2022-ben nagyszabású Harry Potter-kiállítás indul világkörüli turnéra Harry Potter: The Exhibition néven, ami az eddig ismert információk alapján kihagyhatatlan programnak tűnik a varázsvilág minden rajongója számára, ugyanakkor azt még nem tudni, vajon Magyarországon tiszteletét teszi-e a tárlat. 

A jelenlegi koronavírustól sújtott időkben nem olyan egyszerű egy kiállítás megszervezése, de reméljük, hogy 2022-ben már más lesz a helyzet. Ekkor érkezik ugyanis az Imagine Exhibitions és a Warner Bros. közös Harry Potter kiállítása, ami a varázsvilág ikonikus pillanatainak kulisszatitkait kívánja bemutatni. A nagyszabású tárlat olyan eddig kevésbé ismert részletekbe enged betekintést, mint a Harry Potter-univerzum autentikus jelmezei és kellékei, miközben a megalkotásukhoz szükséges kreatív folyamatokat is megismerhetjük.

A Harry Potter: The Exhibition névre keresztelt tárlat 929 és 1858 négyzetméter közti területen valósulhat meg, és a kiállítás keretében nemcsak a hét regény és a nyolc Harry Potter-film pillanatai elevenednek meg, de a a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab és a jelenleg öt részesre tervezett Legendás Állatok-széria első két epizódjának jelmezei és kellékei is részét képezik a Varázsvilág minden szegletére kiterjedő tárlatnak.

A kiállítás 2022-ben indul útjára, de egyelőre még nincsenek hivatalos dátumot és hivatalos helyszínek sem (a tárlat oldalán a rendezvényszervezők még jelezhetik, ha szeretnék „befoglalni” az eseményt), egyelőre csupán annyi biztos, hogy Észak-Amerika, Dél-Amerika, Ázsiai és Afrika mellett Európában is lesznek állomások. Hogy itthon valaki bevállalja-e, hogy megvalósuljon a kiállítás, az egyelőre kérdéses, de esély azért van rá, hiszen Magyarországon is megfordultak más olyan hasonló, nagyszabású tárlatok, mint a Titanic kiállítás vagy a Tutanhamon Rejtélye és Kincsei kiállítás.

Érdemes persze tudni azt is, hogy nem ez lesz az első Harry Potter tematikájúkiállítás: tavaly például a British Museum a Google Arts & Culture-rel karöltve szervezett egy online tárlatot Harry Potter: A History of Magic névvel (ahol többek között J.K. Rowling korai jegyzetei és rajzai is kiállításra kerültek), de 2009-ben is indult egy vándorkiállítás a mostanival megegyező, Harry Potter: The Exhibition elnevezéssel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!