Április 19-én vette kezdetét a Marvel Studios második saját gyártású sorozata, az Anthony Mackie és Sebastian Stan főszereplésével készült The Falcon and the Winter Soldier, ami a 4. részben elhozta nekünk a Marvel Filmuniverzum legsötétebb pillanatát.

FIGYELEM: cikkünk komoly spoilereket tartalmaz a The Falcon and the Winter Soldier eddigi és legújabb részével kapcsolatban. Ha még nem láttad őket, és nem szeretnéd elronatni a saját szórakozásod, akkor inkább ne olvass tovább!

The Falcon and The Winter Soldier a második a Marvel Studios megannyi saját gyártású élőszereplős sorozata közül, és ahogy az a címből rögtön kitalálható, (a WandaVisionhöz hasonlóan) két olyan szereplőt emel a középpontba, akik a Marvel Filmuniverzum eddigi 13 éve alatt leginkább mellékszereplőként tűntek fel. Fél évvel járunk a Végjáték eseményei után, Bucky Barnes (Sebastian Stan) igyekszik feldolgozni a traumáit, és azt, hogy évtizedek múltával ismét normális élete van, Sam Wilson (Anthony Mackie) pedig kénytelen szembenézni a rendszerszintű rasszizmussal, a Steve Rogers által ráruházott felelősséggel és örökséggel, nem mellesleg mindketten közvetlen közelről tapasztalják meg, hogy a több milliárd életet öt év után visszahozó csettintés bizony komoly következményekkel járt.

Kapitány, Kapitányom!

Ugyan már a WandaVision is nyújtott némi ízelítőt abból, hogy Bruce Banner csettintése milyen káoszt szabadított a világra, de a The Falcon and The Winter Soldier Wanda és Vízió szériájánál jóval földhözragadtabb sorozat, és itt sokkal nagyobb hangsúlyt kap, hogy az eltűntek visszatérése milyen komoly feszültségeket okozott a világban. Hőseinknek persze nemcsak a szuperkatona szérum birtokába jutott Flag Smashers nevű „terrorszervezettel” kell szembenéznie, de azzal is, hogy Sam kívánsága ellenére az Egyesült Államok kinevez egy új Amerika KapitánytJohn Walker katonatisztet, aki emberfeletti képességek hiányában csak a kiképzésére, a tapasztalatára és a kezébe adott pajzsra támaszkodhat.

John Walker, avagy az új Amerika Kapitány. Fotó: Marvel Studios

The Falcon and The Winter Soldier egyik legnagyobb erénye, hogy az első két részben lassan építkezik, kellő időt szán a fontosabb karakterekre, és első körben még a Wyatt Russell alakította Walkert is sikerül szimpatikussá tenni. Aki jártas a képregények világában, az persze már az első pillanatban tudhatta, hogy lesznek bonyoldalmak a karakter körül. Walker a képregényekben is Rogers után öltötte magára Amerika Kapitány identitását (Captain America #333), igaz eltérő körülmények között, majd viszonylag gyorsan kiderült, hogy az emberfeletti ereje ellenére sem méltó arra, hogy betöltse Amerika Kapitány szerepét.

A Marvel Filmuniverzum itt sem követte szóról-szóra a rajzolt történetek által lefektetett alapokat, hiszen Walker a hazáját szolgáló katona, aki élete nagy lehetőségeként és igazi megtisztelésként éli meg, hogy Amerika Kapitány válhat belőle. Az életét ugyanakkor nagyon gyorsan megkeseríti, hogy „egyszerű katonaként” kell helytállnia szuperemberek között, és az ebből fakadó frusztráltsága nemcsak a címszereplőkkel állítja szép lassan szembe, de a negyedik rész végén tragédiához, és az MCU eddigi legsötétebb pillanatához vezet.

Walker a sorozat első részében tűnik fel, a másodikban van lehetőségünk valamennyire megismerni, a harmadikban alig szerepel, a negyedikben pedig elpattan nála a húr, így az semmiképp nem mondható, hogy a sztori tökéletesen van kibontva, ugyanakkor az alkotók kiváló szimbolikával mutatják meg, hogy a karakter miért alkalmatlan a ráruházatt szerepre. Mielőtt erre rátérnénk, persze amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy az írók azért a szánkba is rágják, mi történik: a harmadik részben kiszabadított Zémó szájából elhangzik, hogy (Steve Rogers kivételével) a szuperkatona szérum egyszerűen korrumpálja azokat, akik megkapják, illetve Walker kudarcait látva senki számára nem lehet kérdés, hogy be fogja adni magának a megmaradt ampullát, amikor az „véletlenül az ölébe hullik”.

Vér a pajzson

A negyedik rész fináléjában hőseink és Amerika Kapitány ismét összetűzésbe keverednek a Flags Smashers szuperszérumos tagjaival, ami oda vezet, hogy Walker társa, a Battlestar kódnevet használó Lemar Hoskins (Clé Bennett) életét veszti. Walker dühében az egyik vétlen résztvevő nyomába ered, és brutális módon véget vet az életének. A jelentsor már önmagában is elég megrázó, tökéletes lezárása az epizódnak, de a már említett szimbolika sokkal hatásosabbá teszi. A pajzsával lecsapó Walker az Amerika Kapitány: Polgárháború legerősebb jeleneteit idézi meg, amikor Steve Roger és Tony Stark egymásnak esnek a szuperkatonák gyártására szolgáló szovjet létesítmény mélyén. A legendás küzdelem során Kapitány kerekedik felül, és a harc hevében ugyanúgy emeli a magasba a pajzsát, mint Walker, ám ő nem végez Tonyval, csupán a mellkasán lévő reaktort hatástalanítja, így vetve véget a csetepaténak. A párhuzamok és az ellentétek magukért beszélnek: amíg Steve élete egyik legnehezebb küzdelme során is képes volt úrrá lenni az érzelmein, addig Walker az első komolyabb helyzetben elveszti az önuralmát. Mindezt csak tetézi, hogy amíg Rogers eldobja a pajzsot, addig az új Kapitány már-már büszkén szorítja magához a vérrel borított szimbólumot.

Letaglózó utolsó percek… Fotó: Julie Vrabelová / Marvel Studios

Ezért ez a Marvel Filmuniverzum legsötétebb pillanata: korábban is láthattunk már durva és szívbemarkoló pillanatokat, de a The Falcon and The Winter Soldier negyedik részének utolsó pillanatiban Steve Rogers életét, áldozatit és örökségét mocskolják be. Lehet, hogy ez a pillanat nem olyan megrázó, mint Vízió halála, Fekete Özvegy utolsó pillanatai, vagy Peter Parker mondatai, mielőtt elporlik, de megmutatja, hogy a Marvel Filmuniverzum már nem olyan egyszerű és ártatlan, mint amilyennek sokszor tűnik – és ezzel az egyik legjobb MCU-filmet, az Amerika Kapitány: A tél katonáját idézi meg nagyon ügyesen.

Magasan a léc

The Falcon and The Winter Soldier persze messze nem tökéletes sorozat, sokszor érezni, hogy jóval többet markol, mint amennyit fogni képes, ugyanakkor a legutóbbi rész bemutatta, hogy tud olyan hatásos lenni, mint a WandaVision, és képes olyan réteget hozzáadni az MCU-hoz, amire korábban csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem volt példa. És itt nemcsak Walkerre gondolunk, de arra is, hogy ha néha kissé esetlen módon, de Karli Morgenthau karakterén keresztül a rész rávilágít arra, hogy a világ nemcsak fekete és fehér, és vannak olyan problémák, amit pusztán szupererővel és jóakarattal nem lehet megoldani.

Még két rész van hátra a sorozatból, és a 4. epizód után kiváncsian várjuk, vajon hová fut ki Bucky és Sam története, mi lesz Walkerrel, illetve Zémóval, kiderül-e ki a Power Broker és milyen szerepet kap még Sharon Carter. Rengeteg szál vár elvarrásra, a rendelkezésre álló idő talán kicsit kevés is ehhez, de azért bízunk benne, hogy nem a legutóbbi rész volt a csúcspont, hanem várnak még ránk hasonlóan erős, vagy ennél is erősebb pillanatok.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!