3,6 millió dollárért, tehát nagyjából egymilliárd forintért kelt el egy aukció során az 1962-ben megjelent Amazing Fantasy 15. száma, a legendás képregény, amiben először bukkant fel a barátságos és közkedvelt Pókember.

1962-ben jelent meg az Amazing Fantasy című képregénysorozat 15. száma, ami azzal várt híressé az elmúlt közel 60 évben, hogy ebben a füzetben szerepelt először a Stan Lee és Steve Ditko által megalkotott szuperhős, Pókember. A legendás képregény egy fennmaradt darabját a Heritage aukciósház bocsátott árverésre, és a CGC (Certified Guaranty Company) által 9,6 pontra értékelt, közel tökéletes állapotban lévő kiadvány 3,6 millió dollárért, azaz több, mint egymilliárd dollárért talált új gazdára – írja a The Hollywood Reporter. Érdekesség, hogy ebből a képregényből mindössze négy példány maradt fenn ilyen, szinte tökéletes állapotban.

amazing fantasy 15
Fotó: Marvel

A THR cikkében arra is kitér, hogy az Amazing Fantasy 15-ből nem maradt fenn 9,8 pontra minősített példány (ennél jobb nem is létezik), ami egyben azt is jelenti, hogy ebből a kiadványból a jelenleginél jobb állapotban lévő változat még soha nem került kalapács alá.

A kifizetett összeg már önmagában is megdöbbentő, egyben új rekord, hiszen az aukciót követően ez a világ legdrágábban értékesített képregénye. A korábbi rekorder az Action Comics 1. száma volt, azon kiadvány jó minőségben fennmaradt példánya, amiben először szerepelt a Jerry Siegel és Joe Shuster által alkotott Superman. Ez a képregény legutóbb 3,25 millió dollárért (szintén egymilliárd forint körüli összeg) cserélt gazdát.

Végezetül egy érdekesség az Amazing Fantasy #15 kapcsán: a képregénysorozatnak ez volt az utolsó száma, és Stan Lee elmondása alapján pont azért írhatta meg Pókember első történetét, mert a kiadó már nem akarta folytatni a szériát. A tinédzser szuperhős viszont rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett suert, a képregényből rengeteg fogyott, hét hónappal később pedig megjelent az új szuperhős első saját sorozata a The Amazing Spider-Man, ami mind a mai napig rendszeresen megjelenik, természetesen Pókember főszereplésével.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!