A listában a valaha készült öt legnagyobb LEGO készletet szedtük össze, és a legnagyobb alatt nem feltétlenül a méretet értjük (bár kétségtelen, hogy a felsorolt szettek nem kicsik), hanem az alkatrészek számát. Az ötösfogat legutóbb akkor változott, mikor 2020. novemberében bejelentették a LEGO 10276 Colosseum érkezését, de nem kellett sok idő, hogy a 9037 alkatrészt számláló építményt egy újabb szett letaszítsa a trónról.

#5 – LEGO 10189 Taj Mahal / LEGO Creator Expert 10256 Taj Mahal

Az ötödik helyen tulajdonképpen két készlet található, hiszen az eredetileg 2008-ban kiadott Taj Mahal (LEGO 10189) 2017-ben változás nélkül bukkant fel újra a piacon, csak új néven (LEGO 10256). Tizenhárom évvel ezelőtt, az eredeti megjelenés idején az indiai építmény elképesztőnek számított, már ami az elemszámot illeti, hiszen akkoriban még nem volt szokványos, ha egy LEGO építmény 5922 alkatrészből építhető össze.

Jól mutatja ezt az is, hogy közel tíz éven keresztül nem akadt semmi, ami a Taj Mahalt leszorította volna a valaha készült legnagyobb LEGO szett trónjáról. Érdekesség továbbá, hogy a négy évvel ezelőtt újra kiadott verzió már 5923 alkatrész számlál, az egyetlen plusz elem pedig nem más, mint a szett mellé csomagolt speciális eszköz, a szeparátor, amivel az összeillesztett alkatrészeket lehet könnyebben szétszedni.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#4 – LEGO Harry Potter 71043 Hogwarts Castle

A negyedik helyezett egy Harry Potter készlet: a Roxfort kastély 2018-ban került a boltokba, és a 6020 alkatrészből összerakható végeredmény kétség kívül az egyik legszebb építmény, ami valaha kikerült a LEGO tervezőinek keze alól. Az impozáns varázslóiskola szinte tökéletesen visszaadja a filmekben látott helyszínt, és legszívesebben még azok is a polcukra tennék, akik amúgy nem különösebben rajonganak a varázslófiús könyvekért és mozgóképekért. A szett érdekessége, hogy bár tartalmaz négy minifigurát (a Roxfort házainak alapítóit), az épület arányaiban a készlethez tartozó makrofigurákhoz passzol, amikből összesen 27 található a csomagban, többek között Harry, Ron, Hermione, Draco Malfoy és Albus Dumbledore.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#3 – LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon

Egykoron ez volt a „legnagyobb” LEGO szett, de a készlet mindössze három évig vezethette a listát, ráadásul 2021. május 25. óta már csak a harmadik helyre elég az elemszáma: a mai napig kapható Millennium Falcon 2017-ben került a boltokba, ekkor taszította le a trónjáról a Taj Mahalt. Han Solo legendás űrjárműve alkatrészek szempontjából messze lekörözi a negyedik helyezettet, hiszen a csomagban összesen 7541 elem található, ami 1521-gyel több, mint a Roxfort kastély. A Millenium Falcon persze nemcsak ebben különleges: azt sem lehet vitatni, hogy ott van a LEGO valaha készült legszebb és legrészletesebb építményei között.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#2 – LEGO 10276 Colosseum

A lista második helyén egy viszonylag friss LEGO szett áll, a 2020. november 13-án bejelentett Colosseum. A készlet a tavaly bejelentett Adult termékcsaládhoz tartozik, azon belül a Creator Expert vonalat bővíti, és természetesen a Rómában található híres amfiteátrum, a Kolosszeum építhető meg belőle. A csomatgolás összesen 9037 alkatrészt rejt, ami 1496 elemmel több, mint amennyiből a második helyre csúszott LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon építhető meg. A fekete és szürke alapon helyet kapó végeredmény egyrészt lenyűgözően részletes, másrészt a méretei is jelentősek: 27 cm magas, 52 cm széles, a mélysége pedig 59 cm.

Fotó: LEGO Csoport

#1 – LEGO 31203 World Map

A Colosseum nagyjából fél évig büszkélkedhetett a legnagyobb LEGO készlet címmel, hiszen a dán játékgyártó 2021. május 25-én bejelentette a LEGO Arts termékvonalba tartozó LEGO 31203 World Map szettet, ami nem kevesebb, mint 11 695 alkatrészt számlál, tehát 2658-cal több elemmel büszkélkedhet, mint a második helyezett. Ahogy a névből kitalálható, ebből a készletből egy 64 centiméter magas és 104 centi széles világtérkép építhető meg, méghozzá négy különböző variációban. Az elemszám nem véletlen, hiszen a készlet jelentős részét 1×1-es alkatrészek teszik ki, amiket 40 darab kis táblára kell felpattintani, majd ezeket összeillesztve születik meg a falra helyezhető végeredmény. A világtérkép ára szintén jelentős, a LEGO saját webshopjában 95 000 forintért szerezhető be, és 2021. június 1-től elérhető az érdeklődők számára. A magunk részéről pedig nagyon kiváncsiak vagyunk, hogy a dánok mikor rukkolnak majd elő egy olyan készlettel, ami még ennél is több alkatrészből építhető össze.

Fotó: LEGO Csoport
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!