Valószínűleg nincs olyan LEGO gyűjtő, aki ne találkozott volna azzal a problémával, hogy a fehér alkatrészek az évek múltával megsárgulnak. A hő és az UV-fény hatására bekövetkező kémiai folyamatról van szó, amit nem könnyű kivédeni, ugyanakkor az állapot nem visszafordíthatatlan. Cikkemben azt járom körbe, hogyan végezhető el otthon a LEGO fehérítés, azaz a megsárgult fehér elemek helyreállítása.

Két nagyon fontos dolog, mielőtt belevágnánk a LEGO fehérítés részleteibe:

  • A lent leírtak fehér elemekre vonatkoznak, más elszíneződött alkatrészek (kivéve a szintén könnyen elszíneződő világos szürke elemeket) helyreállítására nem alkalmas az eljárás, több kár okozható vele, mint amennyi haszon.
  • A cikkben ecsetelt fehérítés vegyszerrel történik, ennek használata körültekintést és óvatosságot igényel, fiatalkorúak mindenképpen felnőtt kíséretében álljanak neki a feladatnak, és az oldattal érintkezni csak gumikesztyűben javasolt.

Miért fehérítettem?

A dán játékgyártó 2011-ben dobta piacra a LEGO 10220 Volkswagen T1 Camper Van készletet, amit a megjelenés évében vásároltam, és azóta is nagy becsben tartok. Mindig a lakás jól látható pontján tároltam, azonban az elmúlt közel 10 év nem múlt el nyomtalanul: a készlet jelentős részét alkotó fehér elemek elég csúnyán megsárgultak. Az elszíneződés egy lényegében elkerülhetetlen kémiai folyamat eredménye, ami hő és UV-fény hatására játszódik le a műanyag alkatrészekben. Éppen ezért, ha megoldható, nem szabad a szetteket olyan helyen tárolni, ahol közvetlenül éri őket a napfény (ugyanígy a radiátorra se pakoljuk őket), ez ugyanis jelentősen fel tudja gyorsítani a reakciót, aminek a látványos hatásaihoz amúgy évek kellenek.

lego fehérítés
Fotó: Geek Life

Bár az elszíneződést meggátolni nem, maximum lassítani lehet (például az UV-fényt megszűrő plexi mögött), a jó hír az, hogy a folyamat visszafordítható, a megsárgult elemek visszaállíthatók olyan vakító fehér színűre, mint ahogy vásárlás után a dobozból kivettük őket.

Mire lesz szükség a fehérítéshez?

  • hidrogén-peroxid oldat VAGY Hyperol tabletta
  • napfény VAGY UV-lámpa
  • gumikesztyű
  • átlátszó edény vagy tároló
  • alufólia

LEGO fehérítés (módszer #1)

Az első módszerhez hidrogén-peroxid (H2O2) oldatra lesz szükségünk: ez egy olyan vegyszer, ami egyrészt fertőtlenít, másrészt fehérít. A beszerzése nem feltétlenül egyszerű, nem lehet kapni bárhol, mint a hipót, érdemes fodrászkellék üzletekben keresni. Én a Hajvarázs és a Szépségtrend webshopokból rendeltem 800 milliliteres kiszerelésben 35 százalékos oldatot.

A cikk elején már említettem, de újra szeretném hangsúlyozni, hogy ez már elég komoly vegyszer, ezért a használata közben melegen ajánlott gumikesztyűt viselni – ellenkező esetben kifehéríti a bőrt, és kellemetlen maró érzés lesz a jutalmunk. Arra is hatványozottan figyelni kell, hogy a szájba és a szembe semmiképp ne jusson a folyadékból.

lego fehérítés
Hidrogén-peroxid oldat. Fotó: Geek Life

Fontos, hogy a LEGO elemek fehérítéséhez nincs szükség 35 százalékos oldatra, bőven elég 9 százalék a sikeres kezeléshez. Ennek megfelelően a 800 milliliternyi hidrogén-peroxid oldatot összekevertem 2,55 liter tiszta vízzel, aminek az eredményeként kaptam 3,35 liter 9 százlékos oldatot. Ez bőven elég volt ahhoz, hogy egyszerre kifehérítsem a LEGO 10220 Volkswagen T1 Camper Van összes elszíneződött fehér alkatrészét.

A megtisztított elemeket betettem egy 5 literes átlátszó műanyag tárolóba (a Tescóban vásároltam), aztán rájuk öntöttem a folyadékot. A LEGO fehérítés folyamán az oxidációnak hála oxigén szabadul fel, ami apró buborék formájában jelenik meg az elemeken. Ezek a vízfelszínre emelik az alkatrészeket, a kezelés viszont akkor lesz igazán sikeres, ha a különböző kockákat végig belepi a folyadék. Ezért nem egy tárolót vettem, hanem kettőt: a másodiknak levágtam az alját, meghagyva négy centit az oldalakból, berepesztettem az alját (hogy átfollyon rajta az oldat és kijusson az oxigén), és ezzel nyomtam le az alkatrészeket a vízfelszín alá.

lego fehérítés
Szimpla átlátszó tároló a Tescóból. Fotó: Geek Life

A LEGO elemek kifehérítéséhez persze nem elég önmagában a hidrogén-peroxid, a visszafordító reakcióhoz szükség van UV-fényre is. Ugyanarra a hatásra, ami miatt bekövetkezett a sárgulás, de a hidrogén-peroxidnak hála itt a folyamat ellenkezője játszódik le: eltűnik az elemek felszínére kicsapódott elszíneződés. Ha az időjárás is úgy akarja, akkor elég kitenni a folyadékkal és az alkatrészekkel teli tárolót a tűző napra, ha viszont erre nincs lehetőség, akkor a kívánt hatás elérhető mesterségesen, egy lámpával is, csupány annyi a lényeg, hogy UV-A izzó legyen benne (de használhatunk akár hasonló típusú LED szalagot is).

Természetes fénynél már 3-4 óra alatt látványos eredmények érhetők el, de még ilyenkor is érdemes akár 6-10 órát várni a tökéletes fehérség érdekében. Az oldat nem károsítja az elemeket, és a fehérítéssel sem lehet hibázni: ha az alkatrészek a vízfelszín alatt vannak, akkor csak vakító fehérré válnak, ha viszont a felszínen lebegnek, és úgy éri őket a fény, akkor előfordulhat szürke foltosodás – éppen ezért érdemes figyelni arra, hogy a folyadék belepje az elemeket, ha nem tudjuk őket rendszeresen ellenőrizni.

UV-lámpával ugyanez a folyamat jóval több időt, akár 16-20 órát is igényelhet, ebben az esetben érdemes türelmesnek lenni, és akkor sem elkeseredni, ha pár óra után még nincs látványos eredmény. Ha látjuk a keletkező buborékokat, az egyben azt is jelenti, hogy zajlik a szükséges reakció, csak lassabban, mint a szabadban, a verőfény hatására.

lego fehérítés
Ha van rá mód, oldjuk meg, hogy az elemeket belepje a folyadék. Fotó: Geek Life

Apró, de mindenképpen hasznos praktika, ha az átlátszó tárolónk alá alufóliát helyezünk, hogy az visszaverje a fényt (így alulról is visszaverődik, és az elemek minden része megkapja a maga adagját). UV-lámpa esetén pedig érdemes az egész edényt/dobozt befedni, az izzót pedig a lehető legközelebb tenni a tároló tetejéhez, és ha van rá lehetőség, akkor azt is befedni alufóliával, hogy minél több fény visszaverődjön.

Az alufólia segít abban, hogy minél több fény verődjön az elemekre. Fotó: Geek Life

A napra/fény alá tett elemeket alkalmanként érdemes ellenőrizni, és megkeverni a folyadékot, hogy távozzon a felgyülemlett oxigén. Ha elértük a kívánt eredményt, akkor az oldatból kihalászott elemeket érdemes alaposan átmosni tiszta vízben, majd felitatni róluk a nedvességet. A hidrogén-peroxid oldatot ezt követően nincs értelme újra használni vagy tárolni, a 9 százalékos folyadékot viszont nyugodtan beönthetjük a vécébe vagy a lefolyóba, semmilyen kárt nem okozunk vele és a környezetet sem terheljük.

LEGO fehérítés (módszer #2)

A második módszer lényegében teljes egészében megegyezik az elsővel, a különbség annyi, hogy a hidrogén-peroxid oldatot itt gyógyszertárban kapható Hyperol tabletta segítségével hozzuk létre. Ez akkor lehet jó megoldás, ha nem tudunk hidrogén-peroxidot venni, vagy ha nincs szükségünk mondjuk 800 milliliter 35 százalékos oldaltra. Utóbbi simán előfordulhat, ha nem egy egész készletnyi, csupán néhány elemet szeretnénk kifehéríteni.

A Hyperol tabletta 100 darabos kiszerelésben kapható, és egy deciliter vízhez annyi tablettát kell hozzáadni, ahány százalékos oldatot szeretnénk. Három tablettából 3 százalékos lesz egy deci víz, 10 tablettától 10 százalékos, és így tovább. Egy doboznyi tablettából például készíthető 1 liter 10 százalékos oldalt, ami simán elég lehet akár 2-3 tucat elem kifehérítésére is.

lego fehérítés
Tablettával is működik a fehérítés: ilyen volt, ilyen lett. Fotó: Geek Life

Ha a tabletták segítségével megvan a fehérítő folyadékunk, akkor ugyanaz a teendő mint az 1-es módszer esetében. Elemek az oldatba, figyelni, hogy a vízfelszín alatt legyenek és érje őket természetes vagy mesterséges UV-fény. A végeredmény semmiben nem fog különbözni attól, mintha felhígított hidrogén-peroxid oldatot használtunk volna.

Végszó

A LEGO fehérítés könnyedén megoldható otthon, nem igényel különösebb ismereteket, tényleg csupán arra kell figyelni, hogy a fenti módszerek csak fehér elemeken végezzük el, és kellő biztonsággal kezeljük a sárgulás eltávolítását segítő vegyszert.

A cikkben ecsetelt megoldás működik világos szürke elemek esetében is, viszont ebben az esetben rendszeresen, akár 20-30 percenként ellenőrizni kell az alkatrészeket, hogy miképp áll az elszíneződések eltávolítása. Ha ugyanis túl sokáig hagyjuk őrizetlenül őket az oldatban UV-fény mellett, akkor előfordulhat, hogy a hidrogén-peroxid nemcsak a sárgulást távolítja el, de elkezdi kiszívni az eredeti szürke színt is az elemekből.

A mellékelt képek jól mutatják, hogy az eljárás a fehér elemeknél tényleg hatásos, és tényleg nem túlzás kijelenteni, hogy az elszíneződött alkatrészek pár óra után az eredeti pompájukban ragyognak, méghozzá anélkül, hogy bármi bajuk esne a kezelés hatására.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!