Január 22-én érkezett meg a Netflixre a Végzet: A Winx Saga című sorozat, ami a rendkívül népszerű Winx Club képregény és rajzfilm élőszereplős adaptációja. Az első pár rész alapján a széria teljesen rendben van, ugyanakkor van egy dolog, amin még a negyedik epizód után sem tudtuk túltenni magunkat, ez pedig a színészek életkora.

Az új netflixes sorozat alapjául szolgáló Winx Club animációs széria 2004-ben indult hódító útjára, de a történet először képregény formájában jelent meg Iginio Straffi ötlete nyomán – tizenhárom szám ráadásul még magyarul is megjelent.

A tündérlányok népszerűségét látva az alkotó úgy döntött, rajzfilm formájában is életre kelti a népszerű karaktereket, majd 2011-ben eltervezte, hogy élőszereplős verziót készít a Winx Clubból. Terve mostanra érett be, és az ötletgazda elmondása szerint a széria a korábbi verziók felnőtt rajongóit célozza meg. A Végzet: A Winx Saga öt tündér életét követi nyomon, akik az Alfea nevű varázslatos bentlakásos iskolába járnak a Másvilágban. Az élőszereplős változatban az eredeti sztorihoz hasonlóan a tündérek tinédzserek, és a főszereplő lányoknak a mágikus képességek birtoklása mellett a szerelemmel és viszályokkal is meg kell küzdeniük.

Az első pár rész alapján a képregénynél és a rajzfilmnél valamivel komorabb hangulatú, és az eredeti alapanyagtól sok szempontból jelentősen eltérő (Tecna karaktere például hiányzik a szériából) adaptáció alapvetően rendben van: a megvalósítás remek, sorozathoz képest a speciális effektekre sem lehet panasz, és a történetben is van annyi kraft és rejtély, hogy az ember ott ragadjon a képernyő előtt. Van ugyanakkor egy olyan aspektusa Végzet: A Winx Saga szériának, ami felett egész egyszerűen nem tudunk napirendre térni: a tinédzser szereplőket bőven a húszas éveikben járó színészek alakítják. Csak a példa kedvéért, lássuk, hogy kik a legfontosabb szereplők:

  • BloomAbigail Cowen (23 éves)
  • StellaHannah van der Westhuysen (26 éves)
  • AishaPrecious Mustapha (24 éves)
  • TerraEliot Salt (27 éves)
  • MusaElisha Applebaum (26 éves)

A felsorolt színésznők fele közelebb van a harminchoz, mint a húszhoz, mégis 16-17 éves karaktereket játszanak, és ugyanez igaz az összes fontosabb szereplőre, aki az iskola diákja. Nyilván tisztában vagyunk azzal, hogy az amerikai filmekben és sorozatokban bevett szokás, hogy idősebb színészek alakítják a gimnazistákat, de volt már ezzel kapcsolatban pozitív példa: a Stranger Things után nagyon nehéz elképzelni, hogy nincsenek olyan tinédzser korú színészek, akikre rá lehetne bízni egy ilyen sorozat fontosabb szerepeit.

winx saga
Tinédzserek? Nagyon nem. Fotó: Netflix

Nincs az a smink, ami elrejti, hogy a Winx Saga központi karakterei már rég túl vannak a középiskolán, egyszerűen túl öregek a szerepükhöz, ami az első pár epizód alatt minket rendszeresen kizökkentett a sztori élvezetéből. A túlkoros színészek összeválogatása ráadásul már csak azért is problémás, mert az alkotók nyilvánvalóan nem egy évadban gondolkodnak, és ha siker lesz a sorozat (amire megvan minden esély), akkor a harmadik szezon környékén a még mindig tinédzser Terra karakterét már egy harminc éves nő fogja alakítani…

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!