Leigh Bardugo Grisaverzum regényei alapján érkezik 2021. áprilisában a Netflix nyolc részes Árnyék és csont sorozata, és ennek apropóján összeszedtük a szériáról jelenleg elérhető összes információt.

Leigh Bardugo könyvei itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, főleg a Grisaverzumban játszódó történetek. Az írnő számos nép mondaköréből merített ihletett könyveihez, de a mítoszok mellett konkrét történelmi korok inspirálták, például a 18. századi Oroszország és a főleg kereskedelemmel foglalkozó Hollandia is.

A Grisa-trilógia első darabja az Árnyék és csont 2012-ben jelent meg, amit az Ostrom és vihar, majd a Pusztulás és felemelkedés követett. A könyvek főszereplője Alina Starkov, aki a cári Oroszország ihlette Ravkában nő fel árvaként, és csak egyetlen barátjára, a szintén földönfutó Malyenre számíthat. A történet elején mindkettőjüket besorozzák Ravka hadseregébe, és a két fiatal életveszélyes küldetésre indul az Árnyzónába. A lány egy támadás során természetfeletti erőről ad tanúbizonyságot, ami az egész életét, sőt az országa sorsát is megváltoztatja.

A Grisa-trilógia befejezését követően 2015-ben jelent meg az írónő Hat varjú című kötete, ezúttal már Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnözővel és csapatának főszereplésével, és ehhez a kötethez is érkezett folytatás 2016-ban Crooked Kingdom címmel, ami magyarul még nem jelent meg. A Grisaverzumhoz tartozik továbbá a The Language of Thorns novelláskötet és a King of Scars című 2019-es regény, ami az Árnyék és csont legnépszerűbb karakterét, Nikolai Lantsov-ot emeli a középpontba. A Crooked Kingdomhoz hasonlóan egyelőre még ezek sem olvashatók magyarul.

A Netflixre érkező adaptációért Eric Heisserer (többek között a Madarak a dobozban és az Érkezés forgatókönyvírója) felel, a főszereplő Alina Starkov karakterét pedig Jessie Mei Li kelti életre. Érdekesség, hogy a széria egyszerre alapul a Grisa-trilógián és a Hat varjú köteten, viszont mivel ezek a regények kronológiailag egymás után játszódnak, így Heisserer és Leigh Bardugo lényegében előzménysztorit írtak a Hat varjúban feltűnő Kaz, Inej és Jesper karaktereinek, hogy a sztorijuk passzoljon az Árnyék és csont eseményeihez.

A Hat Varjú központi karakterének Kaz Brekkernek a szerepében a brit Freddy Carter tűnik fel, Amita Suman (Doctor Who) lesz Inej Ghafa, Kirigan/Éjúr szerepében pedig a Westworldből és a Dorian Gray-ből ismerős Ben Barnes tűnik fel. Jesper Fahey karakterét Kit Young kelti életre, Malyen Oretsev szerepét pedig Archie Renaux kapta meg.

arnyék és csont
Balról jobbra: Ben Barnes, Kit Young, Freddie Carter, Jessie Mei Li, Archie Renaux, Amita Suman. Fotó: Netflix

A Leigh Bardugo által teremtett Grisaverzuma korunk egyik legsikeresebb Young Adult könyvsorozatává nőtte ki magát, így nem csoda, hogy a Netflix szemet vetett a szériára. A rajongók valószínűleg már tűkön ülve várják a 2021. áprilisában esedékes permiert (ennél pontosabb dátum még nincs), és a magunk részéről mi is bízunk benne, hogy A Vajákhoz hasonló színvonlú széria kerül a képernyőkre idén tavasszal.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!