Az egész világon népszerű magyar logikai játék történetőből nemcsak hollywoodi film készül, de a Rubik-kocka még egy nagyszabású tévés vetélkedő alapja is lehet.

A Rubik-kocka nem csak hazánkban, de a világ minden táján ismert, nem véletlen, hogy napjainkra már 450 milliónál több példányban értékesítették. Ifjabb Rubik Ernő magyar építész 1974-ben talált fel a példátlan népszerűségre szert tévő  „bűvös kockát”, aminél az a cél, hogy az előzetesen összekevert kockákat úgy rendezzük vissza, hogy minden oldalon megegyező színösszeállítást kapjunk. Hiába született a vasfüggöny mögött, a lebilincselő játék ennek ellenére is igazi világsikerré vált – 2018 óta Bostonban világbajnokságot is rendeznek belőle –, az értékét pedig mi sem jelzi jobban, hogy a kocka tulajdonjogait 2020-ban 50 millió dollárért (több, mint 15 milliárd forintért) vásárolta meg egy kanadai játékgyár.

A Rubik-kocka töretlen népszerűségét az is jól jelzi, hogy a Hyde Park Entertainment produkciós cég az Endeavor Content közreműködésével mozifilmet, A fal (The Wall) című vetélkedőért felelős Glassman Mediával pedig tévés vetélkedőt tervez a háromdimenziós logikai játékból. A filmet illetően egyelőre kevés részlet ismert, de jó eséllyel a kocka feltalálására és elterjedésére helyezi majd a hangsúlyt. Ami biztos, hogy film producere Ashok Amritraj, aki korábban olyan alkotások elkészítésében működött közre, mint a Robert Rodríguez rendezte Machete vagy a Nicolas Cage főszereplésével készült A szellemlovas 2. – A bosszú ereje.

A témához kapcsolódó érdekesség továbbá, hogy Rubik Ernőnek tavaly ősszel jelent meg A mi kockánk című írása, ami a játék megalkotásának történetét és az ötletgazda ehhez fűződő gondolatait foglalja össze. A számos külföldi országban kiadott mű Magyarországon jelent meg elsőként, és a kötet kapcsán az író egy interjúban azt is elmondta, hogy könyvében leginkább arra kereste a választ, hogy miképp képes egy általunk életre keltett tárgy ugyanolyan reakciót kiváltani az időben, korban, térben, kultúrában oly különböző emberekből.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!