A LEGO még 2020 áprilisában jelentette be, hogy a Universal Music zenei kiadóval közösen készleteket fejlesztenek gyerekeknek, és 2021 januárjában arra is fény derült, hogy ezek a szettek a LEGO Vidiyo néven kerülnek forgalomba. Az első csomagok március 1-én kerülnek a boltokba világszerte, nekünk pedig már a premier előtt lehetőségünk adódott kipróbálni néhányat.

A LEGO Vidiyo nem a hagyományos témákat bővíti a dán játékgyártó kínálatában, hanem egy újabb próbálkozás a cég részéről, hogy az építőjátékot (azon belül főleg a minifigurákat) házasítsa a mobiltelefonok/tabletek révén elérhető kiterjesztett valósággal (augmented reality). Ez ugye azt jelenti, hogy az eszközünk kameráján keresztül nemcsak a valóságot látjuk, de a hozzá igazított virtuális dolgokat is – esetünkben például a speckó minifigurákat.

Hasonlót már láthattunk a rövid életű Hidden Side termékcsalád esetében is, a LEGO Vidiyo ugyanakkor a zenére helyezi a hangsúlyt, és megadja a lehetőséget a gyerekeknek, hogy minifigurák közreműködésével készítsenek filterekkel és effektekkel megbolondított rövid videókat, méghozzá ismert előadók zenéivel, amiket aztán megoszthatnak másokkal.

LEGO Vidiyo készletek

A Vidiyo termékcsalád március 1-től lesz kapható világszerte, kezdésnek hét szett, amiből egy – a LEGO 43101 – Bandmate – hasonló a gyűjthető minifigura sorozathoz: zsákbamacska szerűen szerezhetjük be a 12 bandmate egyikét. Különlegesség, hogy a figurák már nem zacskókban kapnak helyet, hanem papír dobozokban, így a vásárlóknak esélyük sincs kitapogatni, hogy mit rejt a csomag. Ami a tartalmat illeti, mindegyikben egy minifigura található, kiegészítőkkel, illetve egy három elemből megépíthető talapzat, amire három úgynevezett Beatbits alkatrész helyezhető fel. Utóbbiak 2×2-es lapos elemek, egyedi mintákkal (nem festés, matrica), amiknek a funkciójára kicsit lejjebb részletesebben is kitérünk.

LEGO Vidiyo
A nagyobbak a BeatBox szettek, középen pedig a gyűjthető figurák dobozai. Fotó: Geek Life
A gyűjthető Bandmate figurák. Fotó: LEGO Csoport

A másik hat szett úgynevezett BeatBox, méghozzá a következők:

 • LEGO 43102 – Candy Mermaid
 • LEGO 43103 – Pirate Punk
 • LEGO 43104 – Alien DJ
 • LEGO 43105 – Party Llama
 • LEGO 43106 – Unicorn DJ (a fenti képen jobbra)
 • LEGO 43107 – HipHop Robot (a fenti képen balra)

Ezekben a készletekben a LEGO Vidiyo popsztárjai kaptak helyet, különleges figurák, akik eltérő zenei stílusokat képviselnek, és a zsákbamacskás társaikkal ellentétben megépíthető melléjük egy fogantyús, átlátszó falú beatbox, amiben helyet kap egy apró színpad is, amire szintén felhelyezhetők a Beatbits elemek, amikből összesen 16 jár minden egyes figura mellé.

Unicorn DJ. Fotó: Geek Life
HipHop Robot. Fotó: Geek Life
Beatbox tárolók elölről. Fotó: Geek Life
Beatbox tárolók hátulról. Fotó: Geek Life
Két figura a zsákbamacskás készletekből. Fotó: Geek Life

Hogyan működik a LEGO Vidiyo?

Ha beszereztük a fenti készletek bármelyikét, akkor az Androidot vagy iOS-t futtató telefonra/tabletre le kell tölteni a LEGO Vidiyo alkalmazást, és az eszköz kamerájával be kell scannelni a figurákat a melléjük járó Beatbits alkatrészekkel együtt. Ez nem nehéz feladat, hiszen a telefon képernyője segít megfelelő pozícióba állítani a figurákat a talapzattal és a kis színpadokkal együtt. A beolvasott figurák megjelennek az app virtuális gyűjteményében, majd ezt követően beléphetünk a Band menüpontba, ahol a meglévő figurákból összeállíthatjuk a saját együttesünket. A csapat összesen három tagból állhat (de bármikor kedvünkre váltogathatjuk őket, ha háromnál több figuránk van), egy random generátorral választhatunk nekik nevet, megváltoztatható a kinézetük, készíthetünk nekik lemezborítót, továbbá sablonok alapján kiválaszthatjuk, hogy a tagok miképp helyezkedjenek el a videóban, és még két háttértáncost is helyezhetünk melléjük – nem muszáj, csak ha szeretnénk.

Ha megvan a bandánk, akkor indulhat a klipkészítés: először zenét kell választanunk (Billie Eilish, M.C. Hammer, Katy Perry, Jonas Brothers, The Weeknd stb.), aztán ismét be kell szkennelni az egyik meglévő figuránkat, méghozzá az általunk összeválogatott Beatbits elemek kíséretében. Ha ez megvan, akkor ki kell választanunk a helyszínt, ahová az alkalmazás a kiterjesztett valóság segítségével megjeleníti a figuráinkat, és ezen a ponton azt is eldönthetjük, hogy mekkora méretűek legyenek a zenészeink. Megtarthatják az eredeti minifigura méretüket, lehetnek akkorák, mint az emberek, illetve óriásként is megjelenhetnek. Az első opció akkor jön jól, ha nincs sok szabad helyünk, a második egy tágas nappaliban vagy egy parkban működhet, míg a harmadik akkor, ha mondjuk fenn vagyunk egy dombon és elterül alattunk a város.

Ha megvan a dal, a helyszín és beállítottuk hol helyezkedjenek el a figurák, akkor jöhet maga a felvétel: megszólal a választott zene, mi pedig nekiállhatunk elkészíteni a saját kis klipünket. A telefonnal/tablettel lehet mozogni, a kiterjesztett valóságnak hála a minifigurák ott maradnak, ahová virtuálisan lehelyeztük őket, így el lehet távolodni, közelíthetünk, akár meg is kerülhetjük őket, illetve adott a lehetőség, hogy menet közben „vágjunk”. Megállítható a felvétel, közelebb mehetünk a figurákhoz, szögeket válthatunk, majd újra elindíthatjuk az akciót, aminek hála a végeredmény olyan lesz, mintha kamerállást váltottunk volna. A figurák közben táncikálnak, de nekünk is van ráhatásunk, hogy mi történjen, méghozzá a már emlegetett Beatbits elemeknek köszönhetően. Ezekből száznál is több eltérő létezik, véletlenszerűen kerülnek a figurák mellé, és mindegyik más akciót kínál, a színének megfelelő kategóriában:

 • Fekete: videóeffektek (pl. lehulló glitterek)
 • Rózsaszín: egyedi kinézetet varázsol a figurákra (pl. csirke, múmia)
 • Kék: extra hangeffektek
 • Narancssárga: vicces effektek (pl. a figura beesik egy lyukba)
 • Citromsárga: egyedi táncmozdulatok (pl. headbang)
 • Zöld: megváltozik a háttér, különleges filter (pl. röntgen, látszik a figurék csontváza)

Hogy milyen Beatbits extrákat használunk, az rajtunk múlik, nekünk kell összeválogatni, hogy mit olvasunk be a videó elkészítése előtt, és a felvétel elkészítése közben a képernyőn megjelenő ikonokat megérintve érhető el a kívánt hatás. A felvétel elkészítésére egy percünk van, a klip ezt követően lementhető a Galériába, itt bármikor visszanézhető, illetve dönthetünk úgy, hogy feltöltjük a Vidiyo app azon részébe, ahol láthatja a többi felhasználó.

A Beatbits ikonokat megnyomva jönnek elő a speciális effektek. Fotó: LEGO Csoport

Az egész egy perc feltöltésére ugyanakkor nincs lehetőség, 5, 10 és 20 másodpercet választhatunk ki a kész anyagból. A feltöltés után a LEGO munkatársai engedélyezik a felvételeket, hogy semmi illetlen ne kerülhessen a gyerekek szeme elé, és a publikálást követően is csak emojikkal lehet értékelni a közösségi részben megjelenő videókat, így a szülőknek nem kell tartani attól, hogy esetleg bántó vagy sértő megjegyzések kerülnek a gyerekek által feltöltött tartalmak alá. Fontos tudni továbbá, hogy az elkészített videók közül csak az menthető le a telefonunkra, amit már feltöltöttünk és a LEGO jóvá hagyott, illetve az alkalmazáson belül a képernyőmentések készítése is le van tiltva.

Az alkalmazásnak van továbbá egy olyan aspektusa, hogy minél több felvételt készítünk, a figuráink annál nagyobb sztárok lesznek, új ruhákat, háttereket, formációkat és sablonokat nyitnak meg, így az idő előrehaladtával egyre egyediebb felvételek készíthetők, sőt az applikáció Social/Activites részében akár specifikus feladatok is végrehajthatók, amikkel újabb és újabb tartalmak nyithatók meg, amik aztán szabadon és kedv szerint felhasználhatók a figurák testreszabásához és a különleges videók elkészítéséhez.

Kinek jó?

A LEGO Vidiyo célcsoportjának leginkább azon 7-12 éves LEGO rajongó gyerekek tekinthetők, akik már érdeklődnek a popzene iránt, és megvan bennük a kreatív hajlam, hogy olyan videókat készítsenek, amiben a kedvenc minifiguráik szerepelnek. A kiterjesztett valóságnak ráadásul megvan az a különlegessége is, hogy a gyerekek akár fel is tűnhetnek a felvételeken, a figurák társaságában, együtt táncolva és bohóckodva, a szülők/testvérek hathatós közreműködésével.

Maga az ötlet jó, kíváncsiak is vagyunk, vajon sikeresebb lesz-e a gyerekek körében, mint a Hidden Side. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a Vidiyo alkalmazás jól működjön, és ezen a fronton még bőven van hová fejlődni, ugyanis az általunk kipróbált béta verziónál sokszor előfordult, hogy a végeredménynél torz volt a zene, szaggatott a kép, vagy teljesen elment a hang. A megjelenésig persze még hátra van két hét, és tényleg fontos kiemelni, hogy mi még nem a végleges verziót próbáltuk, szóval az esély megvan rá, hogy a hivatalos premierkor már nem lesznek olyan hibák a rendszerben, mint amilyeneket mi tapasztaltunk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!