A listában a valaha készült öt legnagyobb LEGO készletet szedtük össze, és a legnagyobb alatt nem feltétlenül a méretet értjük (bár kétségtelen, hogy a felsorolt szettek nem kicsik), hanem az alkatrészek számát. Az ötösfogat legutóbb 2021. október 7-én változott, mikor bejelentették a 9090 alkatrészt számláló LEGO 10294 Titanic érkezését, ami egyből a negyedik helyre ugrott.

#5 – LEGO Harry Potter 71043 Hogwarts Castle

Az ötödik helyezett egy Harry Potter készlet: a Roxfort kastély 2018-ban került a boltokba, és a 6020 alkatrészből összerakható végeredmény kétség kívül az egyik legszebb építmény, ami valaha kikerült a LEGO tervezőinek keze alól. Az impozáns varázslóiskola szinte tökéletesen visszaadja a filmekben látott helyszínt, és legszívesebben még azok is a polcukra tennék, akik amúgy nem különösebben rajonganak a varázslófiús könyvekért és mozgóképekért. A szett érdekessége, hogy bár tartalmaz négy minifigurát (a Roxfort házainak alapítóit), az épület arányaiban a készlethez tartozó makrofigurákhoz passzol, amikből összesen 27 található a csomagban, többek között Harry, Ron, Hermione, Draco Malfoy és Albus Dumbledore.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#4 – LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon

Egykoron ez volt a „legnagyobb” LEGO szett, de a készlet mindössze három évig vezethette a listát, ráadásul 2021. május 25. óta már csak a harmadik helyre elég az elemszáma: a mai napig kapható Millennium Falcon 2017-ben került a boltokba, ekkor taszította le a trónjáról a top 5-ből azóta kiszorult Taj Mahalt. Han Solo legendás űrjárműve alkatrészek szempontjából messze lekörözi a negyedik helyezettet, hiszen a csomagban összesen 7541 elem található, ami 1521-gyel több, mint a Roxfort kastély. A Millenium Falcon persze nemcsak ebben különleges: azt sem lehet vitatni, hogy ott van a LEGO valaha készült legszebb és legrészletesebb építményei között.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#3 – LEGO 10276 Colosseum

A lista harmadik helyén egy viszonylag friss LEGO szett áll, a 2020. november 13-án bejelentett Colosseum. A készlet a tavaly bejelentett Adult termékcsaládhoz tartozik, azon belül a Creator Expert vonalat bővíti, és természetesen a Rómában található híres amfiteátrum, a Kolosszeum építhető meg belőle. A csomagolás összesen 9037 alkatrészt rejt, ami 1496 elemmel több, mint amennyiből a harmadik helyre csúszott LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon építhető meg. A fekete és szürke alapon helyet kapó végeredmény egyrészt lenyűgözően részletes, másrészt a méretei is jelentősek: 27 cm magas, 52 cm széles, a mélysége pedig 59 cm.

Fotó: LEGO Csoport

#2 – LEGO 10294 Titanic

A második helyen jelenleg a 2021. október 7-én bejelentett Titanic készlet található, ami mindössze 53 alkatrésszel körözi le a harmadik helyre szorult Colosseumot. A végeredmény egy 135 cm hosszú, 16 cm széles és 44 cm magas óceánjáró, az RMS Titanic autentikus mása, egyedi talapzattal és egy táblácskával, amin a LEGO 21327 – Typewriter készletből ismerős betűs alkatrészekből rakható ki az óceánjáró neve. A 230 ezer forintért kínált LEGO Titanic ráadásul nemcsak „kívül” elképesztően részletes, de belül is. A nagyobb modulokból összeállítható óceánjáró belsejében microscale méretben lettek újraalkotva a különböző fedélzetek a szobákkal, illetve az olyan legendás részletek, mint az első osztály hatalmas lépcsősora, a grandiózus vacsoraterem, és a tervezők nem feledkeztek meg a gépházról sem, amiben helyet kaptak a hajót mozgató méretes hajtóművek is.

LEGO 10294 – Titanic
Fotó: LEGO Csoport

#1 – LEGO 31203 World Map

A legnagyobb hivatalos LEGO készlet címet a dán játékgyártó 2021. május 25-én bejelentette a LEGO Arts termékvonalába tartozó LEGO 31203 World Map birtokolja, ami nem kevesebb, mint 11 695 alkatrészt számlál, tehát 2658-cal több elemmel büszkélkedhet, mint a második helyezett. Ahogy a névből kitalálható, ebből a készletből egy 64 centiméter magas és 104 centi széles világtérkép építhető meg, méghozzá négy különböző variációban.

Az elemszám nem véletlen, hiszen a készlet jelentős részét 1×1-es alkatrészek teszik ki, amiket 40 darab kis táblára kell felpattintani, majd ezeket összeillesztve születik meg a falra helyezhető végeredmény. A világtérkép ára szintén jelentős, a LEGO saját webshopjában 95 000 forintért szerezhető be, és 2021. június 1. óta elérhető. A magunk részéről pedig nagyon kiváncsiak vagyunk, hogy a dánok mikor rukkolnak majd elő egy olyan készlettel, ami még ennél is több alkatrészből építhető össze.

Fotó: LEGO Csoport
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!