Január 15-én debütált a Disney+ streaming szolgáltatás kínálatában a Marvel Studios első saját gyártású sorozata, a WandaVision, amiben a Bosszúállók-filmekből megismert Wanda Maximoff és Vízió kapták a főszerepet – még úgy is, hogy az utóbbi szereplő elhalálozott a Bosszúállók: Végtelen háborúban. A premierkor rögtön két részt kaptunk, amiket megnézve számos kérdés felmerülhetett a nézőkben. Ezek egyike, hogy kik akarnak bejutni a Wanda által kreált, az amerikai sitcomokat idéző világba?

Kezdésnek gyorsan vegyük át a legalapvetőbb dolgokat a WandaVision sorozattal kapcsolatban: a történet a Bosszúállók: Végjáték után játszódik, méghozzá egy olyan valóságban, amit Wanda Maximoff a szuperképességei segítségével hozott létre. A széria különlegessége, hogy a Wanda-féle valóság az amerikai sitcomok mintájára épül fel: az első epizód az ötvenes évek sorozatait idézi meg, míg a második rész már a hatvanas években gyártott szériák mintáját követi. Az szinte biztos, hogy a kezdetben fekete-fehér világot Wanda hozta létre, ugyanakkor két epizódot követően még egyáltalán nem világos, hogy a Vízió elvesztése miatti trauma következménye a kreált valóság, vagy valaki játszik az Elizabeth Olsen alakította karakter elméjével (és így a képességeivel).

Az elérhető két rész alapján az is világos, hogy a külvilág egy része tisztában van azzal, hogy Wanda létrehozott egy saját kis világot (erre utal az első epizód végén látható monitor), sőt az is biztos, hogy valakik kommunkálni akarnak a Skarlát Boszorkánnyal, sőt be akarnak jutni a tragikus sorsú hősnő valóságába. Ennek jele a fekete-fehér világban felbukkanó sárga/piros játékhelikopter, illetve az a figura, aki az egyik jelenetben méhészfelszerelésben mászik ki az idilli világ utcájának egyik csatornafedele alól. Ezeket látva sokakban felmerülhetett a kérdés, hogy kik lehetnek a bejutni vágyó ismeretlenek? A választ maga a sorozat adja meg, hiszen mind a helikopteren, mind a méhész ruháján, sőt a már említett epizódvégi monitor környékén is felbukkan ugyanaz a logó, ami egy kardot ábrázol. Ez pedig a S.W.O.R.D., azaz a Sentient World Observation Response Department hivatalos jele.

Mi az a S.W.O.R.D.?

A képregényekben a S.W.O.R.D. a S.H.I.E.L.D. testvérszervezete: amíg az utóbbi a földi fenyegetésekkel foglalkozik, és azokat igyekszik elhárítani, addig az előbbi a Földön kívülről érkező, és idegen életformákkal kapcsolatos problémákra koncentrál. A S.W.O.R.D. a Marvel Filmuniverzumban hivatalosan korábban még sosem bukkant fel, de lényegében közmegegyezés van arról, hogy a Pókember: Idegenben stáblista utáni jelentében Nick Fury a szervezet egyik bázisán leplezi le, hogy valójában nem ő segített a Földön Peter Parkernek, hanem a külsejét lemásoló Talos. Hogy a Marvel filmes világában a szervezet valóban a földönkívüli fenyegetésekkel foglalkozik-e, az egyelőre kérdéses, amennyiben viszont igen, az felvet egy újabb kérdést: vajon miért ők foglalkoznak Wanda különleges kis világával?

Erre a kérdésre még nem tudjuk a választ, de véleményünk szerint a S.W.O.R.D. jelenléte arra utal, hogy Wanda külső befolyás hatására teremtette meg a maga valóságát, és ezt a feltételezést erősíti az is, hogy a második epizódban a rádióból elhangzik a „Ki teszi ezt veled?” (Who is doing this to you?) kérdés. Mindez ráadásul Randall Park hangján, aki a Marvel Filmuniverzum Jimmy Woo ügynökét alakítja. Ő a Hangya és a Darázsból lesz ismerős, mint a Scott Lang nyomában loholó ügynök, és itt már feltételezhetőleg a S.W.O.R.D. tagja, ami logikus előrelépés olyan szempontból, hogy korábban már volt dolga szuperhősökkel.

wandavision
Randall Park, azaz Jimmy Woo ügynök. Fotó: Marvel Studios

Viszont nem ő az egyetlen ismerős a WandaVisionben: megvan Geraldine karaktere a második epizódból? Őt Teyonah Parris alakítja, aki valójában nem Geraldine, hanem Monica Rambeau, Carol Danvers legjobb barátjának, Maria Rambeau-nak a lánya, akivel először a 80-as években játszódó Marvel Kapitányban találkozhattunk, de akkor még gyerekként. Mostanra ő is a S.W.O.R.D. ügynöke, és vele kapcsolatban is akadnak megválaszolatlan kérdések: hogy került be Wanda világába? Bejutott valahogy, esetleg Wandának köszönhetően van ott? Tényleg ő az, vagy csak az eredeti szereplő egy másolata, mint amilyen Vízió?

wandavision
Geraldine és Wanda. De Geraldine valójában Monica Rambeau. Fotó: Marvel Studios

Megannyi kérdés, amire még nincsenek válaszok, de az biztos, hogy az eddig felsorolt dolgok valamilyen formában összefüggnek. Épp ez a WandaVision egyik legnagyobb vonzereje: egyelőre fogalmunk sincs, pontosan mi történik a szemünk előtt, így izgatottan várjuk a folytatást, hogy újabb információmorzsákra csaphassunk le. A sorozat kilenc részes, így van rá esély, hogy a január 22-én érkező harmadik epizód után sem leszünk sokkal okosabbak, de a magunk részéről már nagyon várjuk, hogy újabb nyomok bukkanjanak fel, amik alapján lehet kombinálni, hogy mégis mi a fene történik a Marvel Filmuniverzumban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!