A cím nem költői túlzás, hiszen tényleg új korszak kezdődött a januárban megjelent, némileg átalakult Peter Parker Pókember első számában. A 2012-ben indult széria történetében először olyan sztorik olvashatók a kéthavonta megjelenő képregény lapjain, amiket eredetileg a hetvenes években publikált a Marvel a The Amazing Spider-Man füzetekben. A Kingpin kiadó második hálószövős sorozata persze nemcsak ezért érdekes, de azért is, mert a főhős életének egy kritikus szakaszában veszi fel a fonalat.

A Geek Life-on nem először foglalkozunk a Kingpin kiadó által megjelentetett Peter Parker Pókember képregénnyel, legutóbb tavaly júliusban, az 52. szám kapcsán írtunk róla. A kéthavonta megjelenő képregénysorozat közel kilenc éve, 2012 nyarán kezdte meg a pályafutását, és ha valaki még ennek ellenére sem hallott róla, az alapvetően nem meglepő, hiszen A Hihetetlen Pókember sorozattal (és más Kingpin kiadványokkal) ellentétben ez a széria nem kerül az újságárusokhoz. A kiadónál lehet előfizetni rá, képregényes rendezvényeken szerezhető be, illetve megtalálható a Kingpin frissen nyílt csepeli képregényboltjában is.

A Peter Parker Pókember képregényből 2020 végéig 54 szám jelent meg, a legújabb, januári kiadványon viszont nem az 55-ös szám szerepel, hanem ismét az 1-es, és a kiadó webshopja is úgy hivatkozik rá, hogy Peter Parker Pókember II/1. Ez nem véletlen, hiszen immáron olyan történetek kerülnek az olvasók elé, amik a hazai képregénykiadás által eddig jobbára hanyagolt korszakban, a 70-es években jelentek meg a The Amazing Spider-Man széria lapjain.

peter parker pókember
Fotó: Kingpin Kiadó

Pókember képregénysorozatok itthon

Ha esetleg valaki nem lenne képben a magyar Pókember történetével, annak jöjjön egy kis gyorstalpaló: a 80-as évek végén indult A csodálatos Pókember a 80-as években vette fel hálószövő szuperhős történetét, ezt követték a 90-es évek, amíg a lap meg nem szűnt 1999-ben. A 2000-ben indult második sorozat lapjain már a Ultimate Spider-Man történetei jelentek meg, majd a rövid életű, mindössze két számot megélt harmadik sorozat 2006-ban vette fel a The Amazing Spider-Man fonalát. A Pókember kiadásával persze más is megpróbálkozott: a Panini Comics Magyarország által megjelentetett A hihetetlen Pókember 2005-ben vette kezdetét, összesen 27. számot élt meg, és szintén a 2000-es évek The Amazing Spider-Man füzeteit hozta el a magyar olvasóknak.

Lényegében ezt folytatta a Kingpin könyvek négy kötete (A múlt emlékei: Sarah története, Az új Bosszú Angyalai?, A másik: Morlun visszatér, A másik: Evolúció), majd 2012 februárjában elindult A hihetetlen Pókember második, immáron a Kingpin által kiadott, mind a mai napig futó sorozata, ami az 533. számtól azóta folyamatosan közli a The Amazing Spider-Man történeteket, kiegészítve más Pókember képregényekben megjelent sztorikkal.

A kiadó viszont a múltat sem hagyta veszni: 2012-ben vette kezdetét a Peter Parker Pókember, ami a 80-as évekből kezdett történeteket közölni, később pedig megismerhettük a Kozmikus Pókember történetszálat, kiadásra került a mára klasszikusnak mondható A bennünk lakozó gyermek (The Child Within), a 90-es évek néhány itthon kimaradt története, majd a Kingpin akkurátusan feldolgozta a Klónsztorikat és Ben Reilly történetét. A kiadó ezzel sokak életében egy hatalmas űrt töltött be, hiszen a 90-es évek végén A Csodálatos Pókemberben elkezdődött, de sosem fejeződött be ez a sokat vitatott, de kétségtelenül megkerülhetetlen történetfolyam. A Klónsztorik után kicsit megint visszatértünk a 80-as évekbe, aztán megismerhettük a Vészmanó valódi kilétét, idén januárban pedig visszaugrottunk a 70-es évekre.

Peter Parker Pókember: egy új korszak

Mielőtt rátérnénk a Peter Parker Pókember friss számára, még gyorsan eláruljuk, hogy a Kingpin számos történetet megjelentetett a 60-as évekből is, méghozzá a Peter Paker Pókember különszámokban – ezekből eddig összesen 7 jelent meg, a legutóbbi 2020 végén.

A Peter Parker Pókember II/1 különlegessége nemcsak az, hogy egy korábban jobbára hanyagolt korszakból közöl történeteket. Az új számban a The Amazing Spider-Man 119-123. számai olvashatók, amik két szempontból is érdekesek. A legendás Stan Lee a 118. számmal fejezte be a Pókember történetek írását, a helyét Gerry Conway vette át, ami mindenképpen korszakváltást jelent, és az író igen hamar letette a névjegyét: a 121. számban lényegében megölte Gwen Stacyt, a Zöld Manóval végeztetve el a piszkos munkát.

peter parker pókember
A sztori, ami örökre megváltoztatta Peter Parker életét. Fotó: Marvel Comics

Ez a sztori ugyan már harmadszor jelenik meg itthon nyomtatásban, ezúttal viszont nem kiragadva kapjuk meg a Peter Parker/Pókember életét tekintve meghatározó eseményt, hanem az előzményével és a folytatásával egyetemben. Megismerhetjük hősünk kanadai kalandját, ahol a Hulkkal akaszt bajuszt, majd a Gwen (és Norman Osborn) halálát követő eseményeket is, mikor J. Jonah Jameson konkrétan egy másik szuperhőst, Luke Cage-t béreli fel, hogy számoljon le a gyilkosnak tartott Pókemberrel.

Ezek a sztorik sokaknak kicsit egyszerűnek tűnhetnek a friss történetekhez képest, de nem szabad elfeledni, hogy eredetileg közel 50 éve kerültek nyomtatásba. A jelentőségük ettől persze még tagadhatatlan, főleg Gwen Stacy tragédiája, és fontos az is, hogy végre folyamatában ismerhetjük meg, Peter miképp birkózik meg élete nagy szerelmének elvesztésével. A ránk váró új korszak emellett számos más fontos történetet is tartalmaz: láthatjuk majd a Megtorló első felbukkanását, továbbá olyan ikonikus figurák lépnek be Pókember életébe, mint a Sakál, a Tarantella vagy éppen az új, Harry Osborn által megszemélyesített Zöld Manó. Ennek okán az új Peter Parker Pókember nemcsak a karakter régi rajongóinak lehet csemege, de azoknak is remek belépő lehet a hálószövő világába, akik most akarnak megismerkedni Pókemberrel, és eddig nem nagyon olvastak falmászós sztorikat.

Fontos továbbá, hogy az új Peter Parker Pókember nem csupán korszakot váltott, és elhagyta az eddigi számozást, de formája is megváltozott. Az új széria nagyobb méretű, mint az elődei, a hagyományos képregényfüzetekhez hasonló, és a 106 oldalas kiadványnak végre gerince is van, nem irkafűzött, mint a legtöbb korábbi PPP. Az ára pedig 2490 forint, és higgyétek el nekünk, hogy Pókember klasszikus kalandjai ennyi pénz simán megérnek.

  • Kiadvány: Peter Parker Pókember II/1
  • Eredeti sztori: The Amazing Spider-Man #119-123
  • Kiadó: Kingpin
  • Oldalszám: 106
  • Formátum: ragasztott, gerinccel
  • Ár: 2490 Ft
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!