Két éve, hogy hivatalosan elstartolt a legújabb wifi szabvány, a 802.11ax, amit a nagyobb közérthetőség érdekében mindenki csak Wi-Fi 6 néven emleget. Az új technológia előnye, hogy biztonságosabb, mint a Wi-Fi 4 és Wi-Fi 5 (802.11n és 802.11ac), akár négyszer nagyobb teljesítményt képes biztosítani, továbbá jóval több eszközt tud egyszerre gond nélkül kiszolgálni. Kezdetben a Wi-Fi 6 eszközök elég húzós áron kerültek a boltokba, mostanra viszont megjelentek az abszolút megfizethető modellek, ezek közül próbáltuk ki a Mercusys MR70X AX1800 névre hallgató kétsávos routert.

Aki esetleg nem olvasta az okosotthonos cikkemet, az nem tudhatja, hogy valójában nincs szükségem újabb Wi-Fi 6 routerre, hiszen tavaly vettem magamnak egy TP-Link Archer AX10-et, amivel azóta is tökéletesen meg vagyok elégedve. Igenám, de anyukámnál nemrégiben megadta magát a régi eszköz, a szolgáltató által biztosított modem pedig a lakás végébe már képtelen eljuttatni a wifi jelet, így természetesen a család ügyeletes geekjére hárult a feladat, hogy megoldja a helyzetet. Anyu mondta, hogy maximum 15 ezer forintot szeretne elkölteni erre a projektre, és mikor elkezdtem az interneten kutakodni az ideális modell iránt, akkor láttam meg, hogy már ennyiért is lehet Wi-Fi 6-os routert venni. Ilyen a Mercusys MR70X AX1800 is, amire az ár ellenére is három év garanciát vállal a gyártó, és ez elég is volt ahhoz, hogy bizalmat szavazzak az eszköznek. Amit nem is bántam meg, ezért is született meg ez a cikk.

Mercusys MR70X AX1800 Wi-Fi 6 router

Az MR70X már 13 990 forintért (pl. innen vagy innen) beszerezhető, ami igencsak baráti ár egy Wi-Fi 6 eszközért, viszont ennek megfelelően kompromisszumokat is kell kötnünk. Az egyik ilyen tényező, hogy ezen a routeren például nincs USB, a hátán csak egy WAN port, három Gigabites LAN csatlakozó, a Reset/WPS gomb és a hálózati adapter bemenete található. A kütyü kétsávos, tehát két frekvenciát használ: 5 GHz-en maximum 1201 Mb/s sávszélesség érhető el, míg 2,4 GHz-en 574 Mb/s a plafon. Anyuéknak 400 megabites csomag van otthon, ahhoz ez bőven elég, de mielőtt nálunk üzembe helyeztem volna az eszközt, kipróbáltam a saját egy gigabites netemmel is. A modembe a lakásba húzott vezetéken keresztül 940 megabites jel érkezik, ez az egyik LAN porton keresztül szinte veszteség nélkül jutott a laptopomba, az 5 GHz-es vezeték nélküli hálózaton pedig 815 megabitet mért Speedtest.

A saját TP-Link Archer AX10-em ennél ugyan többet tud (ott a 920 megabit is megvan), viszont annak az ára bőven húszezer fölött volt, szóval valójában egy szavam sem lehet. Arra kell figyelni, hogy ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy egy gigabitnél is gyorsabb az otthoni nete, annak ez a router kevés lesz a beérkező jel normális szétterítéséhez, szóval ilyen esetben érdemes szétnézni a drágább, de akár 2402 Mbps sebességre képes eszközök között.

Mercusys MR70X AX1800
Külsőre nem egy nagy eresztés, de nem is ez a lényeg. Fotó: Mercusys

Külsőre a Mercusys MR70X hozza a megszokott routeres sablonokat: fekete szín, szögletes vonalak és négy antenna – utóbbiak mondjuk nem csak dísznek vannak, ugyanis ezeknek és a beamforming technológiának köszönhetően ez a kütyü sikerrel vette azt az akadályt, ami anyuék modemjének már túl sok volt. A 70 négyzetméteres lakás legtávolabbi pontján is simán 150-180 megabitet mértem a 400 Mbps-os netből, ami tisztességes eredmény, főleg úgy, hogy itt már egy téglafalon is áthaladt a jel. Ma már ez nem újdonság, de fontos az is, hogy az egyesített SSID (tehát az 5 GHz-es és a 2,4 GHz-es hálózatnak is ugyanaz a neve) mellett működik az úgynevezett Smart Connect funkció is, aminek hála mindig épp arra a sávra csatlakoznak a beállított eszközök, ahol erősebb a jel. A routerhez közel az 5 GHz-re, az eszköztől távolodva, az említett téglafalon túl pedig a távolra hatékonyabb 2,4 GHz-re.

Anyuék haladnak a korral: van legalább két mobil a lakásban, egy laptop és egy asztali PC (mindkettő a wifin), egy okostévé és nemrégiben befutott egy okosporszívó is, ami szintén csatlakozik a vezeték nélküli hálózatra, hogy telefonról is vezérelhető legyen. Ezért is fontos a Wi-Fi 6 megléte, hiszen az új szabvány egyik nagy előnye, hogy a korábbi megoldásoknál ügyesebben kezel egyszerre több csatlakozó eszközt. Ez főleg az OFDMA technológia érdeme, ami kiszámítja a kütyük sávszélesség-igényét, biztosítja a kliensek számára az adatok egyidejű küldését vagy fogadását, így teremtve meg a biztonságos és gyors a hálózatot. Emellett adott a Multi User MIMO, ami dedikált adatcsatornát biztosít egyes készülékeknek, továbbá a BSS Color technológia, ami arra figyel, hogy a közelben lévő más vezeték nélküli hálózatok ne zavarják a sajátunkat. Az illetéktelenekkel szemben ezúttal már a WPA3 biztonsági protokoll is bevethető, viszont ez a funkció nem alapértelmezett, külön kell bekapcsolni a beállítások között.

Távolról nem tudok segíteni

Korábban ugye már említettem a kompromisszumokat, amiket be kell vállalnunk az alacsony ár miatt. Ezek közé tartozik, hogy a modernebb és márkásabb routerekkel ellentétben itt nem kapunk mobilalkalmazást, a beállításokat mindenképpen egy PC vagy egy laptop böngészőjében kell elvégezni, és le kell mondanunk arról is, hogy távolról ránézhessünk az eszközre. Ez részemről azért nagy hiányosság, mert ha esetleg valami gond van, akkor mindenképpen ki kell mennem anyuékhoz, messziről nem tudom ellenőrizni a dolgokat, azzal pedig már rég nem próbálkozom, hogy telefonon keresztül próbáljam megoldani a problémát. Szerencsére a menürendszer elég jól sikerült, könnyen átlátható és megérthető, még azoknak is, akik – velem ellentétben – nem számítanak fekete övesnek a routerek beállításában.

A Mercusys MR70X AX1800 nem a legjobb és nem a legerősebb Wi-Fi 6 router a piacon, de a kifejezetten barátságos árért cserébe tisztességes képességekkel ruházták fel, a hiányosságai pedig a legtöbb átlagfelhasználót aligha fogják zavarni. Egy gigabites netkapcsolatig bátran ajánlom mindenkinek otthoni felhasználásra, főleg akkor, ha egyre szaporodnak az olyan okoseszközök, amik nem tudnak létezni és működni egy stabil vezeték nélküli hálózat nélkül.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!