Három minifigura, egy felspécizhető járgány, mindez elég korrekt áron – mégsem vagyunk elégedettek a LEGO 76173: Spider-Man and Ghost Rider vs. Carnage névre hallgató készlettel, és a cikkünkből az is kiderül, hogy pontosan miért.

A LEGO még november közepén mutatta be, hogy milyen Marvel tematikájú készletekkel készül a 2021-es év elejére, és már akkor is húztuk picit a szánkat a friss megjelenések láttán (igaz, akkor még nem tudtuk, hogy jön egy pókbarlang is). Ettől függetlenül, mikor észrevettük, hogy az új szettek már elérhetők a budapesti LEGO Store üzletekben, gyorsan le is csaptunk egy LEGO 76173: Spider-Man and Ghost Rider vs. Carnage csomagra, mert az új Szellemlovast is tartalmazó készlet a korábbi fanyalgásunk ellenére is megmozgatta a fantáziánkat. A valóság ugyanakkor ezúttal egyáltalán nem cáfolt rá a korábbi ellenérzéseinkre.

Összeraktuk

A szett mindössze 212 alkatrészt számlál, így a dobozból kihulló négy zacskó még számozva sincs, azonnal kiborítható minden az asztalra, haladóknak az építés aligha fog tovább tartani 25-30 percnél. A minifigurák összeillesztése után jöhet is Szellemlovas járgánya, a Hell Charger, ami a minifigurát ihlető A S.H.I.E.L.D. ügynökei sorozat alapján egy 1969-es Dodge Charger R/T. Az autó megépítése különösebben nem nagy kunszt, de azért vannak jópofa részletei: az orrát és a farát például külön kell megépíteni és felpattintani a vázra, az pedig kétségtelen, hogy a hűtőrács és a motor kiemelkedő része kifejezetten menőre sikerült.

lego 76173
Fotó: Geek Life

Ettől függetlenül a jármű összességében számunkra csalódás, mert a dobozképeken hiába fest jól, a valóságban elég ormótlan szegény, ami főleg a rosszul eltalált arányok számlájára írható. A hat bütyök széles autó túl keskeny ahhoz képest, hogy milyen hosszú, és ezen a nagyobb hátsó kerekek sem segítenek. A végeredmény amúgy kísértetiesen hasonlít a LEGO 75893 Speed Champions szettben található Chargerre, de megítélésünk szerint az ottani modell valahogy mégis jobban fest élőben, mint jelen írásunk alanya. Az viszont pozitívum, hogy az egyedi fejjel rendelkező Szellemlovas minden probléma nélkül beültethető a járműbe.

lego 76173
Nem igazán tudunk kibékülni ezzel a formával. Fotó: Geek Life

A forma megítélése persze szubjektív (biztos van, akinek pont ez jön be), de nem is a kinézete a legnagyobb gondunk a készlettel. Sokkal fájóbb, hogy a hátsó kerekek nem állnak teljesen szabadon, ha csak kicsit is, de hozzá érnek a kasztnihoz, súrlódnak, ami oda vezet, hogy nem tudnak pörögni. Ha elgurítjuk az autót, akkor szinte azonnal megáll, ami véleményünk szerint elfogadhatatlan egy kifejezetten gyerekeknek szánt szett esetében.

lego 76173
Az nagyon nincs rendben, hogy a kerék nem tud szabadon pörögni. Fotó: Geek Life

A másik érthetetlen megoldás, hogy a készlet részben ugye átalakítható, hogy lángok csapjanak fel az alvázból és a kipufogóból, illetve tüzes „felnik” illeszthetők a kerekekre. Ez még jól is néz ki, ugyanakkor a kisebb és nagyobb kerekekre rakható „felnikből” csak egy-egy került a csomagba, ha tehát nincs otthon hasonló alkatrészünk, akkor nem lehet mind a négy kereket felpimpelni. Vagy az egyik oldalra kerül mindkettő, vagy az egyik oldalra megy a kisebb, míg a másikra a nagyobb – mindkettő elég hülyén néz ki.

Ami a figurákat illeti, Vérontó (Carnage) ugyanaz, amivel már a korábbi pókemberes készletekben is találkozhattunk (pl. LEGO 76113), csak a testéből kicsapódó csápokat mintázók alkatrészek változtak. A hálószövő ugyan a klasszikus piros/kék hacukájában virít, viszont ezúttal már a karjai is kaptak mintát, ami üdítő változás. Az egyetlen pici problémánk, hogy a piros festés ezen esetben nem egyezik a testén lévő árnyalattal, valamivel sötétebb. Nem annyira zavaró az eltérés, de első pillantásra észre lehet venni.

lego 76173
Fotó: Geek Life
lego 76173
Pókember minden szögből. Fotó: Geek Life

A Szellemlovas figura ezúttal a Robbie Reyes által megszemélyesített szuperhőst ülteti át LEGO formába, a fej mintája főleg a képregényrajongóknak lehet ismerős, hiszen A S.H.I.E.L.D. ügynökei sorozatban a karakter ugyanúgy lángoló koponyát viselt, mint a klasszikus Ghost Rider. Habár az pozitívum, hogy a figura új verzióban is elérhető, azzal valószínűleg kevesen fognak vitatkozni, hogy a korábbi változat azért sokkal jobban nézett ki.

lego 76173
Új és a régi Szellemlovas. Fotó: Geek Life

Főleg gyerekeknek

Véleményünk szerint a LEGO 76173: Spider-Man and Ghost Rider vs. Carnage szett felnőtt gyűjtőknek főleg a minifigurák miatt lehet érdekes, gyerek szemmel nézve viszont egy jó ár/érték arányú készlettel van dolgunk. Mi 7000 forintért csaptunk le rá, de a LEGO saját webshopjában is 7690 Ft ez a doboz, ami figyelembe véve a három karaktert és az autót, elég korrektnek mondható, főleg, ha a gyerkőc rajong Pókemberért. Ez a szett egyértelműen a fiataloknak készült, őket aligha fogja zavarni a járgány kissé fura formája, viszont a súrolódó kerekeket és hiányzó „felniket” valószínűleg ők is csalódásként fogják megélni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!