Január 22. óta érhető el a Netflix kínálatában a Végzet: A Winx Saga című sorozat, ami a hazánkban is népszerű Winx Club animációs széria (és képregény) élőszereplős feldolgozása. Bár a tündéreket megalkotó Iginio Straffi is részt vett a Winx Saga elkészítésében, de a történetet és a karaktereket illetően így is jó pár változás történt az eredetihez képest. Cikkünkben a legnagyobb eltéréseket gyűjtöttük egy csokorba.

A Winx Club animációs sorozat még 2004-ben indult hódító útjára, hazánkban pedig 2006-ban került a képernyőkre: sugározta az RTL Klub, a Cartoon Network és a Jetix/Disney Channel is, 2011-ben pedig a Nickelodeonon is feltűnt. A történet először képregény formájában jelent meg (13 szám magyarul is megjelent), majd a tündérlányok hatalmas népszerűségét látva az ötletgazdva Iginio Straffi úgy döntött, rajzfilm formájában is életre kelti a népszerű karaktereket. Az élőszereplős változat ötlete 2011 született meg az alkotó fejében, és 10 évet kell várni, mire a projekt megvalósult. Habár Straffi producerként részt vett a netflixes verzió elkészítésében, a Végzet: A Winx Saga sok elemében eltér az eredeti verziótól. Mivel a sorozat az immáron felnőtt Winx-rajongókat veszi célba, ennek megfelelően a hangulat és a világ jóval komorabb, de ezen felül is akadnak komolyabb változások (ami sok rajongót érzékenyen érinthet).

Alapból nincsenek szárnyak

A sorozat főhősei ugye tündérek, akik a Másvilág bentlakásos iskolájában, Alfeában tanulják meg használni a mágikus képességeiket. Az egyik leglátványosabb változás az eredeti verzióhoz képest, hogy a tündéreknek itt már nincsenek olyan gyönyörű szárnyaik, mint a rajzfilmben. Ez egy beszélgetés során szóba is kerül, ahol az iskola igazgatója elmagyarázza az intézménybe frissen érkező Bloomnak, hogy a múltban ugyan voltak szárnyaik, de ahogy fejlődtek, az átváltozás képessége elveszett. Erről az évad végére persze kiderül, hogy nem teljesen igaz, szóval nem elképzelhetetlen, hogy az esetleges folytatásokban több szárnnyal találkozhatunk, mint az első hat részben.

Flora helyett Terra, Tecna teljesen eltűnt

A Winx Club animációs sorozat kezdetben öt tündérre koncentrált: Bloom, Stella, Flora, Musa és Tecna. A főszereplőnek tekinthető Bloom, a hercegnő Stella és a zenemániás Musa ugyan szerepelnek a Végzet: A Winx Saga-ban is, de Tecna, a technológia tündére teljesen hiányzik, helyette már az első résztől megkapjuk Aisha karakterét, aki a raizfilmben csak a második évadban bukkant fel, Florát pedig Terra helyettesíti. A két utóbbi karakter abban hasonlít, hogy mindketten a természet tündérei, és egy ponton az is kiderül, hogy a sorozat univerzumában Flora is létezik, ugyanis ő Terra unokatestvére – szóval van még rá némi esély, hogy az esetleges folytatásokban az eredeti Winx Club növénymániás tündére is felbukkan.

végzet a winx saga
Tecna és Flora hiányzik az eredeti csapatból. Fotó: Netflix

Musa képességei

A razfilmben Musa a hangok tündére, az élőszereplős sorozatban viszont csak annyi utal a az eredeti képességeire, hogy a karaktert megformáló Elisha Applebaum fején vagy nyakán folyamatosan ott van egy fejhallgató. A zenéhez és a hangokhoz kötődő képességeknek itt már nyoma sincs, ehelyett Musa érzi a körülötte lévők érzelmi állapotát. Hogy a későbbiek során ebben lesz-e változás, azt egyelőre lehetetlen megmondani, de mi nem kötnénk komolyabb fogadásokat azt illetően, hogy a folytatásban előkerülnek a lány eredeti képességei.

A Trix

Minden mesében vannak jók és rosszak, és így volt ez a Winx Club esetében is: a rajzfilmsorozat első évadaban három boszorkány, Icy, Darcy és Stormy képviselték a „sötét oldalt”. A Trix néven elhíresült trió szintén hiányzik a Végzet: A Winx Saga-ból, az alkotók egyetlen karakterré, a Sadie Soverall alakította Beatrixé gyúrták össze őket. A lány ráadásul nem is boszorkány, hanem tündér, mint a többiek – csak ő rosszban sántikál.

végzet winx saga
Beatrix rosszban sántikál. Fotó: Jonathan Hession / Netflix

Tündérek és specialitsák

A razfilmben csak lányok lehettek tündérek, a specialisták között pedig csak fiúk voltak, az élőszereplős sorozatban ugyanakkor már nincs ilyen megkötés: nők ugyanúgy találhatók a harcművészetekben jártas specialitsák között, ahogy akadnak férfi tündérek is.

Szerelmi szálak

Ahogy a Winx Clubban, a Végzet: A Winx Saga-ban is nagy hangsúlyt kap a romantika, és a szereplők közti kapcsolatok, azonban míg a razfilmben mindenkinek megvolt a maga szerelme, addig az élőszereplős változatban, a tinidrámákhoz hasonlóan azért valamivel bonyolultabb a helyzet. Az eredeti verzióban Sky és Bloom már viszonylag hamar összejönnek, az új sorozatban viszont Sky és Stella épp egy frissen szakított pár, és Bloom csak ezt követően kerül be a képbe. A rajzfilmben Stella a Brandon nevű karakterért volt oda, neki viszony a sorozatban nyoma sincs. Szót érdemel továbbá Riven, aki a Winx Clubban Musa pasija volt, most viszont egy bajkeverő, aki inkább Beatrix iránt mutat érdeklődést.

…és lesz második évad?

Mivel adaptációról van szó, a magunk részéről könnyen túl tudtunk lépni ezeken a változásokon, bár az abszolút érthető, ha a rajongók kririkát fogalmaznak meg amiatt, hogy a kedvenc karaktereik nem kerültek be az élőszereplős verzióba, vagy nem éppen abban a formában, ahogy a rajzfilmben és a képregényben megismertük őkert. Minket ennél sokkal jobban zavart, hogy a tinédzser szereplőket sok esetben olyan színészek alakítják, akik közelebb vannak a 30-hoz, mint a 20-hoz, de másokat pedig ezek az apróságok hagynak teljesen hidegen.

Egy biztos, a Végzet: A Winx Saga elég nagy siker, alig pár nap után számos országban, köztük Magyarországon is vezeti a Netflix nézettségi listáját, megelőzve a hetek óta vezető A Bridgerton családot, így meglehetősen nagy az esélye annak, hogy a mindössze hat részes első évadot követi egy második felvonás. Hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban még nincs, de nem lepődnénk meg, ha a Bridgerton mintájára az elkövetkező hetekben megérkezne a bejelentés, hogy jön a második évad.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!