A WandaVision 7. része ismét nem okozott csalódást. A Modern Family mintájára készített epizód egyrészt igazolt egy olyan rajongói teóriát, amit az első rész óta emlegtünk szinte minden cikkünkben, másrészt bebizonyosodott az is, amit a legutóbbi két rész alapján még csak sejteni lehetett: új Marvel szuperhős születik a szemünk láttára.

FIGYELEM: cikkünk komoly spoilereket tartalmaz a WandaVision eddigi és legújabb részével kapcsolatban. Ha még nem láttad őket, és nem szeretnéd elronatni a saját szórakozásod, akkor inkább ne olvass tovább!

Rohamos sebességgel közeledik a WandaVision vége, már csak két epizód van hátra, március 5-én befejeződik a kilenc részes évad, és ennek megfelelően a legújabb, hetedik epizód is magasabb fokozatba kapcsolt. A rész ismét tele volt olyan apróságokkal, amik csak tüzelik a különböző teóriákat (pl. Project Cataract), ugyanakkor végre választ kaptunk egy olyan kérdésre, ami már az első rész óta fúrta rengeteg rajongó oldalát: Agnes valójában Agatha Harkness lenne?

A hatodik rész ugyan sokakban megingatta ennek a lehetőségét, de február 18-án kiderült, hogy az alkotók csak játszottak velünk, és a Kathryn Hahn alakította karakter tényleg Agatha, aki szintén egy Wandáéhoz hasonló képességekkel bíró boszorkány, a Marvel univerzum olyan szereplője, aki sokaknak ismerős lehet – a Fumax kiadó nemrég megjelent, Vízió című kötetének hála már a hazai olvasók is találkozhattak vele.

wandavision szuperhős
Fotó: Marvel Studios

Hello, Agatha Harkness!

Agatha a képregényekben is nagyhatalmú boszorkány, aki egy ponton még Wanda emlékeit is törölte a gyermekeiről, hogy csökkentse az elvesztésük miatt érzett fájdalmát, nem mellesleg idővel a fiatal boszorkány mentorává vált, hogy segítsen kiteljesíteni a képességeit. A sorozatban egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy valamilyen módon ő áll a Wanda körüli furcsa események hátterében, ő mozgatja a szálakat, ráadásul egyáltalán nem jó szándékkal, de mi továbbra sem zárnánk ki, hogy valamilyen módon a Marvel univerzum ördöge, Mephisto felelős mindenért – ahogy azt egy korábbi cikkünkben részletesen is kifejtettük.

A képregényekben Wandának és Víziónak szintén lettek gyerekei, a nő mágiával hozta létre őket, és a varázslat során megidézett lélektöredékeknek köszönhetően rendelkeznek lélekkel. Csakhogy ezek a lélektöredékek Mephistóhoz tartoznak, aki egy ponton visszaszerzi őket, ezzel véget vetve Tommy és Billy létezésének. A rajzolt történetekben Agatha ennek az emlékét törölte el, viszont nem véglegesen, ami hosszú távon Wanda őrületéhez, és a House of M (magyarul Mutánsvilág) nevű történethez vezetett. Aminek a lényege nagyjából ugyanaz, mint a WandaVisionnek: a fiatal boszorkány a saját képére formálja a valóságot, annyi különbséggel, hogy a képregényben nemcsak egy kivárosnyi területen, hanem az egész világon.

wandavision marvel
Mephisto, ott vagy…? Fotó: Geek Life

A hasonlóságok miatt továbbra sem elképzelhetetlen, hogy igenis Mephisto a főgonosz a háttérben: erre utal az Agnes/Agatha által sokat emlegetett Ralph, a nő álítólagos férje, aki eddig nem bukkant fel, illetve az idősebb boszorkány érdeklődése az ikrek iránt, akik valahová el is tűntek a hetedik rész végén. Ezen a ponton ráadásul az sem elképzelhetetlen, hogy valójában az Evan Peters alakította szereplő Mephisto, akit a jelek szerint Agatha változtatott át úgy, hogy hasonlítson az X-Men-filmek Pietrójára. Ezt a feltételezést erősíti, hogy a hatodik részben egyszer viccesen ördögfattyaknak nevezi az ikreket, illetve meglehetősen nyersen utal arra, hogy a halott Víziót még egyszer nem lehet megölni. Szóval mi még mindig el tudjuk képzelni, hogy Wanda valahogy Mephisto segítségével hozta vissza Víziót az életbe, amiért a gyerekek lesznek a fizettség, Agatha Harkness pedig valamilyen módon szerepet játszik ebben az egészben. Még azt sem zárnánk ki, hogy valamilyen módon segíteni próbál, kettős szerepet játszva – ahogy a többi teóriára, erre is a következő két rész fog választ adni.

Monica Rambeau, a Marvel új szuperhőse

A WandaVision hetedik epizódja viszont nemcsak Agatha Harkness leleplezésével ajándékozott meg minket, hiszen lényegében az is nyilvánvalóvá vált, hogy a Teyonah Parris alakította Monica Rambeau a Marvel legújabb szuperhőse, aki a szemünk láttára alakul át különleges képességekkel rendelkező szereplővé. A képregényrajongók számára ez aligha lesz meglepetés, sokan már akkor sejtettük, hogy ez fog történni, mikor a fiatal Monica feltűnt a Marvel Kapitányban, és az ötödik rész óta várható volt, hogy az új szuperhős születésére már a sorozatban sor kerül. Ne feledjük, két epizóddal ezelőtt a röntgen már mutatta, hogy Monicával valami furcsa történik, a hatodik részben Darcy külön megjegyezte, hogy Wanda saját kis világa változásokat idézett elő a nő testében, a legújabb fejezet pedig konkrétan tanúbizonyságát adta, hogy Monica Rambeau bizony már nem átlagos halandó.

Egyrészt átjutott a boszorkány emelte falon, képes érzékelni az energiahullámokat, részben hárítani tudta Wanda támadásait, a szeme kék fényben játszott, és az utcán is egy kék energiahullám csapott fel körülötte, mikor földet ért. Mindezek arra engednek következtetni, hogy Monica a Marvel Filmuniverzumban is olyan képességekkel fog rendezni, mint a képregényekben: képes elnyelni, létrehozni és manipulálni a különböző energiákat, emellé fénysebességgel közlekedni, a testét energiává alakítani, és ilyen formában „utazni”, akár az űrben is. Azt már tudjuk, hogy Teyonah Parris szerepelni fog a Marvel Kapitány 2-ben is, és ha fogadunk kellene, arra tennénk a voksunkat, hogy csak ebben a filmben fognak kiteljesedni a szuperképeségei. Érdekesség továbbá, hogy a karakter az első felbukkanásakor Marvel Kapitány néven kezdett el tevékenykedni, de mivel az MCU-ban ez épp foglalt, kérdéses, hogy Monica melyik alteregóját ölti majd magára: a rajzolt sztorikban szerepelt már Photon és Pulsar néven is, újabban pedig Spectrum néven ismerjük.

wandavision szuperhős
Hős születik… Fotó: Marvel Studios

Már nincs sok hátra…

A WandaVision az eddigi hét részével minden várakozásunkat felülmúlta, a hétről-hétre csepegtetett fordulatok és apróságok másfél hónapja igazi üneppé tették a péntekeket, mikor újra megkaphatjuk a régóta vágyott Marvel adagunkat. Kicsit szomorú ugyan, hogy már csak két epizód van hátra (felkészül Sólyom és Bucky), ugyanakkor nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy még mit rejt az alkotók tarsolya. Annak kifejezetten örülnénk, ha bejönne a Mephistós elképzelésünk, ugyanakkor a lelkünk mélyén abban bízunk, hogy valami olyasmi vár ránk, amit eddig számításba sem vettünk. Hamarosan minden kiderül…

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!