A LEGO november közepe táján mutatta be a legújabb The Mandalorian tematikájú készletét, amit már az élőszereplős Star Wars-sorozat második évada ihletett. A LEGO 75299 – Trouble on Tatooine névre hallgató szett már hazánkban is kapható, meg is kaparintottunk egyet, az alábbi cikkben pedig elolvashatjátok róla a véleményünket.

A LEGO 75299 cikkszámú készlet már a The Mandalorian második évada, egész pontosan az új szezon első része, a The Marshal alapján készült, de látva a doboz tartalmát, élnénk a gyanúperrel, hogy a Disney előzetesen csak nagyon kevés információt osztott meg az epizódról a dán játékgyártó tervezőivel. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a szett dobozának elülső oldalán olyan grafika szerepel, amin a címszereplő és egy buckalakó (Tusken Raider) épp összecsapnak. A sorozatban nem ez történt, hiszen a mandalóri harcos (többek között) a buckalakók segítségével győzte le a Tatooine-i sivatagot terrorizáló Krayt sárkányt – és szerezte meg ezáltal Boba Fett páncélját. A szett tehát csak lazán kötődik az új évad első részéhez, de a speeder bike-ot, a hajítógépet és buckalakó sátrat egyértelműen ez az epizód ihlette.

lego 75299
Fotó: Geek Life

LEGO 75299 – Trouble on Tatooine

Mi a budapesti Árkádban található LEGO Store-ban csaptunk le a készletre, méghozzá 9990 forintért (a LEGO webshopban 11 990 az ára), a dobozt kibontva pedig három számozott zacskó, és egy útmutató került az asztalra. A 276 elemet számláló szett összerakása nagyjából 35 percet vett igénybe, és az építés a Din Djarin által használt spiderbike-kal kezdődik. A tervezők egész ügyesen alkották meg a sorozatban látható járművet: nemcsak Grogu található meg rajta egy zsákban csücsülve, de jól kivehetők a gázpedálok, a különböző tartályok és fúvókák, van hely a fegyvereknek, a színösszeállítás pedig nagyszerűen visszaadja, hogy ez egy szedett-veddett eszköz, ami jó eséllyel már túl van néhány átalakításon.

lego 75299
LEGO speeder bike talán még sosem volt ilyen menő. Fotó: Geek Life

A mandalóri harcos némileg hátradöntve behelyezhető a nyeregbe, a kormányrudak szépen beforgathatók a kezébe, és így máris megelevenedik nemcsak a sorozat második évadának első plakátja, de a fentebb említett epizód azon jelenetei is, amikor a főhős együtt száguld a társául szegődő Cobb Vanth-tal. Igazán remek persze az lett volna, ha az említett karaktert is megkapjuk a saját tákolt járművén, de ahogy az már szóba került, a LEGO-nál a tervezésekor jó eséllyel még nem is sejthették, hogy az említett szereplő is fel fog tűnni a sorozatban.

Helyette kapunk egy buckalakót, akihez tartozik egy sátor, illetve egy hajítógép. Előbbi nem nagy szám: található benne két ülőhely, egy tálka, egy fazék csontokkal, középen egy oszlop, illetve az előterében egy aprócska tábortűz. Az apró lakhely falai, illetve a tetőt formázó elemek ugyan kihajthatók, de ennek a funkciónak nem sok értelmét találtuk, mármint azon kívül, hogy elmondható legyen: a készlet ezen része is interaktív valamennyire.

lego 75299
A buckalakó és a sátra. Fotó: Geek Life
lego 75299
A sátor kihajtogatható, de hogy minek…? Fotó: Geek Life

Ennél sokkal jobban sikerült a balliszta, ami nemcsak rendelkezik egy rúgós kilövővel, de emellé tényleg jól is néz ki, köszönhetően annak, hogy tényleg részletesen ki van dolgozva. Itt érezhető, hogy a tervezők pontos modellt kaphattak a Disneytől, hiszen a szerkezet tényleg hasonlít a sorozatban látható hajítógépre: megtalálható rajta a tekerőszerkezet, a megfeszített kötelek, a felhúzáshoz szükséges orsók, sőt még az a kötélhenger is, amivel a kilőtt dárdák visszahúzhatók – utóbbi annak ellenére is dicséretes, hogy itt nincs semmi haszna, azt leszámítva, hogy még jobban mutat tőle az építményünk. Összességében a szett ezen része legalább olyan jól sikerült, mint a speeder bike, és a magunk részéről egyáltalán nem bánjuk, hogy már egy ilyen eszköz is helyet kapott a LEGO Star Wars gyűjteményünkben.

Ami a minifigurákat illeti, az abszolút csúcs természetesen a teljes beskar páncélt viselő mandalóri harcosunk, akinek nemcsak a sisakja világosabb, mint a Razor Crest (LEGO 75292) készletben található variáns, de a testén is látszik, hogy teljesen új a hacukája, ráadásul ennek a figurának már a karjai is kaptak mintát, ami annyira részletes, hogy még a főhős vállvértjén megtalálható orrszarvú lény mintája is helyet kapott rajta. Az egyetlen apróság, ami negatívumként említhető, hogy a sisak alatt ismét egy teljesen fekete fej kapott helyet, holott Din Djarin már a The Mandalorian első évadában megmutatta az arcát.

Grogu apró figurája ugyanaz, ami megtalálható a 75292-es és 75318-as szettekben, továbbá a buckalakó sem nevezhető újdonságnak, hiszen vele is találkozhattunk már korábban.

lego 75299
A csomagban egyedül a mandalóri harcos figurája újdonság. Fotó: Geek Life
lego 75299
Balra az új, jobbra a korábbi verzió. Fotó: Geek Life

Nem rossz, de lehetett volna jobb is

Összességében elégedettek vagyunk a LEGO 75299 – Trouble on Tatooine készlettel, bár nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy ennél azért kaphattunk volna ötletesebb és izgalmasabb szettet is a második évad első epizódja alapján. A LEGO mentségére legyen mondva, hogy ezúttal valószínűleg nem rajtuk múlt a dolog, abból főztek, amit előre megkaptak a Disneytől. A speeder bike és a ballista azért elég pofás építmények, a sátor feledhető, a szett legnagyobb erénye ugyanakkor egyértelműen az, hogy már 10 ezer forint környékén beszerezhető a címszereplő mandalóri harcos Grogu társaságában, ráadásul teljes beskar páncélban – utóbbi a rajongóknak bőven elég lesz ahhoz, hogy mindenképpen beszerezzék ezt a szettet.

További újdonságok:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!