A dán játékgyártó a június 26-án rendezett első LEGO Con eseményen jelentette be, hogy boltokban is megvásárolható hivatalos LEGO készletet gyártanak Fehérvári Donát ötletéből, ami egy működő csocsó asztal (foosball table). A mindössze 16 éves srác ezzel nyerte meg a 2020 decemberében meghirdetett We love sports! kihívást, és így ő második magyar építő, akinek az alkotásából LEGO Ideas szett készül.

Egy ideje a LEGO már nemcsak akkor fontolja meg, hogy hivatalos készletet gyártson egy rajongói ötletből, ha az felkerül a LEGO Ideas oldalra és ott összegyűjt 10 000 szavazatot, de akkor is, ha a lelkes alkotók beneveznek a LEGO Ideas keretében meghirdetett versenyekre.

Ilyen volt a tavaly decemberben indult We love sports! kihívás is, amire természetesen sport tematikájú építményekkel lehetett nevezni. Az előzsűrizést követően a rajongói szavazatoknak alapján ezt a versenyt nyerte meg a 16 éves Fehérvári Donát, méghozzá az által tervezett, az eredetihez hasonlóan működő csocsó asztal (foosball table) ötletével. A szett viszont nemcsak a felhasználók tetszését nyerte el, de a dán játékgyártó időközben úgy döntött, LEGO Ideas szettet készít a magyar srác ötletéből. Mindezt a június 26-ai LEGO Con keretében jelentették be, amihez bárki csatlakozhatott az internetes közvetítésnek köszönhetően.

lego ideas csocso asztal
Fehérvári Donát csocsó asztala, amivel játszani is lehet. Fotó: LEGO Ideas

És hogy mit nyert Donát a dicsőségen kívül, hogy hivatalos LEGO szett készül az ötletéből? A verseny végén kapott egy egyedi LEGO trófeát, jó pár Ideas szett kíséretében, de ezen felül 1 százalék illeti meg a LEGO csocsó készlet eladásaiból származó nettó bevételből, kap 10 darabot az ötlete nyomán született szettből, és természetesen az építőjáték mellett fel lesz tüntetve, hogy az ő alkotása ihlette a boltokba kerülő produktumot. Hogy a végleges készlet (amit a LEGO-nál valószínűleg átterveznek) miképp fog kinézni, mikor jelenik meg és mennyibe fog kerülni, az egyelőre a jövő zenéje, hiszen ezek az információk még nem ismertek.

A bejelentés pillanata az online LEGO CON eseményen. Fotó: LEGO Csoport

Viszont nem Fehérvári Donát az első magyar építő, akinek az ötletéből hivatalos LEGO szett készül, hiszen korábban Szabó Máténak is sikerült a bravúr. Az ő ötlete alapján készült a LEGO 21317 – Steamboat Willie, ami Mickey egér első felbukkanását (egy 1928-as animációs filmet) örökítette meg LEGO formában. Máténak ugyanakkor nem ez volt az első ötlete, ami elérte a szükséges 10 000 szavazatot a LEGO Ideas oldalon, hiszen a gőzhajó előtt egy Star Wars tematikájú építménye is összegyűjtötte ezt a lájkmennyiséget, de a dánok ennek az ötletnek végül nem szavaztak bizalmat. Apró érdekesség, hogy a LEGO évekkel később viszont kiadott egy nagyon hasonló, de csak az Egyesült Államokban terjesztett szettet.

Érdemes tudni továbbá, hogy nem a We love sports! verseny volt az első olyan kihívás, ahol a LEGO úgy döntött, hogy hivatalos szettként is megvalósítja az egyik benevezett ötletet. Egy hasonló verseny után született meg például a LEGO 40448 – Vintage Car, továbbá a Music to our Ears! kihívásnál is adott volt az esély arra, hogy valamelyik rajongói ötletből végül hivatalos készlet készül – erre viszont egyelőre nem került sor. Az viszont szinte biztos, hogy a jövőben lesznek még hasonló versenyek, ahol a hagyományos LEGO Ideas folyamaton kívül is megadatik a lehetőség, hogy valakinek az építményéből boltban is kapható készlet váljon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!