelve sem kell attól tartani, hogy leesik), akkor jön az a fázis, ahol az építési útmutató szépen megmutatja nekünk, hogy a falat hogy lehet behajtogatni. Logikus és pofonegyszerű az egész, nagyjából két mozdulattal megoldható a feladat, és ha ezzel megvagyunk, akkor lényegében elkészült a LEGO kötet belseje, amire már rá lehet hajtani az elülső és a hátsó borítót.

LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Ilyen, ha szépen behajtogatjuk a falat. Fotó: Geek Life

Itt viszont álljunk meg egy röpke pillanatra: ugye említettük, hogy az osztályteremnek van berendezése. Jó hír, hogy ezeknek szintén van hely „belül”, a kötetet bezárva nem kell külön pakolgatni őket. A fotel, a bájitalszekrény, az összehajtható tábla és az asztal is szépen felrögzíthetők a behajtható fal tetejére, így mindössze pár mozdulattal elpakolható az egész tanterem, lényegében csak a három minifigurának nincs benn hely.

Balra még kipakolva a berendezés, jobbra pedig már bepakolva. Fotó: Geek Life

Ha mindent szépen betettünk a helyére, akkor pikk-pakk becsukható a két fedlap, és tulajdonképpen végeztünk is az építéssel. A végeredmény 4,8 centiméter vastag, 12,7 centiméter magas és 9 centiméter mély könyvecske, ami a minifigurák társaságában akár ki is tehető egy polcra. A legjobban persze akkor fest az egész, ha a Bájitaltan mellé beszerezzük az Átváltozástan, a Gyógynövénytan és a Bűbájtan köteteket is.

LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Fotó: Geek Life

Életre kel az osztályterem

A játék persze csak akkor kezdődik, ha befejeztük az összerakást. Ilyenkor csak ki kell nyitni a kötetet, az asztal, a fotel és két szekrény lekerülnek a földre, kihajtogathatjuk és kedvünk szerinti pózba állíthatjuk a falakat, és máris életre kel a szemünk előtt a Bájitaltan óra, ahol Piton professzor épp Seamus Finnigant és Draco Malfoy-t igyekszik megtanítani a bájitaltan rejtelemire – itt érdemes amúgy megjegyezni, hogy mindhárom figura két különböző arcfestéssel rendelkezik, és Seamus füstös ábrázatáért külön jár a piros pont a LEGO-nak.

LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Fotó: Geek Life
LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Fotó: Geek Life

A készlet hiába számlál mindössze 271 elemet, a helyszín szépen ki van dolgozva, még egy rejtett kincsnek és egy Tom Riddle feliratnak is jutott benne hely a hátsó fertájon. Arról nem is beszélve, hogy ha mind a négy kötetet beszerezzük, akkor a tantermeket egymás mellé helyezve egy egész szép dioráma lehet a végeredmény.

LEGO 76383 – Hogwarts Moment Potions Class
Ilyen, mikor kinyílik az osztályterem. Fotó: Geek Life

Mindent egybe véve abszolút meg vagyunk elégedve a Hogwarts Moment: Potions Class készlettel, hiszen nagyon ötletes a kivitelezés, a becsukható könyv elképesztően jópofa, nem is néz ki rosszul, ráadásul a szett nemcsak dísznek jó, de játszani is lehet vele, a minifugrák pedig annak ellenére is rendben vannak, hogy ezekkel a szereplőkkel korábban már találkozhattunk vmás csomagokban. Licencelt termékről lévén szó, már a 12 ezer forintot sem tartjuk vészesen soknak érte, ha pedig valaki hozzánk hasonlóan 10 ezerért be tudja szerezni, az extrán jól jár – nemcsak ezzel a készlettel, de a másik hárommal is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!