A Deco Voice X20-as készüléke annyi szolgáltatást egyesít magában, hogy az ember valójában már azon sem lepődne meg, ha reggel valahogy egy forró kávét varázsolna elő magából. Kipróbáltuk a TP-Link legújabb okoskütyüjét, ami nem is okozott csalódást.

A router az a termék, ami nagyon sokáig a rackszekrényekben, vagy otthoni környezetben az előszoba szekrények tetején volt eldugva, és ott szép csendben, feltűnés nélkül villogtatta a kis sárga – hiba esetén piros – LED-jeit. Ezekkel a készülékekkel a legtöbb felhasználó többnyire akkor találkozott, ha valami hiba jelentkezett az internetszogáltatásnál, és újra kellett indítani az eszközt. A TP-Link legújabb üdvöskéje, a Deco Voice X20 viszont már egyáltalán nem ez a kategória, hiszen a routerek Lady Gagájaként vonja magára az ember figyelmét.

Már a külseje sem hagyományos: fehér, hengeres testét szolidnak nem igazán nevezhető piros, kúpszerű talp tartja, aminek külön szerepe van – erre később még visszatérünk.

Tp-Link Deco X20
A Deco Voice X20 ilyen menő dupla csomagban érkezik. Fotó: TP-Link

A burkolatot megvizsgálva azonnal egyértelmű, ezt a kütyüt nem úgy tervezték, hogy az ember el akarka dugni a lakás valamilyen kevésbé látható pontjára. A tetején kezelőszervek vannak, amiknek a szekrény tetején nem vennénk sok hasznát: egy mikrofonnémító, egy hangerőszabályzó és az Amazon hangasszisztensét, az Alexát életre keltő  nyomógombot találunk itt. És akkor el is érkeztünk a ponthoz, ahol el kell mondanunk, mit is tud ez a router.

Szolgáltatások

A TP-Link Deco Voice X20 egy beépített 5 wattos hangszóróval rendelkezik, ami lefelé sugároz – ezt szórja szét szépen a korábban már említett piros, kúpos láb -, és ennek a kezelőgombjai vannak a készülék tetején. A hangszóróra a beépített Spotify, Pandora, Amazon Music, iHeartRADIO és TuneIn kliensekkel tudunk tartalmat küldeni. Az eszköz emellett beépített Alexa digitális asszisztenssel, és az ehhez szükséges 4 mikrofonnal is rendelkezik, így beszélhetünk hozzá, ő pedig képes vezérelni akár a teljes okosotthon rendszerünket is.

Tp-Link Deco X20
Fotó: TP-Link

De ne feledjük, ez nemcsak egy okoshangszóró, hanem router is egyben, és annak sem utolsó. Tudja a legújabb Wi-Fi 6 szabványt, és ezzel együtt a legbiztonságosabb, WPA3-as titkosítást is. A készülék hátulján – már ha ez a fogalom értelmezhető egy henger esetében – található két LAN csatlakozó egyikét csak egy modemhez kell csatlakoztatnunk, és már szórhatjuk is a netet szerte a lakásban. Ha pedig további mesh-képes Deco készülékekkel is rendelkezünk, akkor ezt a netet biztonságosan ki is terjeszthetjük a lakás/ház minden pontjára.

Ehhez semmi másra nincs szükség, mint a TP-Link saját Deco applikációjára, aminek segítségével tényleg pofonegyszerűen felépíthetjük otthoni hálózatunkat – mindez tényleg nem atomfizika, még úgy is menni fog, ha korábban sosem csináltunk ilyesmit.

Van értelme?

De mennyire, hogy van. A TP-Link Deco Voice X20 képében egyszerre kapunk egy jó minőségű és jövőálló routert, egy aktív hangfalat, és egy digitális asszisztenst, amivel – még ha csak a gyártó termékein belül maradunk is – okosizzókat, okosaljzatokat, LED-szalagot és biztonsági kamerákat vezérelhetünk. Ha pedig Alexa-kompatibilis eszközökkel bővítjük ki a felsorolást, akkor már látható, hogy egy ilyen eszközzel szinte minden megoldható otthon hangvezérléssel.

Mindez persze nem olcsó mulatság, hiszen 125 000 jó magyar forintot kell kicsengetni a TP-Link újdonságáért, de ezért az összegért egyből két X20-ast kapunk, amivel már egy meglehetősen nagy lakást is be tudunk szórni fehér folt-mentesen, legyen szó akár a vezeték nélküli hálózatról, akár a zenéről, vagy arról, hogy hol hall minket Alexa.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!