Február 5-én megérkezett a WandaVision 5. része, ami ugyan megválaszolt néhány kérdést, ami eddig nem volt egyértelmű, de ennél jóval érdekesebb, hogy az epizód egy olyan csavarral zárult, ami alapjaiban forgathatja fel a teljes Marvel Filmuniverzumot.

FIGYELEM: cikkünk komoly spoilereket tartalmaz a WandaVision eddigi és legújabb részével kapcsolatban. Ha még nem láttad őket, és nem szeretnéd elronatni a saját szórakozásod, akkor inkább ne olvass tovább!

A Marvel Studios első élőszereplős sorozata nagyon ügyesen épül fel: az első három epizódban az 50-es, 60-as és 70-es évek amerikai sitcomjainak mintájára zajlottak előttünk az események, aztán a negyedik felvonásban végre teljes valójában feltárult a Marvel Filmuniverzum. Az MCU valóságában játszódó részben végre választ kaptunk néhány fontos kérdésre, új karaktereket ismertünk meg, kiderültek eddig ismeretlen részletek a filmes univerzumról (helló S.W.O.R.D.), és a jó hír az, hogy a WandaVision az 5. részre sem fogyott ki a puskaporból.

Ezúttal párhuzamosan láthattunk a történéseket: egyrészt az MCU valóságában, másrészt a Wanda által teremtett realitásban. Utóbbi fontos, ugyanis az új epizódból végre kétséget kizáróan kiderült, hogy a Maximoff lány nem egy illúziót kreált, hanem tényleg a valóságot írja át a Westview városkát körülölelő burokban, aminek Darcy jóvoltából már neve is van: Hex. Ami ijesztő, hogy Wanda lényegében túszul ejtette a kisváros lakóit, akik csak szerepeket játszanak, de a felszín alatt tisztában vannak azzal, hogy csapdába ejtették őket és szenvednek emiatt. Szintén nem túl szívderítő, hogy az Elizabeth Olsen alakította karakter a Végjáték után elrabolta Vízió élettelen testét a S.W.O.R.D. bázisáról és valahogy feltámasztotta a szerelmét. Wanda ráadásul tudatában van a cselekedeteinek, hiszen az epizód során önszántából elhagyja a saját világát, és konfrontálódik a Hex mellett táborozó különítmény vezetőjével.

Még nem mondtunk le Mephistóról

Az 5. részben napvilágott látott részletek alapján a WandaVision eseményeihez a Wandát ért traumák vezettek (erre utalnak a reklámok is), ami erősen gyengíti a korábban tárgyalt Mephisto teóriánkat, ugyanakkor még mindig vannak arra utaló jelek, hogy nem látjuk a teljes képet, így végleg még nem vetnénk el a külső manipuláció lehetőségét. Erre utal Agnes karaktere, akinél egyre nyilvánvalóbb, hogy tisztában van a valódi történésekkel, és nem Wanda egyik foglyul ejtett bábja. Ez tovább erősíti azon feltételezést, hogy ő valójában Agatha Harkness, aki a képregényekben komolyan hatással volt Wanda sorsára.

A nő továbbra is utalgat a férjére, Ralph-ra, akit eddig sosem láthattunk, és ez életben tartja a háttérből irányító Mephisto teóriáját. Nem szabad továbbá elfelejteni, hogy az 5. részben Wanda szájából elhangzik: maga sem tudja, miképp kezdődött ez az egész. Lehetséges lenne, hogy a hősnőnk egyezséget kötött „az ördöggel”? Vízió visszatért az életbe, de Mephisto valamit vár cserébe? Talán pont az ikreket? A gyerekeknek biztos, hogy fontos szerepe van a sztoriban, és ennek köze kell legyen Vízió azon felfedezéséhez is, miszerint Westview-ban Billyn és Tommyn kívül nincsenek gyerekek. Vajon ez kapcsolódik a második rész azon eseményeihez, ahol többször elhangzott, hogy minden a gyerekekért történik…?

A WandaVision új része hiába adott újabb válaszokat, kérdésből még mindig sokkal több van. Bár a jelek most épp afelé mutatnak, hogy Wanda a sorozat „főgonosza”, de mi továbbra is úgy véljük, a traumák hatására megtörő karakternél itt jóval többről van szó. A megválaszolatlan kérdések miatt természetesen nagyon várjuk a folytatást, viszont ennél is izgatottabbak vagyunk az 5. epizód utolsó perceiben történtek miatt, hiszen könnyen lehet, hogy a Marvel Filmuniverzum egy nagy fordulópontjához érkeztünk.

Kinyílt a multiverzum?

A negyedik részről ugye azt írtuk, hogy a legjobb dolog volt a Bosszúállók: Végjáték óta, de az új epizód az utolsó pár perccel képes volt felülmúlni az egy héttel korábban látottakat. Wanda és Vízió között komoly veszekedés alakul ki a rész végére, amit a csengő hangja szakít meg. Paul Bettany karaktere persze rögtön azt feltételezi, hogy ismét a felesége akarja elterelni a figyelmét, de kiderül, ezúttal szó sincs erről. Az ajtóban egy új szereplő bukkan fel, méghozzá Pietro, Wanda ikertestvére, csak épp nem a Marvel Filmuniverzumban megismert karakter, hanem a korábbi X-Men-filmek hőse. Utóbbit az ötödik rész látássérülteknek készült angol hangsávja meg is erősíti, hiszen ott konkrétan elhangzik, hogy „hátulról látunk egy kiszőkített hajú férfit a bejáratnál… Wanda az X-Men-filmek Pietróját bámulja”.

pitro wandavision
Helló Pietro! Fotó: Marvel Studios

Hogy az Evan Peters alakította Pietro miképp került Wanda világába, az egyelőre kérdéses: nem tudjuk, hogy magától érkezett-e, Wanda talált rá a saját tudtán kívül, esetleg valaki egészen más küldte? Erre jó csak a következő epizódok adhatnak választ, de ha tényleg a korábbi X-Men-filmek Pietrója érkezett meg, az egyben azt is jelenti, hogy az MCU-féle multiverzum sokkal kiterjedtebb, mint ahogy azt korábban remélni mertük.

A multiverzum (lényegében végtelen számú párhuzamos valóságok) lehetőségével már a Bosszúállók: Végjáték és a Pókember: Idegenben is kacérkodott, de ha a WandaVisionben tényleg Az eljövendő múlt napjai, az Apokalipszis és a Sötét Főnix karaktere érkezett meg, akkor bizony arról van szó, hogy ezek a filmek is a Marvel Filmuniverzum részei, méghozzá alternatív valóságok formájában. Ne feledjük, a Disney nemrégiben felvásárolta a korábbi X-Meneket készítő 20th Century Fox stúdiót, így lényegében azt csinálnak ezekkel az alkotásokkal, amit akarnak. És nagyon úgy tűnik, hogy a különböző mozgóképes univerzumok egybeolvasztása mellett döntöttek. A képregények világában az ilyesmi teljesen megszokott, filmen viszont eddig nem nagyon láttunk hasonlót, és amennyiben tényleg ez történik (ezt most még nem tudhatjuk biztosan), az a Marvel Filmuniverzum szempontjából mindent felforgathat, egészen elképesztő távlatokat nyitva a jövőbeni filmek előtt.

Ha Evan Peters eljátszhatja Pietro szerepét a WandaVisionben, akkor még Patrick Stewart is visszatérhet Xavier Professzorként, akár Hugh Jackman is újra lehet Rozsomák (egy olyan párhuzamos valóságból, ahol nem halt meg), és így az is megmagyarázható lesz, hogy J. K. Simmons miképp lehetett újra J. Jonah Jameson a legutóbbi Pókember-filmben, ahogy az is, miképp térhet vissza Alfred Molina a csápos Dr. Octopus szerepében, vagy Jamie Foxx Elektróként. Igen, a jelek egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy nemcsak a Fox-féle X-Menek, de a Sony által készített korábbi Pókember-filmek is részét képezik az MCU multiverzumnak. Ennek fényében már tényleg nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy Andrew Garfield és Tobey Maguire tényleg ott lesznek Pókemberként Tom Holland és Benedict Cumberbatch mellett az egyelőre cím nélküli, harmadik Pókemberben.

pókember 3
Megvan a magyarázat Dr. Octopus visszatérésére? Fotó: Sony Pictures

Mindez persze még csak találgatás, semmi nincs megerősítve a Marvel Studios (és a Sony) részéről, így simán elképzelhető, hogy többet látunk bele Evan Peters felbukkanásába, mint amit valójában jelent. Ha viszont igazunk van, akkor nemcsak a Pókember 3 lesz hatalmas dobás, de az utána következő Doctor Strange in the Multiverse of Madness is, a Marvel Filmuniverzum jövőbeli alkotásairól nem is beszélve.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!