Július 1-én három vadonatúj LEGO Pókember szett került napvilágra, és a készleteket látva számos rajongóban felmerült a kérdés, hogy az újdonságok ezúttal vajon elspoilerezik-e a decemberben érkező Spider-Man: No Way Home című Marvel-film egyes részleteit. Habár a múltban volt rá példa, hogy a dán játékgyártó idő előtt lelőtt néhány poént, ezúttal meglehetősen kevés erre az esély. Azt is elmondjuk, hogy miért.

Július eleje nagy leleplezésekkel indult, hiszen bemutatták a LEGO 76200 – Bro Thor’s New Asgard szettet, kiszivárgott a LEGO 76201 Captain Carter & The Hydra Stomper, napvilágra került jó pár Technic újdonság, illetve egy felnőtteknek szánt Pickup is. Emellett bemutatkozott három Pókember tematikájú csomag is, méghozzá a következők:

Fotó: LEGO Csoport

Az új szettek részben a decemberben érkező Spider-Man: No Way Home-hoz kapcsolódnak, és számos rajongóban felmerült a kérdés, vajon ezek a készletek elspoilerezik-e a harmadik Tom Holland főszereplésével készülő filmet? A feltételezés nem alaptalan, hiszen a múltban előfordult már, hogy pont LEGO szettek lőtték el egy-egy Marvel-film csavarját: elég csak a 2016-os LEGO 76051 – Super Hero Airport Battle-re gondolni, ami jóval a premier előtt leleplezte, hogy Hangya óriásként fog felbukkanni az Amerika Kapitány: Polgárháborúban.

Ezúttal viszont aligha kell ettől félni, magyarán nem sok esély van arra, hogy az új Pókember szettekben feltűnő Mysterio és a Keselyű például szerepelnek a Pókember 3-ban. Bár a Disney és a LEGO kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, az elmúlt évek tanulsága az, hogy a Mickey egeres cég már nagyon odafigyel arra, hogy milyen információkat oszt meg a dán játékgyártóval. Érdemes tudni, hogy a különböző licencelt készletek piacra dobásához hosszú hónapokkal a kapcsolódó film/sorozat premierje előtt ilyen-olyan részletekkel kell ellátni a játékgyártót, hogy a dizájnerek megtervezhessék a szetteket és elő lehessen készíteni az elemek gyártását. Ez persze növeli az esélyét annak, hogy izgalmas információk szivárognak ki, illetve előfordulhat olyan malőr is, mint az említett repteres szett esetében.

A Disney persze elég kényes erre, és az elmúlt évek tapasztalata az, hogy egyre ritkábban oszt meg a LEGO-val olyan infókat, amik el tudnák spoilerezni egy újabb filmjüket vagy sorozatukat. Elég csak a 2019-es Bosszúállók: Végjáték készletekre gondolni, amiknek nem sok közük volt a film cselekményéhez, a dánok lényegében csak a különleges időutazós ruhák tervét kapták meg, de ide sorolható az idei első The Mandalorian szett is, vagy éppen a frissen bemutatott LEGO 75315 – Imperial Light Cruiser, amiben azért nincs Luke Skywalker figura, mert a LEGO-nak fogalma sem volt róla, hogy a karakter felbukkan a sorozatban.

Csak a ruhákat spoilerezi el?

Bár a Spider-Man: No Way Home-mal kapcsolatban rengeteg információ kiszivárgott a netre, a film körül így is hatalmas a titkolózás (még előzetest sem kaptunk), és az új Pókember szetteket látva szinte biztos, hogy a Disney szinte semmilyen fontosabb részletet nem osztott meg a LEGO-val a történet kapcsán. Erre utal, hogy a jelek szerint a filmhez konkrétan csak egyetlen szett kapcsolódik, a LEGO 76185 – Spider-Man at the Sanctum Workshop, ami véleményünk szerint csak pár hivatalosan kiadott fotó és a filmről ismert információk (pl. szerepel benne Doctor Strange) alapján készült. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy maga a szett sem túl izgalmas, hiszen a tervezőknek lényegéből a semmiből kellett építkezni.

Ennél is beszédesebb, hogy a másik két szetten helyet kapott két olyan felirat, amire korábban még nem nagyon volt példa. Az egyiken az olvasható, hogy Inspired by Marvel Studios’s Spider-Man: Far From Home, míg a másikra az Inspired by Marvel Studios’s Spider-Man: Homecoming felirat került. Ez is arra utal, hogy a LEGO pár részletet leszámítva semmit nem tud az idei Pókember-filmről, így elspoilerezni sem tudja őket. Az üzleti érdekük ugyanakkor az diktálja, hogy legyenek új Pókemberes szettek a boltokban, mikor a mozikba kerül a film, éppen ezért a régebbi filmek alapján terveztek teljesen random készleteket – az már más kérdés, hogy a kapcsolat a Pókember: Hazatérés és a Pókember: Idegenben filmekkel szintén nagyon laza.

A korábbi filmekben volt Mysterio, Keselyű és Nick Fury, így érthető, hogy ők tűnnek fel a szettekben, viszont a LEGO 76195 – Spider-Man’s Drone Duel szettben látható vadiúj fekete/arany ruha valószínűleg tényleg az érkező filmből származik, hiszen más játékgyártóknál is felbukkant ez az öltözék, mint hivatalos Spider-Man: No Way Home merchandise.

Ott az (egyik) új ruha a doboz jobb oldalán. Fotó: LEGO Csoport

Az új készletek emellett lelepleztek (bár ez még nem 100 százalék) egy másik ruhát is, ami egyrészt bekerült a LEGO 76185 – Spider-Man at the Sanctum Workshop szettbe, másrészt ott virít mindhárom készlet jobb odalán. Ez az öltözék a klasszikus kék/piros ruha és az MCU-féle pókpáncél keverékének tűnik, és nem lepődnénk meg, ha ebből kapnánk majd némi mozgóképes ízelítőt a Spider-Man: No Way Home első előzetesében is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!