Április 16-án megérkezett a The Falcon and the Winter Soldier 5. része, és amellett, hogy az epizód tovább görgette Sam Wilson (Sólyom), Bucky Barnes (Tél Katonája) és John Walker sztoriját, felbukkant benne egy rejtélyes karakter is, aki Valentina Allegra de Fontaine néven mutatkozik be. Bár a Julia Louis-Dreyfus alakította szereplő feltűnése biztos sokaknak szöget ütött a fejébe, de aki nem jártas a képregények világában, annak aligha mond sokat a karakter neve. Ezért is készült ez a cikk, hogy kicsit rávilágítsunk, miért lehet érdekes a jövőre nézve Valeria megjelenése.

FIGYELEM: cikkünk komoly spoilereket tartalmaz a The Falcon and the Winter Soldier eddigi és legújabb részével kapcsolatban. Ha még nem láttad őket, és nem szeretnéd elronatni a saját szórakozásod, akkor inkább ne olvass tovább!

Aki látta a The Falcon and the Winter Soldier negyedik részét, az tudja, hogy a fináléban John Walker bemocsokolta az Amerika Kapitány nevet. Az ötödik epizódban ez nemcsak oda vezet, hogy Sam és Bucky egy brutális harc során megfosztják a legendás pajzstól, de később az Egyesült Államok is elmarasztalja és leszereli a férfit. Ezután bukkan fel a semmiből a Julia Louis-Dreyfus (Veep, Seinfeld, Christine kalandjai) alakította (Contessa) Valentina Allegra de Fontaine, aki közli Walkerrel, hogy helyesen cselekedett, mikor bevette a szuperkatona szérumot, és azt is elárulja, hogy a kormány nem követelheti tőle a pajzsot (ami ekkor már Samnél van). Valentina olyan gyorsan eltűnik, ahogy felbukkant, de hátrahagy egy fekete/fehér, szöveg nélküli névjegykártyát, és elég erősen utal rá, hogy nem most hallottunk felőle utoljára.

Contessa Valentina Allegra de Fontaine
Julia Louis-Dreyfus Valentina Allegra de Fontaine szerepében. Fotó: Marvel Studios

Valentina Allegra de Fontaine korábban nem szerepelt egyetlen Marvel Filmuniverzumos alkotásban sem, így a neve csak azoknak lehet ismerős, akik képben vannak a Marvel-féle képregényuniverzum kevésbé ismert szereplőivel kapcsolatban. Az ottani szerepe, illetve a tény, hogy egy olyan ismert színész alakítja, mint Louis-Dreyfus, szintén abba az irányba mutatnak, hogy a Marvel Studios a jövőben komoly szerepet szán a karakternek.

Valentina eredetileg 1967-ben bukkant fel a Strange Tales 159. számában, és sokáig mindenki a S.H.I.E.L.D. egyik ügynökeként ismerte, akit gyengéd szálak fűztek Nick Furyhoz. Egy jóval későbbi, 2009-es történetben ugyanakkor kiderült, hogy Valentina Allegra de Fontaine valójában az orosz Leviathan nevű szervezet alvó ügynöke, aki emellett beépült a Hydrába is, ahol Madame Hydra néven tevékenykedett. A nő ugyanakkor ezt a szervezetet elárulta a Leviathan javára, ami komoly konfrontációhoz, és oda vezetett, hogy – Nick Fury hathatós közreműködésével – mindkét szervezet erősen meggyengült. A konfliktust és Val kettős ügynök szerepének lelepleződését követően a nő feladta magát az Interpolnak, és legjobb tudomásunk szerint a képregények világában jelenleg is börtönben ül.

Contessa Valentina Allegra de Fontaine
Contessa Valentina Allegra de Fontaine a képregényekben. Fotó: Marvel Comics

Hogy a Marvel Filmuniverzum mit vesz át ebből a sztoriból, az egyelőre kérdéses, de az elég valószínűnek tűnik, hogy a karakter ebben a világban is rosszban sántikál, és a jövőben sokkal nagyobb szerep jut majd neki, mint egy szimpla sorozatos cameo. Simán elképzelhető, hogy az MCU általa vezeti be a köztudatba a Leviathan nevű szervezetet, de jelen pillanatban az sem elképzelhetetlen, hogy valójában ő a Power Broker, sőt az sem kizárható, hogy a nőnek valamilyen szerepe lesz a Samuel L. Jackson (azaz Nick Fury) főszereplésével készülő Secret Invasion sorozatban. A Leviathan vonalat erősíti ugyanakkor, hogy a Vanity Fair magazin megszellőztette: Julia Louis-Dreyfus eredetileg a Fekete Özvegy-filmben bukkant volna fel elősször Valentina szerepében, és bár azt nem tudni, hogy a színésznő vajon benne lesz-e a 2021. július 9-én érkező filmben, de tekintve, hogy ez az alkotás Natasha múltját tárja fel, elég erős a gyanúnk, hogy Val a Marvel Filmuniverzumban is oroszok ügynöke.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!