Negyedik részénél jár a Marvel Studios első élőszereplős sorozata, a WandaVision, amiben fontos szerep jut Monica Rambeau-nak is. Vele mozgóképen először a 2019-es Marvel Kapitányban találkozhattunk, akkor még gyerekként, a szériában viszont már felnőttként bukkan fel, és rögtön bele is keveredik a Wandát és Víziót övező rejtélybe. A hazai képregényrajongók ugyanakkor már sokkal régebben megismerkedhettek vele, 30 évvel ezelőtt, méghozzá A csodálatos Pókember képregénynek köszönhetően.

Monica Rambeau karaktere először 1982-ben bukkant fel a Marvel képregényekben, méghozzá a The Amazing Spider-Man Annual 16. számában, ahol először Pókemberrel akasztja össze a bajuszt, de a történetben fontos szerep jut a Fantasztikus Négyes és a Bosszúállók egyes tagjainak is. Az eredeti képregény hazánkba ugyan nem jut(hat)ott el, de kilenc évvel később, 1990 márciusában magyarul is kiadták A csodálatos Pókember 10. számában, így a hazai képregényrajongók is megismerkedhettek Monicával. Aki esetleg annak idején (vagy a kora okán) lemaradt volna a történetről, annak szerencséje van, hiszen az említett füzet beszkennelt oldalai mind a mai napig elérhetők a magyar interneten, illetve digitális formában 2,3 euróért a Comixology szolgáltatás keretén belül is beszerezhető.

a csodálatos pókember 10
A csodálatos Pókember 10. száma, benne Monica Rambeau eredettörténetével. Fotó: Semic Interprint

A sztori egy eredettörténet, amiben a rendőrhadnagyként tevékenykedő nő egy magánakció során olyan szuperképességekre tesz szert, amiket kezdetben nem tud kontrollálni. Ennek és egy félreértésnek köszönhetően összetűzésbe keveredik Pókemberrel, majd a Lény, Vasember és Darázs segítségével végül sikerül megoldást találni a problémára. Az eset után Monica felveszi a Marvel Kapitány nevet (jóval azelőtt, hogy Carol Danvers tevékenykedne ilyen néven), szuperhősnek áll, csatlakozik a Bosszúállókhoz, idővel a csapat vezetője lesz. A karakter megjelenése óta eltelt közel négy évtizedben Monica tevékenykedett Photon és Pulsar név alatt is, 2013 óta pedig Spectrum néven ismert a szuperhősök között.

wandavision monica
Monica Rambeu Marvel Kapitányként a képregényekben. Fotó: Marvel Comics
FIGYELEM: cikkünk innentől komoly spoilereket tartalmaz a WandaVision eddigi részeivel kapcsolatban. Ha még nem láttad őket, inkább ne olvass tovább!

Monica a WandaVision sorozatban

Monica a Marvel Filmuniverzumban először a 2019-es Marvel Kapitányban bukkant fel, Maria Rambeau lányaként, felnőttként pedig a WandaVision második részében láthattuk először, méghozzá Geraldine álnéven, a harmadik epizódban pedig világossá vált, hogy a külvilágból jutott be a Wanda által kreált világba. A január 29-én érkezett negyedik rész ennél is többet elárult a karakter filmes verziójáról: Monica megszűnt létezni Thanos csettintésének köszönhetően és ő is csak Hulk nanokesztyűs ellencsettintésének hála tért vissza az élők sorába. A sorozatból emellett kiderült, hogy a Teyonah Parris alakította szereplő már a Bosszúállók: Végtelen háború előtt a S.W.O.R.D. nevű szervezet ügynökeként tevékenykedett, és a Végjáték után három héttel ismét munkába állt. Ennek köszönhetően keveredik bele a Wandát övező rejtélyes eseményekbe, és a WandaVision legújabb része alapján feltételezhető, hogy a karakternek a folytatásban is fontos szerepet szánnak az alkotók.

wandavision monica
Fotó: Marvel Studios

Monica jövőjéről emellett már azt is tudjuk, hogy szerepelni fog az elméletileg 2022-ben érkező Marvel Kapitány 2-ben is, és a képregény alapján egyáltalán nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a jövőben belőle is szuperhős válik a Marvel Filmuniverzumban.

Persze az is benne van a pakliban, hogy Monica a filmes világban sosem szerez szuperképességeket, és megmarad S.W.O.R.D. ügynöknek, de képregényrajongóként így is jó látni, hogy egy újabb ismert karakter története bontakozik ki a mozgóképes Marvel univerzumban. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Monicával sokan már 30 évvel ezelőtt megismerkedhettünk a magyar képregényeknek köszönhetően. Pont ez a Marvel Filmuniverzum egyik nagy varázsa, hogy rengeteg rajongó számára olyan dolgok elevenednek meg a filmek és sorozatok által, amik három évtizeddel ezelőtt egész egyszerűen még elképzelhetetlennek tűntek.

Még több WandaVision:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!