Kezdőlap Blog

Kiszivárgott képeken az új LEGO Marvel készletek

Azt már jó ideje tudni, hogy a LEGO újabb Marvel készletekkel készül a nyárra, és egy masszív szivárgásnak köszönhetően most már azt is tudjuk, hogyan fognak kinézni a vadiúj szettek, amik a Marvel Filmuniverzum elmúlt 13 évéből (The Infinity Saga) elevenítenek meg ismerős jeleneteket, sőt még egy méretes Végtelen Kesztyűt is kapunk.

Szivárgásról lévén szó, a pontos megjelenési dátum és az árak jelenleg még nem ismertek (persze a hivatalos bejelentés már nem lehet messze), de íme a készletek szép sorban.

  • LEGO 76186 Black Panther Dragon Flyer (202 alkatrész)
  • LEGO 76189 Captain America and Hydra Face-Off (49 alkatrész)
  • LEGO 76190 Iron Man: Iron Monger Mayhem (479 alkatrész)
  • LEGO 76191 Infinity Gauntlet (590 alkatrész)
  • LEGO 76192 Avengers Endgame Final Battle (527 alkatrész)
  • LEGO 76193 Benatar Spaceship (1091 alkatrész)
LEGO 76186 Black Panther Dragon Flyer
LEGO 76189 Captain America and Hydra Face-Off
LEGO 76190 Iron Man: Iron Monger Mayhem
LEGO 76191 Infinity Gauntlet
LEGO 76192 Avengers Endgame Final Battle
LEGO 76193 Benatar Spaceship
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Hibernált titkosügynökről készít sorozatot az HBO Max

Fotó: Astiberri

Ígéretesnek tűnő adaptációt jelentett be nemrégiben a HBO Max: a GARCÍA! című spanyol képregényen alapuló sorozat egy minden lében kanál oknyomozó újságíró és egy olyan különleges szuperügynök történetét meséli el, akit egykoron Franco tábornok fasiszta tábornokai hoztak létre egy titkos laboratóriumban. 

A HBO Max 2021 második felében több tucat országba, köztük Magyarországra is megérkezik, így jó eséllyel a premierkor hazánkban is látható lesz a GARCÍA! című sorozat, ami Santiago García és Luis Bustos azonos című spanyol képregénye alapján készül. A történet napjainkban, a káoszba fulladt Spanyolországban játszódik, ahol az oknyomozó riporterként dolgozó Antonia egy szövevényes összeesküvés nyomaira bukkan.

A kíváncsi természetű újságíró egy olyan különleges, hibernált állapotban lévő ügynökről szerez tudomást, akit az 1950-es években, a Franco-diktatúra idején hoztak létre. A nő úgy dönt, hogy hatvan év mélyalvás után felébreszti Garcíát, aki elképesztő fizikai erővel bír, és feltétel nélkül teljesít minden parancsot. Az ügynök elsőre sehogy sem találja helyét a modern Spanyolországban, ám muszáj összefognia Antoniával, hiszen csakis együtt van esélyük megmenteni Spanyolországot attól, hogy ismételten diktatúrába süllyessze a hatalom.

garcía hbo max
Fotó: Astiberri

A címszereplő szuperügynököt az El cid sorozatból ismert Francisco Ortiz alakítja, Antoniát pedig Veki Velilla színésznő kelti életre, akinek a legismertebb szerepe a + de 100 mentiras című spanyol Ángelája. A széria társalkotói és írói Sara Antuña és Carlos de Pando, az epizódok rendezéséért pedig az a Eugenio Mira felel, akinek a 2013-as Grand Piano című spanyol thrillert is köszönhetjük. A HBO Max egyelőre csak hat egyórás epizódot rendelt be a szériából, ami leghamarabb 2022-ben debütálhat a streamingszolgáltató kínálatában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Íme a második LEGO Jóbarátok szett, a két legendás lakással

Lego friends jóbarátok
Fotó: LEGO Csoport

A hétvégén kiszivárgott képet követően a LEGO május 11-én délután háromkor hivatalosan is leleplezte a 10292-es cikkszámú, Friends: The Apartments névre hallgató készletet, amiből a Jóbarátok sorozat két ikonikus lakása lesz megépíthető.

A készlet immár a Creator Expert termékvonalat erősíti (a Central Perk még az Ideas részeként jelent meg), összesen 2048 alkatrészt számlál és hét minifigurát tartalmaz. A főszereplők mellett (Monica, Chandler, Joey, Phoebe, Rachel és Ross) ezúttal Janice kapott helyet a készletben, amit a LEGO VIP tagok május 19-től vásárolhatnak meg, míg mindenki más június 1-től szerezheti be a szettet a világ minden táján, így hazánkban is. Az ára Európában 150 euró, itthon pedig 54 990 forintba fog kerülni. A két legendás lakás mellett megkapjuk a köztük található folyosót, a végeredmény pedig 10 cm magas, 64 cm széles és 31 cm mély.

A két legendás lakás. Fotó: LEGO Csoport
A hat főszereplő új minfigurái. Fotó: LEGO Csoport
Itt már látszódik Janice figurája is. Fotó: LEGO Csoport
A két legendás lakás kicsit más nézetből. Fotó: LEGO Csoport
A hivatalos dobozkép. Fotó: LEGO Csoport

A két apartman igazi csemege lesz a rajongók számára, hiszen tele vannak olyan részletekkel, amik a legemlékezetesebb epizódokat idézik meg kocka formában. Ott van a csocsóasztal, Joey és Chandler szárnyas jószágai, a folyosón sajttorta maradványai, a kinyitható tévészékek, a hatalmas kutyaszobor, a Joey által készített tévészekrényért cserébe kapott kenu, Phoebe furcsa alkotása, a rettentő ronda Gladis festmény, a fejekre kerülő hatalmas pulyka Monica konyhájában, a hatalmas babaház, a sokat látott erkély és még sorolhatnánk…

Együtt a teljes csapat, az állatkákkal és az ikonikus kutyaszoborral. Fotó: LEGO Csoport
Lego friends jóbarátok
Az a bizonyos torta! Fotó: LEGO Csoport
Lego friends jóbarátok
Ki ne emlékezne erre a pulykára? Fotó: LEGO Csoport
Lego friends jóbarátok
A tévészékek, amikre mindannyian vágytunk! Fotó: LEGO Csoport
Lego friends jóbarátok
Monica lakásának legnépszerűbb pontja. Fotó: LEGO Csoport
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Lupin: megvan a második évad premierdátuma

lupin második évad
Fotó: Netflix

A 2021 elején debütált Lupin mindössze hat részes első évada jókora cliffhangerrel ér véget, de már nem kell sokat várni a folytatásra, hiszen a Netflix és Omar Sy leleplezték, hogy 2021. június 11-én érkezik a folytatás, azaz a második évad.

Az Omar Sy (Életrevalók) főszereplésével készült francia sorozat, a Lupin 2021. január 8-án debütált a Netflix kínálatában. A történet középpontjában Assane Diop áll, aki az álcázás nagymesterének, Arséne Lupin „nyomdokaiba lépve” igyekszik igazságot szolgáltatni a gyerekkorában ártatlanul elítélt és emiatt öngyilkosságot elkövető apjának.

Az első évad mindössze hat epizódot számlál, és akik befejezték, pontosan tudják, hogy a széria nemcsak komoly cliffhangerrel ér véget, de konkrétan félbeszakad a történet. Szerencsére a Lupin folytatására nem kell sokat várni: a második évad 2021. június 11-én (péntek) érkezik a szolgáltató kínálatába. Valójában persze nem klasszikus második évadról van szó (A Netflix is inkább második fejeztnek hívja), hiszen a hátralévő öt epizódot az első hattal együtt leforgatták, csak a szolgáltató valamiért úgy döntött, hogy az eredetileg 11 részesre tervezett első évadot és két részletben mutatják meg a nézőknek.

Lupin hatalmas siker, a január 8-ai premiert követően világszerte legalább 70 millió háztartásban indították el a szériát (ezzel a Netflix harmadik legnézettebb sorozata lett A Bridgerton család és a Vaják után), így elég nagy a valószínűsége, hogy a második évadot követően is folytatódni fog Assane Diop története.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Előzetest kapott a Venom 2: Vérontó!

Fotó: Sony Pictures

A meglehetősen fapados magyar című Venom 2: Vérontó-ban Tom Hardy másodjára is magára ölti a népszerű antihős szerepét, hogy aztán alaposan elláthassa a baját a meglehetősen dilinyós, ám nem kevésbé gyilkos hajlamú Woody Harrelsonnak.

A 2018-as, Ruben Fleischer rendezte Venom habár nem volt teljesen vállalhatatlan antihős mozi, azzal semmiképpen sem lehet vádolni, hogy túl sok eredetiség szorult volna belé. A finoman szólva is közepes kritikai fogadtatás ellenére a mozilátogatók többsége szerette Hardy kettős alakítását, és a több mint 800 milliós bevétel után a Sony rögtön zöld utat adott a folytatásnak, aminek rendezői székébe ezúttal a mocap nagymestere, Andy Serkis ülhetett.

Az eredetileg tavaly októberre kitűzött bemutatót elsöpörte a járvány, és egészen a mai napig kellett várnunk, hogy ténylegesen beinduljon a Venom 2: Vérontó marketing kampánya. A legelső kedvcsinálót szemügyre véve a történet nagyjából ott folytatódik, ahol az elődnél abbamaradt: ezúttal is kapunk egy rakás Eddie-re és a szimbiótájára fókuszáló poént, egy elsőre legyőzhetetlennek tűnő rosszfiút Woody Harrelson alakításában, illetve jó pár CGI-jal felturbózott jelenetet. Hogy a végeredménynek sikerül-e felül, netán alulmúlnia az első Venomot, arra csak a premier után derül fény, aminek az időpontja Magyarorországon szeptember 16.

A film az előzetes mellé új plakátot is kapott. Fotó: Sony Pictures
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kiszivárgott képen az új Jóbarátok LEGO készlet

Fotó: Warner Bros.

Május 8-án a délutáni órákban a LEGO hivatalosan is jelét adta, hogy a LEGO 21319 Central Perk készlet után újabb Jóbarátok témájú szettet dob piacra, néhány órával később pedig megjelent a neten egy fotó, ami a hivatalos bejelentés előtt leleplezte a végleges terméket. A legnagyobb meglepetés pedig az, hogy nemcsak Monica lakása lesz megépíthető, de Joey és Chandler hajléka is, köztük a jól ismert folyosórészlettel.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen cikkszámmal kerül a boltokba az új Jóbarátok LEGO, de a kiszivárgott fotón jól látszik, hogy a készlet hivatalos neve Friends – The Apartments, és a két legendás lakás mellett összesen hét minifigurát tartalmaz. Rachel, Ross, Joey a piros sáljában, Chandler, Monica és Phoebe mellé ezútal megkapjuk Janice figuráját is. A két apartman pedig igazi csemege lesz a rajongók számára, hiszen tele vannak olyan részletekkel, amik a legemlékezetesebb epizódokat idézik meg kocka formában. Ott van a csocsóasztal, Joey és Chandler szárnyas jószágai, a kinyitható tévészékek, a hatalmas kutyaszobor, a Joey által készített tévészekrényért cserébe kapott kenu, Phoebe furcsa alkotása, a Gladis festmény, a fejekre kerülő hatalmas csirke Monica konyhájában, és még sorolhatnánk…

Tekintve, hogy szombat délután már a LEGO is megmutatott egy részletet az új Jóbarátok LEGO készletből, a hivatalos bejelentés sem lehet már olyan messze, és tekintve a szett méretét, valamivel magasabb árra lehet számítani, mint a Central Perk esetében – valószínűleg 150 euró környéki összeget kell majd fizetni a két lakást tartalmazó csomagért.

A LEGO által megosztott részlet az új Jóbarátok készletből. Fotó: LEGO Csoport
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Ezért kukázták a The Last of Us mozifilmes adaptációját

the last of us sorozat
Fotó: SIE

A The Last of Us filmadaptációjának jó néhány évet kellett eltöltenie az úgynevezett kreatív pokolban, mire a Sony fejesei belátták, hogy ezt a videójátékot képtelenség normálisan a nagyvászonra adaptálni. Minderről a játékokat, valamint a készülő sorozatot társíróként jegyző Neil Druckmann nyilatkozott egy közelmúltban adott interjújában.

A Sony filmes részlege alá tartozó Screen Gems még 2014-ben jelentette be, hogy filmre vinnék a Naughty Dog többszörösen díjnyertes játékát a The Last of Us-t. Két évvel később aztán olyan pletykák ütötték fel a fejüket, miszerint a projekt kreatív nézeteltérések miatt sosem fog megvalósulni. Neil Druckmann a Script Apart podcast vendégeként nemrég tiszta vizet öntött a pohárba, és elmondta, hogy a produkciót végzetét akadéskoskodó stúdiófejesek okozták.

„Amikor a filmverzión dolgoztam, rengetegszer felmerült, hogy miképp fogjuk ezt még nagyobbá tenni? Hogyan lesznek még grandiózusabbak a díszletek? Nyilvánvaló vált, hogy ez nem fog működni a The Last of Us esetében. Szóval azt hiszem végül ez volt az oka annak, amiért végül kukáztuk a film ötletét.”

A The Last of Us játékmechanikája nagyrészt ugyan valóban a kíméletlen akcióra épült, de a játék valódi erőssége a karakterek közt kibontakozó, már-már valóban emberi interakciókban rejlett, amit Druckmann semmiképpen sem szeretett volna feláldozni az adaptáció során.

the last of us sorozat
A karakterek fontosak és nem az akció. Fotó: SIE

„Úgy álltunk hozzá a filmhez, hogy oké, csináljuk meg, de mint egy kis költségvetésű független alkotást. A csapat, a forgatás, a fényképezés, minden egy független film módjára működjön, mivel ettől lenne az egész a lehető legemberközelibb. Az HBO-s sorozattal lehetőségünk nyílik arra, hogy még jobban belemenjünk ezekbe a dolgokba, hiszen itt nem kell amiatt aggódnunk, hogy minél több akciójelenettel töltsük ki a játékidőt, ahogy azt a játékok esetében tettük.”

„A játék esetében bizonyos mechanikáknak az általunk diktált tempó szempontjából van jelentőségük. Nem elég kapcsolatba kerülnöd ezekkel a rendszerekkel, használnod is kell őket, jó pár harcot kell megvívnod ahhoz, hogy rendesen megértsd a működésüket. Ezeket viszont a sorozat esetében nyugodtan kihajíthatjuk az ablakon, elvégre egy teljesen másik médiumról beszélünk. Így hát koncentráljunk az adott médium legnagyobb erősségeire.”

Ezzel kapcsolatos jó hír, hogy az HBO-nak elég határozott elképzelései vannak arról, hogy a The Last of Us sorozat milyen alkotók által készüljön, hiszen a nemrégiben felkért Jasmila Žbanić bosnyák és Ali Abbas iráni rendező az orosz származású Kantemir Bagalovhoz hasonlóan kisebb volumenű filmekkel hívták fel magukra a figyelmet az elmúlt években.

Jól látszik tehát, hogy az HBO-nál egyelőre nem az akciójelenetek rendezésében tapasztalt direktorok élveznek elsőbbséget, hanem olyan egyedi látásmóddal rendelkező alkotók, akik tökéletesen magukévá tudják tenni a Craig Mazin és Neil Druckman által írt forgatókönyvek karakterközpontúságát. Mert mondjon bárki bármit, a The Last of Us-ra elsősorban a karakterek közt lezajlott interakciók miatt emlékszünk mind a mai napig, így pozitív előjel, hogy a sorozat esetében is igyekeznek nagy hangsúlyt helyezni erre.

Még több infó a The Last of Us sorozatról:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Megvannak a Paper Girls képregényadaptáció főszereplői

paper girls sorozat
Fotó: Image Comics

Az már jó ideje nem titok, hogy sorozat készül Brian K. Vaughan időutazós képregényéből, a hamarosan hazánkban is debütáló Paper Girls-ből, a napokban viszont már az is kiderült, hogy kik fogják alakítani a főszerepeket a szériában.

A Paper Girls főszereplői újságkihordó tinilányok, ErinMacKenzieKJ és Tiffany, akiket 1988. november 1-én egy teljesen váratlan megtámad néhány ismeretlen tinédzser, és az események oda vezetnek, hogy hőseink egy időgépre bukkanak. Az álmos Stony Stream városában a tinédzserek egy időn túli, titokzatos háborúba csöppennek, ami a vaskézzel irányító felnőttek és a lázadó high-tech fiatalok között zajlik. A különböző idősíkokon átívelő történet során a lányok az őskort, a kilencvenes éveket és a távoli jövőt is érintő utazásba kezdenek, és még a leendő önmagukkal is szembe kell nézniük. A képregény eredetileg 2015 és 2019 között jelent meg, méghozzá Brian K. Vaughan író, Cliff Chiang rajzoló, Jared K. Fletcher beíró és tervező, illetve Matt Wilson színező közös munkájának köszönhetően.

paper-girls
Fotó: Image Comics

Az Amazon Studios 2020 nyarán jelentette be, hogy sorozatot készít a képregényből, nemrégiben pedig az is kiderült, hogy kik azok a színészek, akik a négy fő karakter bőrébe bújhatnak: Sofia Rosinsky a munkásosztálybeli katolikus lány, Mac Coyle-t formálja meg, Camryn Jones a sikerorientált, kütyü-imádó Tiffany Quilkint alakítja, Riley Lai Nelet a kötelességtudó kínai lány, Erin Tieng szerepében tűnik fel, míg Fina Strazza a gazdag zsidó családból származó KJ Brandmant kelti életre. Melléjük csatlakozik a főleg humoristakánt ismert Ali Wong is, aki a 12 éves Erin felnőtt alteregóját fogja alakítani. Ha minden a tervek szerint alakul, a Paper Girls forgatási munkálatai még idén megkezdődhetnek, ami azt jelenti, hogy a sorozat akár már jövőre debütálhat az Amazon Prime Video kínálatában.

paper girls sorozat
Sofia Rosinsky, Riley Lai Nelet, Fina Strazza és Camryn Jones. Fotó: Deadline

Jó hír továbbá, hogy már jóval a sorozat premierje előtt a kezünkbe vehetjük a képregény magyar kiadását, hiszen a Cicero Könyvstúdió jóvoltából ősszel érkezik a Paper Girls első kötete, méghozzá 144 oldalon, puhaborítású (TPB) kiadásban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Júniusban magyarul is megjelenik a Ready Player Two

ready player two
Fotó: Agave Könyvek

Itthon is megjelenik az elmúlt évtized legnépszerűbb sci-fi regényének folytatása: a Ready Player Two előreláthatólag június 8-án érkezik, és már elő is rendelhető a kiadónál.

Az Egyesült Államokban tavaly novemberben jelent meg Ernest Cline új regénye, a Ready Player Two, ami a 2011-es, nagysikerű Ready Player One folytatása. Az író első regényében 2044-ben járunk, az emberiség nagy része már az OASIS nevű virtuális világban éli az életét: dolgoznak, tanulnak és szórakoznak. A világméretű szimuláció megalkotója egy James Halliday nevű videojáték-fejlesztő, aki halála előtt egy roppant bonyolult megmérettetést talál ki, aminek a teljesítséséhez a popkultúra és a számítógépes játékok komoly ismeretére van szükség. A történet főszereplője a gimnazista Wade Watts, aki sokakhoz hasonlóan megpróbálja megfejteni Halliday feladványait. A tét nem kicsi: az a személy, akinek ez sikerül, nemcsak mérhetetlen gazdag lesz, de az OASIS feletti irányítás is a kezébe kerül.

A regény közvetlenül a megjelenése után óriási rajongótáborra tett szert, időközben Steven Spielberg adaptációt is készített a történetből, a 2020 végén megjelent Ready Player Two pedig az elsőhöz hasonlóan azonnal New York Times első számú bestsellerévé vált, és hónapokig vezette a sci-fi eladási listákat. A folytatás története két nappal az első regény vége után veszi fel a fonalat, mikor a főhős Halliday széfjének a mélyén egy olyan technológiai újításra bukkan, ami ismételten felforgatja a világot, az OASIS-t pedig ezerszer bámulatosabbá és lebilincselőbbé teszi, mint amire Wade valaha is gondolni mert volna. A felfedezés ugyanakkor egy újabb rejtvényt és küldetést hoz magával, ráadásul felbukkan egy váratlan ellenfél, aki elképzelhetetlen hatalommal bír és képes végezni akár milliókkal is, hogy elsőként érjen célba.

ready player two
Fotó: Agave

A Ready Player Two az első részhez hasonlóan az Agave Könyvek gondozásában jelenik meg magyar nyelven, méghozzá a jelenlegi tervek szerint június 8-án, aki pedig semmiképp nem szeretne lemaradni róla, az már elő is rendelheti a kötetet a kiadó honlapján.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Sokat markolt, de keveset fogott a Marvel új sorozata

falcon winter soldier finálé
Fotó: Marvel Studios

Április 23-án megérkezett a Disney+ kínálatába a The Falcon and The Winter Soldier hatodik, egyben utolsó része, és a finálé megtekintése után eljött az ideje, hogy egészében értékeljük a Marvel Studios második saját gyártású élőszereplős sorozatát, ami ezúttal Sam Wilson és Bucky Barnes karakterét helyezte a középpontba, és véleményünk szerint jóval többet vállalt, mint amit végül teljesíteni tudott.

FIGYELEM: cikkünk komoly spoilereket tartalmaz a The Falcon and the Winter Soldier teljes első évadával kapcsolatban. Ha még nem láttál minden részt, és nem szeretnéd elronatni a saját szórakozásod, akkor inkább ne olvass tovább!

Bár Marvel képregényeken alapuló sorozatokkal már az utóbbi években is Dunát lehetett rekeszteni, de a Marvel Studios 23 mozifilm levezénylése után döntött úgy, hogy saját gyártású szériák készítésébe kezd, amiben jelentős szerepet játszott az is, hogy a tulajdonos Disney elindította a saját streaming szolgáltatását. A megannyi bejelentett sorozat közül a WandaVision került először a képernyőkre, majd ezt követte a The Falcon and the Winter Soldier, ami annyiban hasonlít az elődjére, hogy Wanda Maximoff és Vízió után ismét olyan karakterekere koncentrál, akik a korábbi filmekben nem feltétlenül kaptak kiemelkedő figyelmet. Hőseink ezúttal Sam Wilson és Bucky Barnes, fél évvel járunk a Bosszúállók: Végjáték után, és a címszereplőknek nemcsak a saját életükben kell rendet tenniük, de többek között szembesülnek az eltűnt embereket visszahozó csettintés utóhatásaival, illetve azzal is, hogy az Egyesült Államok előáll egy új Amerika Kapitánnyal.

falcon winter soldier
Nagyobb a súlya, mint gondoltuk. Fotó: Chuck Zlotnick / Marvel Studios

A The Falcon and The Winter Soldier nem egy rossz sorozat, de a finálé után már kétség kívül kijelenthető, hogy a mindössze 6 részes évad sokkal többet markolt, mint amennyit a nagyjából 270 perces játékidő alatt képes volt rendesen megfogni. Mire gondolunk pontosan? Itt van ugye Sam és Bucky a saját problémáikkal, John Walker, avagy a második Amerika Kapitány, a terroristáknak kikiáltott Flagsmashers élükön Karli Morgenthau-val, visszatér Zémó, akár csak Sharon Carter, és emellé felbukkant a Power Broker neve, megismertük Isaiah Bradley történetét, bekerült a képbe Valentina Allegra de Fontaine, nem mellesleg az alkotók foglalkoztak azzal is, hogy beemeljék a sorozatba a valóságban is komoly problémát jelentő rendszerszintű rasszizmust. Mindezzel persze nincs probléma, a gond az, hogy egész egyszerűen nem jutott idő minden elem kibontására, így a széria a kifejezetten jól sikerült részletek és pillanatok ellenére sem nyújtott annyira jól felépített élményt, mint a WandaVision.

Ellenfélprobléma

A sorozatnak persze vannak tagadhatatan előnyei: felszínre kerültek Sam és Bucky saját problémái, amik olyan mélységet adtak a karaktereknek, amire korábban nem volt példa, és a finálé (is) tökéletesen bizonyította, hogy Steve Rogers egyáltalán nem tévedett, mikor az Anthony Mackie által megformált Sólyomra bízta a pajzsot és ezzel a következő Amerika Kapitánynak jelölte ki. Szintén dicséretes, hogy a sorozat (a WandaVisionhöz hasonlóan) tovább tágította a Marvel Filmuniverzum határait, és itt most nemcsak a későbbiekben jelentősebbé váló Valentina Allegra de Fontaine felbukkanására gondolunk, de arra is, hogy bekerült a köztudatba Isaiah karaktere és az ő eltitkolt kálváriája. Hozzá köthető a The Falcon and the Winter Soldier egyik legjobb része, az ötödik rész beszélgetése, ami végül igazi katalizátorrá válik Sam számára, hogy mégis elfogadja a Steve által rá ruházott örökséget.

A sorozatnak persze ezen felül is vannak kifejezetten erős pillanatai: az első rész nyitó akciójelenete, a két főhős közös pillanatai az ötödik részben, Sam beszéde a hatodik rész végén, ami egyérteműen az egész széria fénypontja, vagy éppen a negyedik rész fináléja, mikor John Walker végérvényesen bizonyítja, hogy nem méltó az Amerika Kapitány névre. Viszont még az utóbbi sem feledteti, hogy a Wyatt Russell alakította antihős sztorija nagy jóindulattal is elkapkodott, nincs elég mélysége, és rohamtempóban jutunk el a U.S. Agent identitáshoz is. Szintén nem járt túl jól a Marvel Filmuniverzum eddigi legjobb főellenfele, Zémó, akiről ugyan többet megtudhattunk, de a szerepeltetés – részben a kissé karakteridegen, könnyedebb pillanatok miatt – súlytalannak és elpocsékoltnak érződik. A legrosszabbul persze nem ő járt, hanem az egész The Falcon and the Winter Soldier „főgonosza”, Karli Morgenthau.

falcon winter soldier finálé
A második Amerika Kapitány sztorija is el lett kapkodva. Fotó: Julie Vrabelová / Marvel Studios

A fiatal szabadságharcos elméletileg egy tragikus karakter, aki a jó ügyért harcol rossz eszközökkel, de a sorozatban ebből szinte semmi nem érződik. A hat rész alatt néhány apróságot leszámítva semmi nem derül ki Karliról, és az általa vezetett mozgalomról sem: küzdenek valamiért, de valójában sosem derül ki, hogy pontosan mit szeretnének, honnan vannak erőforrásaik, hogyan lett az egész világot behálózó szervezetük, és azt sem látjuk, hogy néhány ellopott szállítmányon és robbantáson túl miképp segítik azokat, akikért elméletileg küzdenek. A Flagsmashers tagjai folyamatosan beszélnek erről, de semmit nem látunk belőle, nem ismerjük a terveiket, a valódi céljaikat, és emiatt az is teljesen hihetetlennek hat, hogy képesek fejtörést okozni a szuperhősöknek és az USA kormányának.

Emellett hiába karizmatikus színész Erin Kellyman, megalapozott motivációk és valódi háttér hiányában az általa alakított karakter teljesen kétdimenziós, és valljuk be, lényegében végig érdektelen marad. Szimpátiát nem képes elérni, nincs mivel, és ennek folyományaként a halálának sincs különösebb hatása. Pedig kellene, hogy legyen, mert bár Sam beszéde tényleg kivételesen erős pillanata a szériának, de az igazi katarzis így is hiányzik a fináléból. Bár Zémó igazi közösségkedvenc lett, részben a Madripoorban játszódó jelenetek hatására, de összességében jobban jártunk volna, ha Daniel Brühl karaktere helyett több játékidőt kap Karli ügye, a bárót pedig megtartják a folytatásra. Mert, hogy valamilyen folytatás biztos lesz…

falcon winter soldier finalé 2
Kár érted Karli… Fotó: Marvel Studios

Folytatása következik

Bár a WandaVision és a The Falcon and The Winter Soldier önmagukban is megállják a helyüket, abban azért követik az MCU-filmeket, hogy a központi történetük során elkezdenek alapozni egy későbbi sztorinak. Wanda és Vízió története a Marvel Kapitány 2-nek vagy Secret Invasion-nek, illetve a Doctor Strange 2-nek ágyazott meg, a Sólyom és a Tél Katonája pedig a jelek szerint a frissen bejelentett Amerika Kapitány 4-nek.

A WandaVision esetében ez nem volt jelentős probléma, viszont Sam és Bucky kalandja esetében érezhetően hozzájárult Karli problémájához, hogy a történetbe bele kellett szuszakolni Sharon Carter karakterét (és a furcsának ható pálfordulását), Valentina megjelenését és John Walker átalakulását U.S. Agentté. A kevesebb ezúttal sokkal több lett volna, a hagyományos MCU formula pedig még a szokásosnál is többet ártott a sorozatnak: egyszerűen túl sok mindent zsúfoltak bele túl kevés epizódba, és a nézőknek joggal lehet komoly hiányérzete.

A nyilvánvaló hiányosságok ellenére azért dicséretes, hogy a Marvel Studios bevállalta ezt a szériát, időt szánva Sólyomra és a Tél Katonájára. A két karakter remek pillanatokat kapott, Anthony Mackie és Sebastian Stan remek alakítással ajándékozták meg a nézőket, képregényrajongóként pedig igazi libabőrös élmény volt mozgóképen látni a Sam Wilson-féle Amerika Kapitányt. A The Falcon and The Winter Soldier messze nem tökéletes sorozat, a kapottnál sokkal több potenciál volt benne, viszont még jelen formájában is többet adott hozzá a Marvel Filmuniverzumhoz, mint például a Thor: Sötét Világ, és a koronavírus miatti Marvel-film hiány miatt ezt is meg kell becsülni. Habár megerősítés ezzel kapcsolatban még nincs, de a magunk részéről bízunk benne, hogy az említett Amerika Kapitány 4 viszi majd tovább Sam és Bucky történetét, és a látottaknál ügyesebben csavarja majd tovább az elvarratlan szálakat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!