Kezdőlap Blog

A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert

Harza Tamás, a Kingpin vezetője még 2016-ban osztott meg egy teljesen szubjektív, de ettől még elég jól sikerült listát a kiadó Facebook-oldalán, amiben a valaha kiadott 25 legjobb Pókember-történetet gyűjtötte egy csokorba. Az összeállítás – előkelő – ötödik helyén A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert című történet áll, ami a legenda szerint a karakter társalkotójának, Stan Lee-nek a kedvenc sztorija volt a hálószövő szuperhőssel a főszerepben. Erről fogok most egy kicsit mesélni nektek.

A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert (eredetiben The Kid Who Collects Spider-Man, múltidő nélkül) a The Amazing Spider-Man első sorozatának (most a 6-nál tartunk) 248. számában jelent meg, ez a füzet második története, mindössze 11 oldalon.

Gyorstalpaló

Az író Rogern Stern, aki a The Amazing Spider-Man 224. és 250. száma között felelt a történetekért, többek között az ő ötletéből született meg Vészmanó (Hobgoblin) figurája. A rajzok az állandó alkotókat kisegítő Ron Frenz keze munkáját dícsérik, miközben a füzet első sztoriját a sorozatot akkoriban művészként jegyző John Romita Jr. hozta tető alá. Az átala rajzolt történetről röviden csak annyit érdemes tudni, hogy Pókember az épületbontó golyót lóbáló Mennydörgővel (Thunderball) kerül összetűzésbe – teljesen átlagos, könnyen feledhető sztoriról van szó, ami nem hagyott jelentős nyomot Pókember immár hatvan éves történetében.

A kölyök aki gyűjtötte Pókembert
A The Amazing Spider-Man 248. számának eredeti borítója. (Forrás: Marvel)

Bár a borítón 1984. januári dátum szerepel, a füzet valójában már 1983. októberében forgalomba, tehát az újságárusokhoz és a boltokba került – legjobb tudomásom szerint a címlapra nyomott dátum akkoriban még azt jelölte, hogy mikor kell a megmaradt példányokat visszaküldeni a kiadónak. A képregény ára eredetileg mindössze 60 cent volt, és bár a cikk tárgyát képező történetet széles körben a valaha írt egyik legjobb Pókember-sztoriként tartják számon, maga a füzet – gyűjtői szempontból – napjainkban nem képvisel komolyabb értéket.

Az erre szakosodott oldalak szerint egy eredeti, átlagos minőségű (tehát nem hitelesített) példány nagyjából öt dollárt ér, bár lévén egy idén 40 éves képregényről van szó, Európában azért ennél többet kell fizetni érte, ha felbukkan egy példány valamelyik képregénybolt kínálatában – hazánkban erre például meglehetősen csekély az esély.

Stan Lee kedvence?

A történet – többek között Harza Tamásnak hála – magyarul is megjelent, méghozzá a 2006-os Pókember és a Fekete Macska minisorozat második számában. A hazai legendárium szerint egyszer feltették a kérdést Pókember atyjának, a karakter társalkotójának, Stan Lee-nek, hogy melyik a hálószövő főszereplésével készült kedvenc története, és a Marvel legendás írója állítólag úgy válaszolt, hogy A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert. Bár a magam részéről nem találtam hiteles, linkelhető forrást, ami ezt kétség nélkül alátámasztaná, de ettől függetlenül könnyedén el tudom képzelni, hogy tényleg ez az igazság.

Egyrészt Stan elég profi volt ahhoz, hogy ne egy saját munkáját jelölje meg legjobbként (ő száznál is több füzetet jegyzett íróként), másrészt tényleg egy szívbemarkoló történetről van szó, ami 40 év távlatából, sokadik olvasására is képes könnyeket csalni az ember szemébe.

A sztori nem kapcsolódik szorosan az akkoriban megjelent történetfolyamhoz, önmagában is teljesen megállja a helyét, ennek is köszönhető, hogy kortalan klasszikus vált belőle.

A történet felütése egy újságcikk, ami arról szól, hogy van egy kölyök, Tim, aki hatalmas rajongója a falmászó szuperhősnek, és gyűjt mindent, ami Pókemberrel kapcsolatos. Az kérdéses írás eljut az imádott hőshöz is – aki ugye maga is fotóriporter –, aki egy este úgy dönt, meglátogatja rajongóját. A rövidke történetben egyszerre vagyunk szemtanúi Tim és Pókember interakciójának és olvashatjuk az egész cselekményt elindító cikk részleteit, ugyanakkor a sztori eredettörténetként is szolgál, hiszen hősünk elmeséli a fiatal srácnak, miképp szerezte a képességeit, és milyen tragédia kellett ahhoz, hogy szuperhőssé váljon.

Tim egy ponton azt is megkérdezi, Pókember elárulja-e ki ő valójában, és bár hősünk kezdetben visszakozik, végül felfedi kilétét a srác előtt. Ne feledjük, a történet a 80-as évek elején íródott, amikor az írók még komolyan vették a titkos személyazonosságot, így egyszerre hat meglepőnek és szívmelengetőnek, hogy Peter Parker leveszi a maszkját a rajongója előtt. Aztán lapozunk egyet és minden világossá válik, mikor Roger Stern és a kiváló munkát végző Ron Frenz bevisznek egy olyan gyomrost, ami örökre emlékezetessé tette ezt a történetet.

A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert persze nem csak a végső fordulattól kiemelkedő, de azért is, mert Stern képes volt mindössze 11, a megszokott szuperhősös akciót szinte teljesen nélkülöző oldalba belesűríteni Pókember (és Peter Parker) karakterének esszenciáját – ami főleg manapság, az olykor tucatnyi füzetre nyúló sztorik korszakában igazi csodaszámba megy.

Ha szereted a képregényes tartalmakat, kövesd az Instámat!

Kritika: Legendás állatok – Dumbledore titkai

Dumbledore titkai
Fotó: InterCom

A Legendás állatok-franchise harmadik, Dumbledore titkai című darabja minden korábbinál aktuálisabb témákat feszeget, ám nagy kérdés, hogy vajon a közönség mennyire lesz vevő a J. K. Rowling-féle Varázsvilágban játszódó, politikai thrillerként is felfogható kalandra.

Egészen furcsa belegondolni, hogy közel négy éve ülhettünk be utoljára a moziba a legutóbbi Legendás állatok-filmre, ami finoman szólva sem nyerte el a Harry Potter-rajongók és a kritikusok tetszését. A Grindelwald bűntettei alcímű epizód a kusza történetvezetés, Johnny Depp sokak szerint nem túlzottan meggyőző antagonistája, és még egy sor másik probléma miatt alaposan feladta a leckét a filmet író J.K. Rowlingnak, valamint a Warner Bros. vezetőségének, hiszen egy ekkora bevételi potenciállal rendelkező franchise-t egyszerűen nem lehet csak úgy parlagon hagyni.

Némi agyalás után a stúdiónál végül megtalálták a megoldást a szövegkönyvet illető problémára a több Harry Potter-film forgatókönyvét is jegyző Steve Kloves személyében, ám amikor eme gond megoldódott jött három másik: először a covid-járvány, majd Rowling twitter botrányai, aztán a franchise egyik fontos szereplőjét játszó Ezra Miller, illetve Depp magnéleti zűrjei.

Dumbledore titkai
Fotó: InterCom

Lehetetlen elvárások gyűrűjében

A Legendás állatok: Dumbledore titkai címre keresztelt harmadik fejezetnek így nehezített pályán kellett utat találnia magának a szívembe, és legnagyobb meglepetésemre a film nem csak sikerrel vette az akadályokat, de azt a bravúrt is sikerült összehoznia, hogy lényegében minden elvárásomat, ha nem is maximálisan, de abszolút sikerült megugornia. A rendezői székben sokadik alkalommal helyet foglaló David Yates képességeit nagyjából mindenki ismeri, akinek volt dolga a Harry Potter-filmekkel az elmúlt bő egy évtized során. Érdemes ugyanakkor tudni, hogy Yates hajlamos eltéveszteni az arányokat a humor-dráma-akció tengelyen, aminek hatására a néző úgy érezheti magát, mint egy szerencsétlen varázslény, akit épp egy bőröndbe próbálnak beszuszakolni.

Szerencsére a Dumbledore titkai esetében a rendező ezúttal remek érzékkel találta meg a kényes egyensúlyt eme három alkotóelem között, amit leginkább annak lehet betudni, hogy Kloves szövegkönyvének hála Yates letisztult és nagyon is céltudatos módon vezet minket végig az újfent több szálon, komplex témákat érintő, de egyetlen irányba mutató történeten.

Dumbledore titkai
Fotó: InterCom

A főnix rendje előtt…

A napjaink világa előtt álló kihívásokra ijesztően pontosan reflektáló cselekmény az előzetes várakozásoknak megfelelően rengeteget nyert azzal, hogy Gellert Grindelwald szerepét Johnny Depp helyett immáron a mindig pazar Mads Mikkelsen vette át.

Dumbledore titkai
Fotó: InterCom

Mikkelsen a megnyerő, sármos, de ezekkel együtt félelmetes és tiszteletet parancsoló jelenlétével, nem túlzok, ha azt mondom, hogy szinte minden jelenetében ellopta a show-t színészkollégái elől, pedig az Albus Dumbledore-ként másodjára visszatérő Jude Law is abszolút kitett magáért. A szeretőből lett ellenségek közti kémiát mindketten többször is szívbe markoló, ám mindvégig bravúros alakítások közepette keltik életre, ami igencsak feladta a leckét a színészgárda többi tagjának. Na nem mintha gond lenne a többiek alakításával, egyszerűen arról van szó, hogy a Mikkelsen és Law közti ellentét súlya miatt ezúttal még Eddie Redmayne magizoológus Göthe-je is inkább a mellékszereplők sorát erősíti. Amivel egyáltalán nincs probléma, hiszen egy féltucatnyi karaktert mozgató mozi esetében, ahol az események is legalább ennyi szálon futnak a közel két és félórás játékidő alatt, valakinek mindenképp muszáj háttérbe szorulnia.

Valamivel jobban járt a legelső Legendás állatok-film óta szintén központi szereplőnek számító, Ezra Miller alakította Credenc, aki a második rész kissé elveszett, az eseményekkel csak sodródó figurája után most végre a cselekmény aktív szereplőjévé vált. Ez azért is különösen örömteli, mert Miller mentálisan kissé instabil alakítása abszolút a Dumbledore titkai legjobb pillanatai közé sorolható. Sajnos hasonlóan pozitív jelzők már nem mondhatóak James Newton Howard emlékezetesnek semmiképpen sem nevezhető dallamairól, amik a Harry Potterből jól ismert nosztalgikus dallamok bejátszásán kívül semmit nem tudtak érdemben hozzáadni az amúgy pazar hangulathoz.

Dumbledore titkai
Fotó: InterCom

A homályba burkolódzó jövő ígérete

A baljós előjelek és egyéb botrányok ellenére Legendás Állatok: Dumbledore titkainak végre sikerült a helyes irányba terelnie a franchise-t, habár kettős érzésem van azt illetpen, hogy folytatásra avagy folytatásokra valóban szükség van-e, mivel a lezárás ugyan keserédes, de kerek egészként tesz pontot a legfontosabb történések végére. Bárhogy is alakuljon Dumbledore és Göthe jövője, annyi bizonyos, hogy amennyiben ez a vég, úgy egy csodálatos és megindító fináléval vehetünk búcsút a Varázsvilág ezen mozgóképes leágazásától.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Deco Voice X20: okoshangfal és digitális asszisztens egy routerben

tp-link-deco-voice-x20
Fotó: TP-Link

A Deco Voice X20-as készüléke annyi szolgáltatást egyesít magában, hogy az ember valójában már azon sem lepődne meg, ha reggel valahogy egy forró kávét varázsolna elő magából. Kipróbáltuk a TP-Link legújabb okoskütyüjét, ami nem is okozott csalódást.

A router az a termék, ami nagyon sokáig a rackszekrényekben, vagy otthoni környezetben az előszoba szekrények tetején volt eldugva, és ott szép csendben, feltűnés nélkül villogtatta a kis sárga – hiba esetén piros – LED-jeit. Ezekkel a készülékekkel a legtöbb felhasználó többnyire akkor találkozott, ha valami hiba jelentkezett az internetszogáltatásnál, és újra kellett indítani az eszközt. A TP-Link legújabb üdvöskéje, a Deco Voice X20 viszont már egyáltalán nem ez a kategória, hiszen a routerek Lady Gagájaként vonja magára az ember figyelmét.

Már a külseje sem hagyományos: fehér, hengeres testét szolidnak nem igazán nevezhető piros, kúpszerű talp tartja, aminek külön szerepe van – erre később még visszatérünk.

Tp-Link Deco X20
A Deco Voice X20 ilyen menő dupla csomagban érkezik. Fotó: TP-Link

A burkolatot megvizsgálva azonnal egyértelmű, ezt a kütyüt nem úgy tervezték, hogy az ember el akarka dugni a lakás valamilyen kevésbé látható pontjára. A tetején kezelőszervek vannak, amiknek a szekrény tetején nem vennénk sok hasznát: egy mikrofonnémító, egy hangerőszabályzó és az Amazon hangasszisztensét, az Alexát életre keltő  nyomógombot találunk itt. És akkor el is érkeztünk a ponthoz, ahol el kell mondanunk, mit is tud ez a router.

Szolgáltatások

A TP-Link Deco Voice X20 egy beépített 5 wattos hangszóróval rendelkezik, ami lefelé sugároz – ezt szórja szét szépen a korábban már említett piros, kúpos láb -, és ennek a kezelőgombjai vannak a készülék tetején. A hangszóróra a beépített Spotify, Pandora, Amazon Music, iHeartRADIO és TuneIn kliensekkel tudunk tartalmat küldeni. Az eszköz emellett beépített Alexa digitális asszisztenssel, és az ehhez szükséges 4 mikrofonnal is rendelkezik, így beszélhetünk hozzá, ő pedig képes vezérelni akár a teljes okosotthon rendszerünket is.

Tp-Link Deco X20
Fotó: TP-Link

De ne feledjük, ez nemcsak egy okoshangszóró, hanem router is egyben, és annak sem utolsó. Tudja a legújabb Wi-Fi 6 szabványt, és ezzel együtt a legbiztonságosabb, WPA3-as titkosítást is. A készülék hátulján – már ha ez a fogalom értelmezhető egy henger esetében – található két LAN csatlakozó egyikét csak egy modemhez kell csatlakoztatnunk, és már szórhatjuk is a netet szerte a lakásban. Ha pedig további mesh-képes Deco készülékekkel is rendelkezünk, akkor ezt a netet biztonságosan ki is terjeszthetjük a lakás/ház minden pontjára.

Ehhez semmi másra nincs szükség, mint a TP-Link saját Deco applikációjára, aminek segítségével tényleg pofonegyszerűen felépíthetjük otthoni hálózatunkat – mindez tényleg nem atomfizika, még úgy is menni fog, ha korábban sosem csináltunk ilyesmit.

Van értelme?

De mennyire, hogy van. A TP-Link Deco Voice X20 képében egyszerre kapunk egy jó minőségű és jövőálló routert, egy aktív hangfalat, és egy digitális asszisztenst, amivel – még ha csak a gyártó termékein belül maradunk is – okosizzókat, okosaljzatokat, LED-szalagot és biztonsági kamerákat vezérelhetünk. Ha pedig Alexa-kompatibilis eszközökkel bővítjük ki a felsorolást, akkor már látható, hogy egy ilyen eszközzel szinte minden megoldható otthon hangvezérléssel.

Mindez persze nem olcsó mulatság, hiszen 125 000 jó magyar forintot kell kicsengetni a TP-Link újdonságáért, de ezért az összegért egyből két X20-ast kapunk, amivel már egy meglehetősen nagy lakást is be tudunk szórni fehér folt-mentesen, legyen szó akár a vezeték nélküli hálózatról, akár a zenéről, vagy arról, hogy hol hall minket Alexa.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Stan Lee Szuperhősképzője címmel indul sorozat a Minimaxon

Stan Lee Szuperhősképzője

Magyarországon a Minimax mutatja be elsőként Arnold Schwarzenegger első animációs sorozatát, amelyben róla mintázták a főhős figuráját, míg a gyártók Schwarzenegger és Stan Lee produkciós cégei.

A 26 részes sorozat címe: „Stan Lee Szuperhősképzője” (eredeti címe: „Stan Lee’s Superhero Kindergarden”), amely december 1-jén indul a csatornán, és minden nap új részekkel jelentkezik.

Magyar nyelvű előzetest is tudunk mutatni:

A Stan Lee Szuperhősképzője című animációs újdonság főhőse Arnold Armstrong (Arnold Schwarzeneggerről mintázva), aki egyúttal az óvóbácsi. Egy hatfős óvodai csoportban különleges feladatot kap: foglalkozzon úgy a kicsikkel, hogy azok a szuperképességeiket csupa jóra használják.

Stan Lee Szuperhősképzője
Ovizsaru+botox+photoshop 🙂

Stan Lee Szuperhősképzőjében a szuperképességű kisfiúk és kislányok minden nap különleges kalandokra indulnak, hogy tanuljanak a csapatmunkáról, a testmozgásról és például az egészséges táplálkozásról. De melyek is a szuperképességeik, amelyeket Arnold segítségével majd csupa jóra fordítanak? Azt megtudhatjuk a sorozatból, de egy biztos: nem mindennapi kalandokban lesz részük kis hőseinknek.

Az animációs sorozat Stan Lee utolsó elkezdett munkája, aki úgy gondolta, hogy az új animációs sorozata főszereplőjét egyetlen ma is élő, igazi akcióhős szupersztárról lehet csak megformálni, aki nem más, mint Arnold Schwarzenegger.

Maga Stan Lee egy-egy rövid cameoszerep erejéig meg is jelenik a sorozat valamennyi epizódjában.
Schwarzenegger azt mondta a premier kapcsán, hogy minden álma volt az 1990-es Ovizsaru című film folytatása, és úgy érzi, a sorozatra Stan Lee is végtelenül büszke lenne. Schwarzenegger magyar hangja  Reviczky Gábor lesz, aki az egyik leggyakoribb szinkronhangja az amerikai ikonnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Minden, amit a Legendás állatok 3-ról tudni lehet

legendás állatok dumbledore titkai
Fotó: Netflix

Jövő áprilisban érkezik a mozikba a Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (magyarul Legendás állatok: Dumbledore titkai), ezért arra gondoltunk, összeszedjük, mit tudunk a Legendás állatok és megfigyelésük soron következő, harmadik epizódjáról.

2016-ban új mozgóképes fejezettel bővült J. K. Rowling varázsvilága, ez volt a kissé szerencsétlen című Legendás állatok és megfigyelésük, melynek története a világhíres Harry Potter-sztori előtt, az 1920-as években, New Yorkban játszódott. Az ötrészesre tervezett franchise második darabja, a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei 2018 novemberében debütált, a The Secrets of Dumbledore alcímmel érkező harmadik rész pedig a vártnál három hónappal korábban, 2022. április 15-én kerül a mozikba világszerte.

A Legendás állatok-sorozat harmadik epizódjának útja azonban cseppet sem volt problémamentes. Nem elég, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében több hónapos csúszással kezdődött meg a forgatás, de több, PR-szempontból igencsak negatív esemény befolyásolta a munkálatokat. J. K. Rowling transzfób(nak bélyegzett) kijelentései, az egyik kulcsszereplőt alakító, Ezra Miller botrányos, fojtogatós videója, hogy a főgonosz Grindelwaldot alakító Johnny Depp polgárpukkasztó válásáról, és az ehhez köthető leváltásáról már ne is beszéljünk. Miután Depp és Amber Heard cseppet sem békés kapcsolatától volt hangos az internet, a színész távozni kényszerült a Harry Potter-előzménysorozatból. Utódja a Casino Royale című James Bond-film főgonoszaként is ismert Mads Mikkelsen, aki jó választásnak tűnik a sötét mágus megszemélyesítésére.

Forgatókönyvíróként Rowling mellett Steve Kloves is bekerült a képbe, ami igencsak örvendetes hír, figyelembe véve, hogy a franchise bírálói leginkább a korábbi epizódok szkriptjein köszörülték a nyelvüket. Bizakodásra ad okot, hogy Kloves igencsak otthonosan mozog a varázsvilágban, az ötödik rész kivételével ugyanis az összes Harry Potter-film írásában részt vett, de producerként a Legendás Állatok első két epizódján is dolgozott. A rendezői szerepben nem történt változás, ismét David Yates ült a direktori székbe, producerként pedig Steve Kloves, David HeymanLionel Wigram és Tim Lewis dolgoznak a produkción.

Ami a színészeket illetti, a Johnny Depp/Mads Mikkelsen cserén túl nem történtek lényeges változások. Göthe Salmandert továbbra is Eddie Redmayne, a fiatal Dumbledore-t pedig Jude Law alakítja, aki a hírek szerint a korábbiakhoz képest jóval nagyobb hangsúlyt kap a harmadik részben. Az említetteken túl visszatér még Dan Fogler (Jacob), Katherine Waterston (Tina), Ezra Miller (Credence, avagy Aurelius Dumbledore) és Adison Sudol (Queenie) is. A szériából ismert színészek mellett más arcokkal is találkozhatnak a nézők: új szereplőként csatlakozik a szériához a Sabrina hátborzongató kalandjaiból ismert Richard Coyle (Faustus Blackwood), valamint a Dark sorozat színésze, Oliver Masucci (Ulrich nyomozó), aki a Nemzetközi Varázslók Szövetségének vezetőjét alakítja. Richard Coyle a fiatal Aberforth Dumbledore bőrébe bújik, aki a fő Harry Potter-könyvek szerint különösen kritikus bátyja, Albus cselekedetivel és döntéseivel szemben.

Göthe mugli (magnix) barátját megformáló Dan Fogler korábban úgy nyilatkozott, nem tartja kizártnak, hogy Rubeus Hagrid is felbukkan a folytatásban, és mivel a harmadik epizód már az 1930-as években játszódik, Hagrid pedig 1928-ban született, megvan rá az esély, hogy a félóriás tényleg visszatérjen. A stúdió ugyan nem erősítette meg a pletykát, ám annak fényében, hogy a folytatásokban állítólag eleve többet szeretnének megmutatni a Roxfortból, akár Hagrid is bekerülhet a képbe, hovatovább egyes teóriák szerint az sem lehetetlen, hogy a fiatal Voldemort (azaz a fiatal Tom Rowle Denem) is benne legyen a filmben. Tekintve, hogy a Titkok Kamrája is ez idő tájt nyílt ki, akár lehet is alapja a híresztelésnek.

Ugyan a történetről nem sokat tudni, de az alcímből kiindulva minden bizonnyal többet megtudunk majd Dumbledore múltjáról, Grindelwalddal közös tragikus románcáról, továbbá jó eséllyel a második rész nagy cliffhangerére, a Credence/Aurelius kérdésre is megkapjuk a választ. Dumbledore és Grindelwald mellett természetesen az Eddie Redmayne alakította bolondos magizoológus, Göthe Salamander is kulcsszereplő marad, aki összefog a fiatal Dumbledore-ral, hogy közös erővel legyőzzék a világuralomra törő Gellert Grindelwaldot.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Gal Gadot bújhat Hófehérke gonosz mostohájának bőrébe

Warner Bros.

A Disney nem áll le a klasszikus animációs filmjeinek feldolgozásával, és nagyon úgy néz ki, hogy egy sztárt is sikerülhet megnyerniük a Hófehérke élőszereplős változatához, ugyanis a Wonder Woman közkedvelt sztárja, Gal Gadot alakíthatja a gonosz mostohát. 

Egy ideje már nem olya könnyű követni, hol tart a Disney élőszereplős remake hulláma, és a stúdió egyelőre a jelét sem mutatja annak, hogy a jövőben visszább akarna venni a dologból: készül A kis hableány, az új Pán Péter, a Pinocchio, a Bambi, a Lilo és Stitch és a Herkules, és itt még nincs vége a listának. Nyáron a Hófehérke élőszereplős feldolgozását is bejelentették, amelyhez az 1937-es Hófehérke és a hét törpe című animációs film szolgáltatja az alapokat.

Aki esetleg nem ismerné, a Disney-féle Hófehérkét a Grimm testvérek Hófehérke című meséje inspirálta. Főszereplője a csodaszép hercegnő, Hófehérke, aki mostohájával, a gonosz királynéval él egy fedél alatt. A hiú úrnő megirigyli a lány szépségét, megkéri a vadászt, hogy vágja ki a lány szívét, a férfi azonban megsajnálja a magányos, megrémült hercegnőt, aki így elmenekül , majd egy törpék lakta erdei házikóban talál menedéket.

A remake rendezésért A csodálatos Pókember-filmeket és az 500 nap nyár című romantikus drámát is jegyző Marc Webb felel, a Doktor Szöszi harmadik részén is dolgozó Marc Platt pedig producerként vesz részt a munkálatokban. A főszereplőt, vagyis Hófehérkét a latin-amerikai Rachel Zegler kelti életre, akit a Stephen Spielberg rendezte, decemberben érkező West Side Story-filmben is láthatunk majd, méghozzá a főszereplő Maria szerepében. A legújabb hírek szerint a gonosz királynő szerepében pedig nem más, mint Gal Gadot tündökölhet (egyelőre még folynak a tárgyalások), aki a sok pozitív karakter után most végre szupergonoszként is megcsillogtathatja a tudását.

A gonosz mostoha a Disney 1937-es klasszikusában. Fotó: Disney

Ugyan a Demóna és a Szörnyella példájából kiindulva, mi jobban bírtuk volna, ha a gonosz mostoha eredettörténetét veszi elő a Disney, esetleg a törpékkel kezd valamit, de a rendező személye még így is bizakodásra ad okot, és Gal Gadot is izgalmasan hangzik gonosz szerepben. Mindezek fényében talán megvan rá az esély, hogy az új Hófehérke és a hét törpe nem csak egy újabb gyenge remake lesz a Disney adaptációinak hosszú sorában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Hatalmas az új LEGO AT-AT: akár 40 minifigura pakolható bele

Fotó: LEGO Csoport

Jó ideje tudjuk, hogy érkezik, de a dán játékgyártó végre hivatalosan is bemutatta a november végén megjelenő legújabb Ultimate Collectors Series szettet, ami nem más, mint a LEGO 75313 Star Wars AT-AT. A legendás járművet formázó készlet hatalmas, ami már abból is nyilvánvaló, hogy összesen 40 minifigurának van benne hely.

A LEGO 75313 Star Wars AT-AT november 26-án kerül a LEGO Store üzletek polcaira, és 800 eurót kérnek érte – hazánkban egy kicsit húzósabb az ár, hiszen a cég saját webshopjából 290 ezer forintért lehet beszerezni a lépegetőt. A szett 6785 alkatrészből lesz megépíthető, jár mellé 9 minifigura (Luke Skywalker, Veers tábornok, két AT-AT pilóta, egy Snowtrooper parancsnok és négy Snowtrooper), illetve két speeder bike és egy E-Web ágyú is, amik a figurák mellett mind behelyezhetők a lépegető belsejébe. A végeredmény 62 cm magas, 69 cm hosszú és 24 cm széles, felnyithatók az oldalai, ki van dolgozva a belső része, mozgathatók az agyúk és a fej – utóbbi szintén kinyitható, és akár három minifigurának is van belül hely.

Habár a dán játékgyártó egyelőre nem árulta el, hogy megépítve mekkora a szett súlya, de a lábaknak meg kell majd tartani a jó eséllyel nem könnyű felső részt, és ehhez a jelek szerint egy új megoldást dolgozott ki a szett tervezője, Henrik Andersen. Habár a bejelentés alapján még nem teljesen világos, hogy miképp is működik az eddig nem látott mechanika, de a lábakat egy külön LEGO eszközzel lehet majd állítani, és a készletet eleve úgy tervezték meg, hogy a különleges „csavarhúzó” ne kallódhasson el. A készlet mellé járó szokásos információs táblácska hátuljára ugyanis egy olyan tartó került, ahová használaton kívül szépen be lehet majd pattintani az említett eszközt (lásd a kapcsolódó képet lentebb).

lego 75313
62 cm magas. Fotó: LEGO Csoport
lego 75313
69 cm hosszú. Fotó: LEGO Csoport
lego 75313
Felnyithatók az oldalai. Fotó: LEGO Csoport
lego 75313
Mozgatható a feje. Fotó: LEGO Csoport
lego 75313
Mozgathatók az úgyúk. Fotó: LEGO Csoport
lego 75313
A lábakat egy külön eszközzel lehet állítani. Fotó: LEGO Csoport
lego 75313
Aminek van hely az információs tábla mögött. Fotó: LEGO Csoport
Kilenc minifigura, egy ágyú és két speeder bFotó: LEGO Csoport
Elég masszív. Fotó: LEGO Csoport
Vajon hány óra lesz összerakni? Fotó: LEGO Csoport
Belülre akár 40 minifigura is befér. Fotó: LEGO Csoport
Az ikonikus jelenet a Birodalom visszavágból. Fotó: LEGO Csoport
A pilótafülke sem lesz üres. Fotó: LEGO Csoport
Reszkessetek lázadók! Fotó: LEGO Csoport
lego 75313
Az oldalpanelek levehetők. Fotó: LEGO Csoport
Fotó: LEGO Csoport
Végül a dobozkép. Fotó: LEGO Csoport

MÉG TÖBB LEGO:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Bill Murray is szerepet kapott a 3. Hangya-filmben

bill murray hangya
Fotó: Columbia Pictures

A Szellemirtók, az Elveszett jelentés és megannyi emlékezetes film legendás színésze, Bill Murray csatlakozott a Hangya 3. (Ant-Man and the Wasp: Quantumania) stábjához. Legalábbis erre utalnak azok a (véletlenül) elejtett félmondatok, amelyek egy német lapnak adott interjúja során hangzottak el a sztár szájából.

A Marvel már eddig sem aprózta el a dolgot, ha a filmjeiről volt szó, hiszen az elmúlt bő tíz évben számos neves rendezőt (pl. Kenneth Branagh) és komoly színészt (Cate Blanchett, Michael Douglas) megnyert magának, hogy csatlakozzanak a különböző produkciókhoz, és most úgy tűnik, ismét egy igazi színészlegenda csatlakozik a stúdió egyik legújabb alkotásához.

Bill Murray egy német lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy nemrég forgatott egy Marvel-filmet, és bár az alkotás címét nem árulta el, a rendező személyét sikerült megszellőztetnie. Konkrét nevet ugyan nem mondott, de megemlítette, hogy mennyire kedvelte a rendező által készített Hajrá csajok! című pompomlányos filmet. Innen pedig már nem volt nehéz megfejteni, hogy a színész Peyton Reedre gondolt, a szóban forgó Marvel podukció pedig nem lehet más, mint a Hangya 3, vagyis az Ant-Man and the Wasp: Quantumania.

A Marvel Studios még tavaly jelentette be a Hangya harmadik részét, amelyről egyelőre nem sokat árultak el a készítők. Annyi bizonyos, hogy a legújabb információk szerint a bemutató az Egyesült Államokban 2023. július 28-án esedékes, visszatér Paul Rudd és Evangeline Lilly Scott Lang (Hangya) és Hope van Dyne (Darázs) szerepében. Michael Douglas (Hank Pym) és Michelle Pfeiffer (Janet van Dyne) szintén újráznak majd a korábbi szerepeikben, valamint Scott lánya, Cassie Lang is felbukkan, de már nem a Bosszúállók: Végjáték-ban látott Emma Fuhrmann alakításában. Helyette a Big Little Lies drámasorozatból és a Freaky horror-vígjátékból ismert Kathryn Newton bújik a karakter bőrébe.

Az is biztos továbbá, hogy a Lovecraft Countryból ismert Jonathan Majors alakítja a főgonoszt, a Marvel egyik leghatalmasabb gonosztevőjét. A Kang, a hódító nevű rosszfiú a távoli jövőben, egészen pontosan 30. században született, és hatalmas fenyegetést jelent az emberiségre, hiszen időutazásra is képes, és szereti kedvére újraírni a történelmet. Érdekesség, hogy Majors a Loki szezonzáró epizódjában már felbukkant a He Who Remains (Ő, Aki Marad) néven említett szereplőként, aki nem más, mint Kang egyik multiverzumos variánsa.

bill murray hangya
Kang, a hódító. Fotó: Marvel

Rendezőként az előző részeket is jegyző Peyton Reed tér vissza, a forgatókönyvért pedig a Rick és Morty írója, Jeff Loveness felel. A sztoriról egyelőre semmilyen konkrét információ nem szivárgott ki, de a rendező elmondása szerint a Hangya 3. sokkal grandiózusabb lesz, mint az előző kettő rész volt, és a látványt illetően is felül múlja majd az elődeit.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Végre bemutatkozott a LEGO Reszkessetek betörők!

Fotó: LEGO Csoport

A LEGO végre hivatalosan is bemutatta a Reszkessetek, betörők! című klasszikus karácsonyi film alapján készült Ideas készletét, ami LEGO Ideas Home Alone (21330) néven kerül a boltokba, méghozzá 2021. november 1-én. A szett öt minifigurát tartalmaz, és nemcsak a legendás McCallister ház építhető meg belőle, de a betörők furgonja és a fára épített bunker is, ahová Kevin a történet során kötélen menekül a betolakodók elől.

A LEGO még 2020 nyarán jelentette be, hogy az ukrán Alex Storozhuk ötlete nyomán Ideas készletet készít a Reszkessetek, betörők! című klasszikusból, 2021. október 21-én pedig be is mutatták a végleges szettet, ami LEGO 21330 Home Alone néven lesz elérhető világszerte, méghozzá november 1-től, 250 eurós áron – itthon pedig 95 ezer forintba fog kerülni. Az eddig legnagyobb Ideas szettről beszélünk a maga 3955 alkatrészével, és a McCallsiter ház méretre sem kicsi, hiszen a végeredmény 34 cm széles, 34 cm mély és 27 cm magas.

A megépített épületnek középen kétfelé kinyitható a homlokzata (de a tető is nyitható), így feltárul a kidolgozott belső rész, ami modulárisan szétszedhető helyiségekből áll, és rengeteg a filmből ismerős részletet tartalmaz. A legendás fürdőszobai jelenetet az arcszesszel, Kevin vacsoráját egyedül, a fekete-fehér filmet („Tarts meg az aprót, te mocskos állat!”), de nem maradt ki a hatalmas tarantula, Harry megcsillanó aranyfoga, a bejáratnál álló szobor, amit mindenki feldönt, a Marvot fejbe csapó vasaló és a felforrósított kilincsgomb sem. A filmes utalásokra itt is ugyanúgy lehet vadászni, mint a második Jóbarátok készletnél.

Lego 21330 reszkessetek betörők
Íme a dobozkép. Fotó: LEGO Csoport
Lego 21330 reszkessetek betörők
A homlokzat középen két irányba kinyitható. Fotó: LEGO Csoport

A készlet öt minifigurát tartalmaz: itt van Kevin, az édesanyja Kate, a betörők, Harry és Marv, illetve a Marley nevű idősebb úriember (kuka és lapát is jár hozzá), aki kezdetben a frászt hozza a főszereplőre. Őt és Harryt leszámítva minden figurának két festés van a fején (Marvnál az egyiken látszik a forró vasaló nyoma), Kevin pedig átöltöztethető kinti ruhába (sapkát és sálat is kapott). Az építés során pedig jó pár matricára kell számítani, illetve a szett doboza elemeket is tartalmaz, így világítós effekte is lehet számtani. A McCallsiter ház mellett megkapjuk a rosszfiúk furgonját, illetve a hátsó udvar fára épített bunkerét is, ami egy kötéllel köthető össze a fő épülettel – így el is játszható a film ikonikus jelenete, mikor Kevin meglép a betörők elől.

Marv vasalós arcfestése zseniális. Fotó: LEGO Csoport
Kevinre akár téli öltözetet is húzhatunk. Fotó: LEGO Csoport
Hopp, itt az egyik emlékezetes csapda! Fotó: LEGO Csoport
Kukucs! Fotó: LEGO Csoport
A furgon sem maradt ki. Fotó: LEGO Csoport
34 cm széles, 34 cm mély és 27 cm magas építményt kapunk. Fotó: LEGO Csoport
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

LEGO Titanic: durvább lett, mint gondoltuk

LEGO 10294 – Titanic
Fotó: LEGO Csoport

Október 7-én a dán játékgyártó hivatalosan is lerántotta a leplet a régóta pletykált LEGO 10294 – Titanic készletről, ami annak ellenére is megdöbbentő lett, hogy korábban már szivárogtak ki képek a szettről. A tragikus sorsú óceánjáró autentikus LEGO mása nemcsak hatalmas, de elképesztően részletes – nemcsak kívül, de belül is.

A LEGO 10294 – Titanic az elemszámot tekintve a második legnagyobb hivatalos készlet, hiszen összesen 9090 alkatrészből lesz megépíthető – 2605 elemmel kevesebb, mint a Világtérkép. A végeredmény egy 135 cm hosszú, 16 cm széles és 44 cm magas óceánjáró, az RMS Titanic autentikus mása, egyedi talapzattal és egy táblácskával, amin a LEGO 21327 – Typewriter készletből ismerős betűs alkatrészekből rakható ki az óceánjáró neve.

A hatalmas, kifejezetten felnőtteknek szánt készlet november 1-től lesz előrendelhető (nem csak VIP tagoknak), kereskedelmi forgalomba pedig november 8-án kerül világszerte, így Magyarországon is. Az ára Európában 630 euró, itthon 230 ezer forintért lesz beszerezhető.

A LEGO Titanic ráadásul nemcsak „kívül” elképesztően részletes, de belül is. A három nagyobb modulból összeállítható óceánjáró belsejében microscale méretben lettek újraalkotva a különböző fedélzetek a szobákkal, illetve az olyan legendás részletek, mint az első osztály hatalmas lépcsősora, a grandiózus vacsoraterem, és a tervezők nem feledkeztek meg a gépházról sem, amiben helyet kaptak a hajót mozgató méretes hajtóművek is.

LEGO 10294 – Titanic
Nem kicsi, hiszen 135 cm hosszú. Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
Egyedi talpakkal és kis táblával.Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
Kell neki a hely. Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
A hajó moduláris, több részegységből áll össze a hajótest.  Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
Microscale méretben a belső részleteket is kapunk. Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
Lenyűgöző a részletesség. Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
James Cameron is biztos beájulna ettől. Fotó: LEGO Csoport
LEGO 10294 – Titanic
És végül a dobozkép. Fotó: LEGO Csoport
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!